Ett oskrivet blad : och andra myter om människans natur (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
510
Utgivningsdatum
2006-04-01
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur
Översättare
Per Rundgren
Originalspråk
Engelska
Dimensioner
240 x 170 x 30 mm
Vikt
840 g
SAB
Doga
ISBN
9789127108752

Ett oskrivet blad : och andra myter om människans natur

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2006-04-01

Slutsåld

Författaren, psykologiprofessor, söker här göra upp med vilseledande dogmer om människans natur såsom myten om den ädle vilden, förställningen att vi har en själ och en kropp och att hjärnan är tom vid födseln.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Ett oskrivet blad : och andra myter om människans natur. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Tro eller vetenskap?
    Steven Thinker, 20 april 2007

    Boken ger en mycket bra överblick över det vetenskapliga läget på den mänskliga naturens område. Kritiken mot boken tar ofta form av den radikale ideologens moraliserande och känslomässiga kritik snarare än kritik mot den sammanställning av vetenskapens läge vad gäller den mänskliga naturen som boken utgör. Boken slår hårt åt både höger och vänster. Har du en dogmatisk ideologisk och/eller religiös tro bör du alltså inte läsa boken, den kan allvarligt hota dina illusioner. Är du däremot öppet... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Steven Pinker

Övrig information

Teorin om det oskrivna bladet, att människans hjärna är tom vid födseln, går tillbaka till upplysningsfilosofen John Locke på 1600-talet. Den har styrt vårt sätt att tänka kring både uppfostran och undervisning - och gör det fortfarande. Trots att vetenskapen bevisat att den är falsk.

I Ett oskrivet blad gör psykologiprofessorn Steven Pinker upp med denna och andra vilseledande dogmer om människans natur, till exempel myten om den ädle vilden och föreställningen om att människan har en kropp och en själ. Pinker visar hur de fortfarande påverkar oss i vårt dagliga liv. Till sin hjälp använder han de senaste rönen inom neurovetenskapen, evolutionspsykologin och genetiken. Briljant, skarpsynt och med en stor portion humor försvarar han tanken att en biologisk förståelse av våra förutsättningar går utmärkt att förena med humanistiska värden.

Texten har högsta vetenskapliga pregnans, men är lättillgänglig och underhållande.