Du är här: Start / Betyg & recensioner / Världens yttersta platser : judiska spår
Betyg & recensioner för

Världens yttersta platser : judiska spår (Inbunden)

Kundbetyg 5

(8 röster)

Vad tycker du?

Sätt ditt betyg

Viktigt besök i Förintelsens trakter

Thomas Nydahl, 22 oktober 2019

Det är en fruktansvärt svår bok att läsa. Det svåra består i mötet med fakta som skriker ut en nöd och förtvivlan inför det som världen lät Hitlerregimen och alla dess allierade göra. Handberg skildrar by efter by, samhälle efter samhälle, där snart nog inga tecken finns kvar. Överallt talar han med de sista överlevande, som varit vittnen till massakrerna eller som i sina familjer själv drabbats av den vanvettiga mördandet. Ibland besöker han resterna av en synagoga, ibland blir han visad till massgravarna och platser där morden begicks. Ibland berättar han om det som inte syns. Också de sunkigaste miljöer träder han in i, för han vill höra människor berätta och han är för det mesta beroende av tolk.

Det är idag två länder han reser i, Polen och Ukraina. De platser i Ukraina som drabbades så hårt tillhörde Polen under Förintelsen, som storstaden Lviv, där kanske så många som en fjärdedel av stadens befolkning var judisk. Sta... Läs hela recensionen

6 av 6 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Bästa och vikigaste boken 2019.

Bengt Hammarlund, 23 januari 2020

Peter H. skriver på ett sådant sätt att jag upplever läsningen som vore jag hans medresenär från början till slut (och precis som han gjorde under sin resa kan jag då känna en smärta i foten). Skakande, gripande delar jag en förtvivlan i hans beskrivning av de samlade illdåd och avskyvärdheter som nazisterna och deras medlöpare utförde i Polen. Detta måste vara en av de viktigaste böcker att minnas från vår tid.
Obegripligt att det inte var denna bok som fick Augustpriset som bästa faktabok 2019!?

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Välskriven

Eva, 26 januari 2020

Genom berättelser och samtal med vittnen ges läsaren olika perspektiv på Förintelsen, dess förövare och offer. Boken är välskriven och man fångas verkligen av den.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej