Suad Alis boktips för januari

Om månadens tips: Just nu slukar jag skönlitteratur som rör sig kring andra världar och som är skrivna av kvinnor. Jag fascineras av hur dessa berättelser kastar mig mella olika världar och hur det får mig att stanna upp, reflektera, få ta del av en persons tankar och känslor och hur när jag lägger ifrån mig dessa böcker fortfarande tänker på de här personerna.

Suad Alis boktips

 • Hjärtlinjer

  Brit Bennett

  Som tonåringar rymmer tvillingsystrarna Desiree och Stella Vignes till New Orleans. Där inser Stella för första gången att hennes hud är så ljus att andra människor kan ta henne för vit. Så snart hon upptäckt kraften i den förklädnaden finns ingen återvändo.Tjugo år senare lär två unga kvinnor känna varandra i 80-talets Los Angeles. På ytan har de inte mycket gemensamt, men de delar samma rötter.

 • Nu vill jag sjunga dig milda sånger

  Linda Olsson

  Veronika, en ung författare, tar sin tillflykt till en enslig stuga i Dalarna för att få skrivro, men också för att komma över en tung sorg. I ett hus i närheten bor Astrid, en gammal kvinna som på bygden anses vara en riktig enstöring.Också hon har dragit sig undan världen och bär på mörka hemligheter. Nyfiket men skyggt studerar Astrid sin nya granne.Allt eftersom månaderna går närmar sig de två kvinnorna varandra. Det uppstår en vänskap som ingen av dem räknat med och som kommer att förändra deras liv.Nu vill jag sjunga dig milda sånger är en roman om sorg och förlust, men lika mycket en berättelse om de krafter vi har inom oss och hur vi tillsammans i kärlek och vänskap kan gå vidare i våra liv.

 • Den stora skrivboken ; Beviset ; Den tredje lögnen

  Agota Kristof

  Två tvillingbröder kommer till sin mormor långt ute på landet där de ska inackorderas eftersom deras mamma inte längre kan skaffa mat till dem i staden. Det är krig. Pojkarnas pappa är vid fronten. Ingen vet om han fortfarande lever. Ett icke namngivet krig, ett icke namngivet land, en mormor som kallas för Häxan av byns invånare, och som är alkoholiserad och elak. För att överleva i den absurda och inhumana vuxenvärlden för Lucas och Claus krigsdagbok över allt de upplever.Agota Kristofs trilogi är en brutal, vacker och angelägen roman om vad krig och exil gör med människor. På ett avskalat och kristallklart språk rasar berättelsen fram över sidorna.

Brit Bennett - Hjärtlinjer
En otrolig roman som handlar om klass, rasism och två generationer amerikanska kvinnor där den ena en dag inser att hon kan passera som vit och den återvändo som inte är möjlig efter denna … kan man kalla det för uppenbarelse? Älskar allt med denna roman!

Linda Olsson - Nu vill jag sjunga dig milda sånger
Den här boken kom jag över för flera år sedan men den lever kvar hos mig fortfarande. Jag minns känslan jag hade när jag läste den här romanen första gången. Den rör sig mellan våra minnen, ensamhet och vänskap och är otroligt vackert skriven.

Agota Kristof - Den stora skrivboken
Kristof upptäckte jag för ett par år sen och har sedan dess slukat det mesta hon skrivit. Det är därför svårt att välja enbart en bok av henne men eftersom att jag ändå måste det nu så får det bli "Den stora skrivboken". Romanen utspelar sig i slutet av andra världskriget och är en trilogi om krig och flykt och vad det gör med människorna vars vardag präglas av detta.

Läs Dina händer var fulla av liv av Suad Ali - välj format