Vivecas februaritips!

Här ligger fokus på svenska författare som skildrar brott både i verkligheten och inom fiktionen.
 • Älskade bror : en rapport från gängvåldets Sverige

  Lisa Dos Santos

  Nominerad till Augustpriset 2023, i den facklitterära klassen."'Älskade bror' är ett angeläget vittnesmål från fronten i kampen mot gängbrottsligheten." ExpressenFölj kampen mot den gängrelaterade brottsligheten inifrån. Med utgångspunkt i ett uppmärksammat mord på Årstabron i Stockholm gestaltar åklagaren Lisa dos Santos den mörka verkligheten i gängens värld, samtidigt som hon beskriver tillvaron på åklagarkammaren. När FBI:s krypterade tjänst Anom gjorde gärningsmännens kommunikation tillgänglig kunde Lisa och hennes kollegor följa den råa mordplaneringen i tusentals meddelanden, som senare också kom att användas som central bevisning i den skandalomsusade rättegången. Hon beskriver också rättsväsendets försök att hålla jämna steg med de kriminella gängen när lagarna inte alltid hänger med den tekniska utvecklingen och människor inte vill berätta vad de vet."En lysande skildring av gängbrottslighet och dess bekämpande." Betyg 5 = briljant, BTJ"... en bok som ger en värdefull inblick i det ofta tröstlösa arbete som polis och åklagare har i att försöka lagföra misstänkta gärningspersoner i gängrelaterade mord." Gefle Dagblad"Att påstå att åklagaren Lisa dos Santos bok 'Älskade bror' är, som det brukar sägas, en angelägen berättelse, är ett understatement; hennes redogörelser är så viktiga att varenda riksdagsledamot... varje politiker eller engagerad samhällsmedborgare borde läsa den här boken." Dala-Demokraten"'Älskade bror' är en bok för alla som vill förstå mer av vad det är som händer i vårt samhälle vad gäller kampen mot grov brottslighet, skjutningar och mord..." Socialpolitik

 • Glasmannen

  Anders De La Motte

  Andra delen i hyllade Askerserien. Kriminalinspektör Leo Asker har just funnit sig till rätta som chef för Avdelningen för förlorade själar då hennes far hör av sig, efter år av tystnad. En kropp har hittats vid hans gård, polisen är honom i hälarna och han kräver Leos hjälp. Men är pappan så oskyldig som han hävdar eller försöker han återigen fånga Leo i sitt nät? Samtidigt flyttar Martin Hill till ett avskilt gods för att skriva företagsledaren Gunnar Irvings biografi, lockad av att de mytomspunna ägorna rymmer en privat ö med ett övergivet stjärnobservatorium. Snart upptäcker Hill att trakten har fler berättelser - om mystiska ljussken och illa tilltygade kroppar. Medan Asker och Hill nystar i virrvarret av trådar stiger Glasmannen upp ur det mörker från vilket ingen återvänder. Ingen utom han.

 • Födelsedagen

  Sofie Sarenbrant, Carina Bergfeldt

  Driven spänning av nya författarduon Sofie Sarenbrant och Carina Bergfeldt.Sången tystnar tvärt när dörren till födelsedagsbarnets rum öppnas. Sängen är tom och fönstret står på glänt. Polisen kallas till huset och en sökinsats påbörjas. Stämningen mellan exfrun, pappan och styvmamman eskalerar. Alla tre har något att vinna på att röja sjuåriga Samuel ur vägen. Och det visar sig snabbt att deras historier inte går ihop. Vad har egentligen hänt pojken?"Födelsedagen" är första delen i en ny spänningsserie av Sofie Sarenbrant och Carina Bergfeldt. Boken utspelar sig under tjugofyra intensiva timmar och är en angelägen bladvändare av riktigt hög kvalitet.

Älskade bror: en rapport från gängkrigets Sverige  Älskade bror är ett högaktuellt vittnesmål av åklagaren Lisa dos Santos, som belyser den svåra problematiken bakom lagföringen av den svenska gängbrottsligheten. Skrämmande och angelägen.

Glasmannen Andra delen i Leo Askerserien där Nordic noir blandas med inslag av det övernaturliga … eller? Korta kapitel och hårresande spänning med en story som är rent omöjlig att lägga ifrån sig. Elegant!

Födelsedagen
 Författarduon Sofie Sarenbrant och Carina Bergfeldt bjuder på ett halsbrytande tempo när vi under 24 timmar får följa en familj med alldeles för många hemligheter. Vad hände egentligen med födelsedagsbarnet, den försvunne sjuåriga Samuel ..? Vem ska man tro på?

Förhandla som ett proffs!

 • Livet består av förhandlingar! Chefen vill inte ge dig högre lön, grannarna spelar för hög musik och tonåringen tjatar om swish. Utöver det har du alla förhandlingar med stora ekonomiska konsekvenser: köp av bostad, ny bil eller köksrenoveringen. Dessa situationer är nog så vanliga men förvånansvärt få har tekniken för att hantera dem. Inte minst när den svåraste motparten av dem alla kan vara - du själv!Viveca Sten är en av våra största deckarförfattare men också en av Sveriges främsta förhandlingsexperter. Efter många år som chefsjurist, vet hon precis hur man går segrande ur små och stora förhandlingar. I Få som du vill och lite till! bjuder Viveca frikostigt på personliga erfarenheter och lär dig att bli en framgångsrik förhandlare. Njut av en peppande bok som ger dig både handfasta tips och konkreta verktyg. Eller som Viveca själv säger: »Förhandla är roligt, om man bara vet hur man gör!«

  249

Köp nya boken Vilseledaren

Fjärde delen i serien om Åremorden.
 • Vilseledaren

  Viveca Sten | Inbunden 2023

  En vecka i januari tar sex festglada studenter tåget till Åre för att åka skidor. Sedan går allt snett och plötsligt är bara fem kvar i livet.Var det en olycka eller ett kallblodigt mord? Medan frågetecknen hopar sig stiger spänningen i gruppen. Vänner ställs mot varandra när ingen kan förklara vad som hände den där olycksaliga natten.Poliskollegorna Hanna Ahlander och Daniel Lindskog tar sig an fallet med blandade känslor. Daniel har separerat och lider av skuldkänslor gentemot sin dotter. Hanna är på lyxig weekend med sin nya dejt och slits mellan honom och känslorna för kollegan.Vilseledaren är fjärde delen i serien Åremorden där Viveca Sten återigen bjuder på intrikata mordgåtor i den jämtländska fjällvärlden. Hon är nominerad till Årets svenska deckarförfattare 2023.

  229

Läs eller lyssna på Viveca Stens tidigare delar i serien Åremorden

Mini-intervju med Viveca Sten

Dina böcker om Sandhamn har tagit Sverige med storm – men nu har du förflyttat dig. Vad är det som gör Åre till en bra plats för en deckare? 

Den jämtländska naturen med fjäll och berg är som klippt och skuren för mord och hemligheter i mitt tycke. Det är inte svårt att föreställa sig att Åre – som är mer populärt än någonsin – även bjuder på svåra brott, intriger och maktspel. Jag älskar att skriva om platser med starka kontraster där människors smutsiga hemligheter står i stark motsättning till den vackra naturen. Och som sagt, det som göms i snö kommer upp i tö ...

Hur kändes det att se dina böcker komma till liv i en tv-serie? 

Det är helt fantastiskt att Morden i Sandhamn fortsätter att vara så populär! I somras spelades åttonde säsongen in och den har visats i hela världen, från USA till Japan. Alexandra Rapaport (Nora), Jakob Cedergren (Thomas), och Nicolai Cleve Broch (som spelar den nye polisen Alexander) gör ett strålande jobb och de älskas av tittare överallt.

Vilken är din största läsupplevelse?  

Åh, vilken svår fråga, jag är en sådan allätare och läser och lyssnar på minst en bok i veckan. Men Shutter Island [Patient 67 på svenska] av Dennis Lehane är en bok som jag kan önska att jag hade skrivit själv. Den bok som jag har läst flest gånger (med undantag för mina egna, haha) är nog Sagan om ringen. Jag har nog läst trilogin sex, sju gånger på svenska och lika många gånger på engelska. Dessutom har jag sett filmerna mer än trettio gånger. Sa jag att jag gillar fantasy?

Köp Morden i Sandhamn av Viveca Sten

Visste du att ...

... Viveca Sten alltid har velat lära sig spanska? Hennes mormor, som var hennes stora idol, talade obehindrat åtta språk inklusive spanska.
... Viveca Sten, förutom svenska, talar engelska, tyska, franska och danska?
... Viveca Sten, enligt henne själv, saknar sötsug? Hon blir aldrig sugen på något sött och gillar inte vanliga snacks heller. Däremot är hon beroende av nachos.

Fler populära författare >> 

Morden i Sandhamn - läs böckerna i den här ordningen:

1. I de lugnaste vatten
2. I den innersta kretsen
3. I grunden utan skuld
4. I natt är du död
5. I stundens hetta
6. I farans riktning
7. I maktens skugga
8. I sanningens namn
9. I fel sällskap
10. I hemlighet begravd
Fristående: Iskalla ögonblick – tio skärgårdsberättelser

Läs & lyssna på Morden i Sandhamn digitalt