En dåre fri

av Beate Grimsrud. Inbunden, 2010

Den här utgåvan av boken är slutsåld (slut på förlaget)

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av En dåre fri. Har du också läst boken? Sätt betyg och recensera.

En klassiker

marie janson, 30 december 2016

En stor bok om ett liv med psykos och kampen för förverkligande av talang och nyfikenhet på livet . Förf skildrar en sann hjältinna att inspireras av och lära av.

Var den här recensionen till hjälp?  Ja  |  Nej  |  Anmäl recensionen

Föll inte mig i smaken!

Malin H, 1 april 2012

Jag har läst om folk som har sträckläst den, slängt iväg den på grund av ilska och gråtit till den och samtidigt har den fått toppbetyg överallt så visst hade jag höga förväntningar när jag tog mig an denna. Ganska snabbt konstaterade jag att det inte var någon bok som skulle falla mig i smaken och med 150 sidor kvar slutade jag helt enkelt läsa.

Jag vet inte om jag har läst för många deppiga böcker eller vad det beror på men denna kändes tråkig och platt av någon anledning. Jag tyckte det tog för lång tid, det ältades för mycket och det var lite som att stå på samma punkt flera dagar i sträck. Boken gav mig ingenting och därför slutade jag helt enkelt läsa den.

Däremot var det något med Grimsruds sätt att skriva som jag fastnade lite för så eventuellt läser jag en annan bok av henne så småningom.

Var den här recensionen till hjälp?  Ja  |  Nej  |  Anmäl recensionen

En dåre fri

kulturloggen, 13 april 2011

Allt som allt en tung berättelse om något som faktiskt är vissa människors vardag. Den är skriven på ett fragmentariskt sätt, man vet aldrig var man kommer in i historien i ett nytt kapitel, eller för den delen vilken tid man befinner sig i. Och jag kan tänka mig att det är så det är att vara schizofren, man vet ju aldrig vad som ska hända när man vaknar på morgonen, eller riktigt vem man kommer vara. Den är lättläst, trots det tunga innehållet och den ger även hopp och glädje då Eli trots allt har bra stunder. Man kanske kan tycka att den här boken är så långt från ens vardag det bara går, men jag tycker ändå att man kan finna en viss igenkänningsfaktor. Visst har alla nojor och rädslor, det är bara inte alla som har den där spärren som gör att man blir kvar i verkligheten.

Var den här recensionen till hjälp?  Ja  |  Nej  |  Anmäl recensionen

En sorglig bok om psykisk sjukdom

Kristina Simar, 21 oktober 2010

En bok som jag i stort sätt läste nonstop. Efteråt var jag helt tom i hela kroppen. Berättelsen om Eli var skrämmande, men samtidigt helt underbart skriven. Beate Grimsrud har verkligen lyckats att berätta helt öppet om Elis fruktansvärda sjukdomstillstånd, med självskador, tvångsvård, bältesläggningar med mera. Om alla mediciner hon fick pröva, mediciner med olika biverkningar. Rösterna som hon hörde i huvudet, de var så suveränt bra beskrivna. Hur kan hon förklara sin situation så klart fast hon samtidigt är så sjuk? En bok som jag rekommenderar alla som är intresserade av att läsa om hur psykiska sjukdomstillstånd fungerar och här särskilt om schizofreni. Denna bok kommer att finnas kvar mycket länge i mitt minne.

Var den här recensionen till hjälp?  Ja  |  Nej  |  Anmäl recensionen
 (inbunden)
Fler böcker inom
  • Inbunden
  • Språk: Odefinierat språk
  • Antal sidor: 476
  • Utg.datum: 2010-08-24
  • Förlag: Albert Bonniers Förlag
  • Medarbetare: Govers Grimsrud, Ida (form)
  • Dimensioner: 230 x 145 x 33 mm
  • Vikt: 660 g
  • SAB: Hc
  • ISBN: 9789100124748

Recensioner i media

"När jag förtvivlats, rasat, hoppats och gråtit mig igenom Beate Grimsruds "En dåre fri" vet jag att jag inte kommer att kunna skriva en sober inledning, där jag anmäler att ett av Sveriges främsta författarskap utökas med en ny enastående bok. (...) Som att inte erkänna hur romanen konsumerat i mig och satt mig i fråga, huserat i mig dag ut och dag in. Det var länge sedan en bok gjorde det."
Eller (...) "En dåre fri" utspelar sig på gränsen till det tillåtna. Får detta vara en människa? Så kompetent och beroende, så obegriplig och generös? Med stor insikt bevisar Beate Grimsrud att det är möjligt. Ja, mera. Att det är sant.
Svenska Dagbladet

"Beate Grimsruds nya roman har beröringspunkter med Strindbergs Inferno. (...) En dåre fri är den mest skakande skildring av den psykiske sjukdomens helvete jag någonsin har läst."
Gunder Andersson i Aftonbladet

"En dåre fri är en imponerande roman. Den sätter sig i kroppen och huvudet, blir en kvardröjande röst som pockar på uppmärksamhet."
Amanda Svensson i Expressen

"En förunderlig roman om psykisk sjukdom som många kommer att älska.---Så låt mig säga så här: när jag läser vissa partier i En dåre fri upplever jag själva känslan av tvångstanken, kan rent kroppsligt förnimma det labila tillståndet, hur läsningen får golvet under mig att slutta, rädslan för att hela rummet ska 'rasa ut ur huset som en byrålåda'. Det är mycket, mycket bra."
Dagens Nyheter

"Beate Grimsruds prosa har en konkretion och närvarokänsla som gör Elis klyvnad rysansvärt tydlig. Som läsare dras jag in i ett flytande tillstånd av mental överkänslighet; när jag under läsningen gick och lade mig på natten fick jag för mig att det brann i trapphuset och måste gå och titta efter. ---En dåre fri är den mest skakande skildring av den psykiska sjukdomens helvete jag någonsin läst."
Aftonbladet

"Skärvor så levande gestaltade. Så fantastiska i sin sorgliga skrud. Och som alltid med Beate Grimsrud vid pennan, stilistiskt fullbordat. Vackert. Och oerhört gripande."
Upsala Nya Tidning

"Det är fullt tillräckligt att konstatera att den litteratur Beate Grimsrud skapar är unik och att fönster mot helt andra dimensioner öppnas när man läser henne."
Göteborgs-Posten

"Nej, visst är En dåre fri roman och konst och allt man vill, men det är som empiri och sakkunskap den är mest värdefull. Jag säger det inte för att förminska boken, utan för att den ska hitta sina läsare. För den slår det mesta som tidigare skrivits om schizofreni på svenska, fiktivt som biografiskt, och kan säkert bli ett standardverk i ämnet."
Sveriges Radio Kulturnytt

"...en gestaltning av psykisk sjukdom som känns äkta och mänsklig.--- en imponerande roman. Den sätter sig kroppen och huvudet, blir en kvardröjande röst som pockar på uppmärksamhet."
Expressen

"I stora delar ger den nämligen en mycket inträngande bild av psykosen och den svenska tvångsvården upplevd inifrån. Och det med en ömsint generositet och humor som kan te sig ofattbar i förhållande till den ibland fullkomligt outhärdliga existentiella ensamhet som Grimsrud fångar i gestaltningen av sjukdomen.---En dåre fri skildrar denna pendling mellan världar, denna mänskliga gränsposition, som lika delar fängelse och frihet. Och den gör det på precis den vackra och visionära prosa som har blivit Beate Grimsruds kännemärke. "
Sydsvenskan

"Som ett sår är Beate Grimsruds bok En dåre fri. Den handlar om Eli, författare, dramatiker, filmare och psykiskt sjuk. Omskakad förs man in i en värld av kreativitet, utsatthet och skräck. "
Norrköpings Tidningar

Bloggat om