Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
406
Utgivningsdatum
2015-03-07
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratu
Medarbetare
Kühlhorn, Lotta (form)
Dimensioner
215 x 146 x 35 mm
Vikt
592 g
SAB
Lz Wijk, Ulla
ISBN
9789127142145

Bara de riktiga orden

(6 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden, Svenska, 2015-03-07
201 kr
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
"Det är ett ömsint porträtt, fullt av kärlek och nyfikenhet inför de många dolda sidorna i mammans identitet, som Erik Wijk börjar förstå först efter hennes bortgång.
Magnus Haglund, Göteborgs-Posten

"Boken är sonens djupdykning i den älskade moderns liv, ett känslostarkt försök att fånga in hennes på många vis undflyende och motsägelsefulla personlighet ... Erik Wijk har skrivit en bra bok om klassidentitet, klassvandring, förlorad klassidentitet."
Gunder Andersson, Dala-Demokraten

 

 

Ulla Wijk var "kusinen från landet", självförsörjande från femtonårsåldern, som gifte sig med arvtagaren till ett världsföretag, ett äktenskap som snart slutade i katastrof. Hon var begåvad men outbildad, charmig men kunde plötsligt dra sig undan. Hon var utan yrkesidentitet, sjuklig och helt okänd i o ffentligheten men gjorde ett starkt intryck på sina vänner. En kvinna med en ständig känsla av att inte räcka till.

I denna sökande och drabbande bok försöker hennes son Erik Wijk förstå vem Ulla Wijk var och hur hon blev den hon blev. Det är ett försök att pröva en människa mot hennes klassbakgrund och livshistoria, hennes värderingar och ställningstaganden. Ulla var inte lik någon men hon liknar oss alla.

Erik Wijk är författare. Han har skrivit ett tiotal böcker i skilda ämnen och har ett förflutet som tidskriftsredaktör och förläggare. 2009 utkom boken Allt vi här drömma om, som handlade om hur hans far hoppade av från societetslivet i Göteborg och slutade som grubblande eremit i skogarna i Västergötland.

Skrivet om Bara de riktiga orden:

"Nu skriver Erik Wijk om sin mor Ulla och hennes oroliga liv, som ensam tvåbarnsmamma utan egentlig utbildning och med ett komplicerat privatliv. Baserat på egen erfarenhet och moderns spridda dagboksanteckningar, brev och diktskisser, skildras moderns liv. Det är kärleksfullt, rakt och ärligt, privat, men också allmängiltigt. Genom politiska, sociala och klassmässiga analyser och förklaringar gestaltar har på ett taktfullt sätt ett oroligt levnadsöde. Den språkliga tonen och utformningen är mycket välbalanserad. Det är grannlaga uppgift att några får år efter moderns bortgång söka svar på vem hon egentligen var. Av texten att döma har Erik Wijk lyckats tämligen väl med sin uppgift."
Håkan Philipsson, BTJ-häftet nr 9, 2015

"Ulla var inte lik någon men hon liknar oss alla, skriver hennes son. Och det är bara att instämma. Jag är glad att jag fick lära känna henne."
Oline Stig, Sydsvenskan

"Wijk skildrar hudlöst en nära mor- och sonrelation. Det är svårt att inte bli berörd."
Johan Fingal, Jönköpings-Posten

"Boken är både personlig och privat, men tappar aldrig sin allmängiltighet. Det handlar om livet och hur vi handskas med det ... En stor ömhet vilar över berättelsen ... De är så gripande och ärliga, och talar till både hjärta och intellekt. Det är böcker som inte lämnar mig efter läsningen utan stannar kvar länge."
Eva Johansson, Västerviks-Tidningen

"Utlämnande och kärleksfull närbild."
Maria Store, Smålandsposten

"Det här är en stark, stilla och ärlig bok. Jag imponeras både av språket och kärlekshandlingen i att skriva fram sin mor, en alldeles vanlig, ovanlig kvinna."
Kerstin Särneö, Tara

"Och han gör det bra. Hans intresse blir mitt. Jag sugs in i turerna i Ullas liv, läser tills boken tagit slut."
SR Kulturnytt, Anneli Dufva

Just längtan efter insikt, att förstå vad som egentligen ligger bakom både det goda och det dåliga, är den ständiga drivkraften.
Paulina Helgeson, Svenska Dagbladet

Då blir det här komplexa moders porträttet en berättelse om övergivenhet. Erik, jag önskar att jag var någons barn igen, att en mamma
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Bara de riktiga orden
 2. +
 3. Den dag jag blir fri : en bok om Katarina Taikon

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den dag jag blir fri : en bok om Katarina Taikon av Lawen Mohtadi (pocket).

Köp båda 2 för 255 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Bara de riktiga orden. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Min mammas liv
  Peter Gerhard, 7 april 2015

  Erik Wijk har tidigare skrivit en bok om sin pappa som heter "Allt vi här drömma om", som kom ut 2009. Nu har han skrivit om sin mamma i den nyligen utkomna boken "Bara de riktiga orden".
  I båda böckerna utforskar Erik Wijk en människas liv, hur livet påverkas och förändras genom de omständigheter och tillfälligheter som verkligheten bjuder på.
  "Bara de riktiga orden" är en gripande bok. Den handlar ju som sagt inte om vilken människa som helst. Det är författarens mamma som skildra... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Bloggat om Bara de riktiga orden