Salvekvick och kvacksalveri : alternativmedicinen under luppen

av Edzard Ernst, Simon Singh. Inbunden, 2008

Pris:  191:-
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner vid beställning på minst 99 kr!

Kundrecensioner

Det finns 11 recensioner av Salvekvick och kvacksalveri : alternativmedicin.... Har du också läst boken? Sätt betyg och recensera.

Sortering: 

Fantastisk bok som är baserad på fakta!! Visa mig...

Camilla Falk, 14 april 2013

Fantastisk bok som är baserad på fakta!! Visa mig en vetenskaplig studie som bevisar att homeopati kan behandla samt bota en sjukdom, FINNS INTE!

0 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?  Ja  |  Nej  |  Anmäl recensionen

Bluffmakaren är avslöjad

8mons, 15 november 2011

Edzard Ernst har fått sparken från sitt uppdrag som forskningsledare vid Exeter Universitetet därför att han fuskat med meritlistor, referenser, metod och resultat. Denna bok är avslöjad som bias och är pseudovetenskaplig. Att den kan säljas som vetenskaplig publikation är en form av litterär kvacksalveri. Att Martin Ingvar skrivit förordet är förvånande men vid närmare betraktelse har Martin Ingvar samma funktion på KI i Sverige som Ernst hade i England. Kanske är det så att snaran nu dras åt kring de som orsakar förvillelse inom vetenskapen.

1 av 6 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?  Ja  |  Nej  |  Anmäl recensionen

En seriös och välstrukturerad genomgång

jdn207, 3 oktober 2011

En seriös, gedigen, välstrukturerad och metodisk genomgång av de flesta i västerlandet förekommande alternativmedicinska metoderna. Författarna undviker inte att diskutera och rapportera de metoder inom alternativmedicinen där medicinsk nytta måhända kan erhållas. Inte heller undviker de att ta upp och varna för sådana metoder som kan vara direkt skadliga. Eftersom boken framför allt är riktad till lekmän har man medvetet begränsat antalet referenser. Dock är de 52 väl utvalda fullt tillräckligt för att ge en bra bakgrund och leda vidare för dem som så önskar. Boken kan verkligen rekommenderas till dem som är intresserade av och vill förkovra sig i ämnet alternativmedicin.

3 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?  Ja  |  Nej  |  Anmäl recensionen

Äntligen lite vetenskaplig granskning!

Thomas, 25 januari 2011

En bok av detta slag är oerhört värdefull i den flora av alternativmedicin som finns i dag. T.ex. genomgången av akupunktur, där författarna påpekar att det egentligen finns oerhört lite stöd för att något annat än placeboeffekten ligger bakom, är värt en hel del i dagens Sverige där numera akupunktur smugit sig in i den vanliga vården. Även kiropraktik granskas kritiskt, vilket också är värdefullt i Sverige. De andra alternativa behandlingsformerna finns inte i lika stor utsträckning i Sverige kanske, men det är ändå bra att visa på studier som undersöker detta vetenskapligt.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?  Ja  |  Nej  |  Anmäl recensionen

De har ingen koll!!!!

Janne, 1 mars 2009

Att först höra Martin Ingvars förord och sedan Edzards prata om att alternativ inte fungerar. Edzard säger t ex att akupunktur inte fungerar, att det bara e humbug. För inte så länge sedan genomförde forskare i Tyskland den största studien någonsin på akupunktur/skolmedicin och migrän. 3 000 fick akupunktur och lite mer än 15 000 fick skolmedicin. De som fick akupunktur fick ner sin migrän med nästan 50 % och de som fick vanlig skolmedicin märkte knappt någon skillnad, konstigt!! Boken är otroligt enkelriktad där Edzard egentligen inte har några större belägg för det han säger. Som vanligt när skolmedicinen ska försöka förklara alternativ medicin så verkar de inte riktigt veta vad de pratar om, precis så är denna bok. Boken är inte bra utan bara visar hur enkelspårigt skolmedicinen ser och tänker på alternativ medicin.

1 av 5 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?  Ja  |  Nej  |  Anmäl recensionen

Mycket oseriös vetenskap

9 års universitetsstudier, 12 februari 2009

Den största knappheten med boken är att den är partisk och författarna framför sina uppfattningar "med stöd av forskning". Det är dock tunnsått med källor och referenser, men författarna menar att läsaren kan vara helt trygg och lita på dem. Författarna hänvisar tex till en kanadensisk studie ang. risker med kiropraktik men lämnat inga referenser. Författarna har även blandat ihop legitimerad hälso- och sjukvård med alternativmedicin; tex kiropraktik har inte tillhört alternativmedicin sedan 1989! Ett kritiskt granskande ska framhäva både det som talar för och emot. Här finns inget som tala för utan bara emot alternativmedicin. Jag kan inte svara för vilket inom alternativmedicinen som fungerar och inte fungerar men med lite kritiskt granskande öga av denna "vetenskapliga bok" inser man ganska snart dess brister och partiskhet. Är inte Edzard Ernst professor??? Humm!!

Lite skrämmande är att övriga recensenter så lätt tar fö... Läs hela recensionen

1 av 4 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?  Ja  |  Nej  |  Anmäl recensionen

Bra

Patrik Hederstedt, 26 januari 2009

Det är inte lätt att få reda på FAKTA om alternativa behandlingar på nätet. Lyckliga fallbeskrivningar som helt förnekar placeboeffekten är allt man hittar, i bästa fall, rena lögner i andra fall. Vad läkemedelsindustrin och alternativmedicinen har gemensamt är att de båda vill ha våra pengar. Läkemedelsindustrin är dock underkastad ett regelverk som är omfattande därför kan de inte blåsa oss lika lätt. Och därför blir man lättare blåst när det kommer till alternativterapier. Men alternativterapier kan vara bra. Det finns ett fåtal, och de lyfts fram på ett ärligt sätt i den här boken. För mig som både utövar och behandlas med olika alternativterapier är det här en lysande fyr i mörkret.
(en röd tråd om författarna på nätet; det är väl inte så konstigt om man för en stund vänder lite på konspirationsteorierna och funderar över vem som egentligen försöker lura av en pengarna)

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?  Ja  |  Nej  |  Anmäl recensionen

Mycket färgad

Christian, 6 december 2008

En bok skriven av två herrar som anser sig vara experter inom området alternativ medicin. Surfar man runt på nätet om dessa författare samt läser denna bok finns det en röd tråd att följa. Dessa herrar, Ernst i synnerhet, verkar ej vara ute med sanningens lykta och belysa utan snarare befinna sig på ett korståg...

Intressant läsning men bör tas med en nypa salt.

0 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?  Ja  |  Nej  |  Anmäl recensionen

Ett måste

Heja Dawkins, 11 november 2008

Alternativ- och komplementärmedicin är en djungel av olika behandlingar som alla påstås ha "vetenskapligt bevisad effekt" på allt från nageltrång till cancer. De allra flesta kvackare har naturligtvis inga studier alls att luta sig mot och dessa avslöjas obönhörligt i denna fantastiska metastudie. Det är en gigantisk genomgång av alla studier som gjorts på ett 30-tal olika terapier eller metoder och det är pedagogiskt snyggt och ärligt redovisat. nu behöver ingen längre lita på vad homeopaten eller kiropraktorn påstår man kan helt enkelt läsa denna boken så vet man själv att hela branschen till 95% är humbug och pseudovetenskap.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?  Ja  |  Nej  |  Anmäl recensionen

Viktig folkbildande sammanställning

// Magnus, 22 oktober 2008

Mycket bra bok som ligger rätt i tiden. Boken säger ingenting som inte redan är känt men fungerar väldigt bra ur ett folkbildande perspektiv.

Var den här recensionen till hjälp?  Ja  |  Nej  |  Anmäl recensionen

En bok alla borde läsa!

Erik, 19 oktober 2008

Här kan man tala om en bok som alla borde läsa! Såväl läkare som landstingspolitiker, såväl alternativmedicinare som vanligt folk.
En fantastiskt intressant och givande bok. Lättläst och spännande, kunde nästan inte lägga den ifrån mig. Och den gav en hel del tankeställare till mig, och kommer att göra det till alla som läser den, oavsett vilken syn på alternativmedicin man har innan man börjar läsa.
Den här boken ger dig en värdefull kunskap om vilka alternativmedicinska behandlingar som faktiskt har en vetenskapligt bevisad effekt, och vilka som bara är dyr och i många fall faktiskt även farlig humbug.
Läs den, du kommer inte att ångra dig! (Däremot kommer du troligen att bli omskakad och chockerad.)

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?  Ja  |  Nej  |  Anmäl recensionen
 (inbunden)
Fler böcker inom

Bloggat om