Sekreterarklubben : C-byråns kvinnliga agenter under andra världskriget : en dokumentär spionberättelse (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
381
Utgivningsdatum
2014-08-14
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Dimensioner
215 x 145 x 30 mm
Vikt
550 g
SAB
Kc.54,Sei
ISBN
9789113052892

Sekreterarklubben : C-byråns kvinnliga agenter under andra världskriget : en dokumentär spionberättelse

(21 röster)  |  Läs 8 recensioner
Inbunden, Svenska, 2014-08-14
200 kr
Skickas inom 1-3 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Möt de unga kvinnorna som riskerade livet, misshandlades och skadades både fysiskt och psykiskt i sitt arbete inom den svenska underrättelsetjänsten mellan 1939 och 1945, kvinnor som i det tysta gjorde stora insatser för sitt land. Vilka var de? Varifrån kom de? Varför fick de aldrig något erkännande?

Fotografen, tv-producenten och författaren Jan Bergman berättar här den osminkade sanningen om kvinnorna i underrättelsetjänsten under andra världskriget. En av dem var hans egen mor. Det är berättelsen om den hemligaste delen av den svenska militära underrättelsetjänsten - C-byrån - och de som jobbade åt den, en berättelse som kastar nytt ljus över en mörk tid i vår moderna historia.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 8 recensioner av Sekreterarklubben : C-byråns kvinnliga agenter under andra världskriget : en dokumentär spionberättelse. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Mycket intressant och viktig bok
  Joakim von Braun, 3 september 2015

  Jan Bergman har verkligen lyckats skriva en både mycket intressant och oerhört viktig bok. Att han lyckats få så många kvinnor att berätta om en delvis ganska jobbig och arbetsam period i livet, är verkligen en bragd. Eftersom jag har en ganska god kunskap om Sveriges olika underrättelseorganisationer är det sällan som jag blir överraskad men Sekreterarklubben bjöd på mycket ny spännande information.
  Det hedrar också Jan Bergman att han behandlat kvinnornas synnerligen intima berättelser... Läs hela recensionen

 2. Alla svenskar borde läsa den här boken!
  Anne, 31 augusti 2015

  Mycket intressant bok om Sveriges förhållande till nazityskland vilket det inte talas så mycket om idag. Boken handlar om kvinnor som utför spionuppdrag och som utnyttjas på olika sätt av sina uppdragsgivare. Intressanta skildringar om tiden och om riskerna att Sverige också skulle dras in i striderna. Mycket tänkvärt tas upp i boken som alla svenskar borde läsa.

 3. Fantastiskt spännande spionthriller - IRL!
  Ella, 17 juni 2015

  Jag kunde inte lägga ifrån mig boken! Dels ger den ett stycke nedtystad kvinnohistoria, dels en helt annan och ny bild av Andra Världskriget. Det är verkligen spännande, som en riktigt bra spionthriller av John Le Carré - men hämtat ur verkligheten! Författaren har gjort ett enormt jobb med att gräva fram alla fakta, snacka om "grävande journalistik"...
  Personerna fascinerar, kvinnorna längst ned i hierarkin, spioncheferna med sin cynism, och de höga cheferna, politikerna, poliserna, mak... Läs hela recensionen

 4. Spännande nutidshistoria

  Mycket intressant och spännande om de kvinnliga "svalorna" under krigsåren. Sådant som man annars läser om i deckare, men nu var det verklighet. Boken lockar till mera kunskap om historien. Vad gjorde svenska män och kvinnor till nazister och kommunister? Hur kunde man lämna dessa kvinnor helt åt sitt öde efter kriget? Boken väcker verkligen många frågor och kan varmt rekommenderas!

  Barbro A Ö

 5. Älskar veta vad som hände i Sverige
  Annika Hultman, 20 februari 2015

  Intressant om hur politiker och ledare inom försvaret av vårt land agerade. Kvinnorna var verkligen hjältar, Dom borde ha fått ett erkännande. Boken är verkligen intressant för andravärldskrigsnördar.

 6. Så byggdes svensk underrättelsetjänst
  Per Pettersson, 17 november 2014

  Läsaren bör vara intresserad av svensk och europeisk 1900-tals-historia. Boken är full av fakta, både personer och organisationer, svenska och utländska. Till stor hjälp är ett väl tilltaget sakregister.
  Man kan följa en handling,röd tråd, genom Helmuth Ternberg, men handlingen förmedlas i korta avsnitt
  med hopp i tid och lokal, vilket kräver en någotsånär alert läsare.
  Boken ter sig vederhäftig med omfångsrik källhänvisning, men är inget för den som vill ha en bok som tidsfördriv

 7. Akta dig för sekreterare
  Paul C, 29 oktober 2014

  Har ett stort intresse i -30och 40-talets händelser. Om det är för att jag är född -43... Hur som helst, faktaböcker "går alltid hem" hos mig. Läs den och förundras över den svenska underrättelseverksamheten under andra världskriget. Synd att "sekreterarna" inte fick erkännande efter kriget. Snarast behandlades dom som pestsmittade.

 8. Hur jag upplevde Sekreterarklubben
  Erik Gunnar Löfvenberg, 3 september 2014

  Jag har läst mycket av fackliteraturen, tex memoarer av de som ledde olika säkerhetstjänster.
  Därför uppskattar jag att också få en inblick i fotfolkets liv.
  Svalornas existens kände jag inte till tidigare.

Visa alla 8 recensioner

Fler böcker av Jan Bergman

Bloggat om Sekreterarklubben : C-byråns kvinnliga ag...

Bokvideo