En nästan sann historia (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
374
Utgivningsdatum
2016-08-24
Förlag
Bokförlaget Forum
Medarbetare
Grandin, Elina (form)
Dimensioner
220 x 145 x 30 mm
Vikt
559 g
SAB
Hc
ISBN
9789137149158

En nästan sann historia

(3 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden, Svenska, 2016-08-24
187 kr
Skickas inom 1-3 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Intelligent bladvändare om ett ouppklarat författarmord

I mitten av 1990-talet påbörjar Zackarias Levin en skrivarutbildning på Lunds universitet. Där lär han känna tre personer som kommer att påverka hans liv på oväntade sätt. De är alla på flykt från någonting och delar samma dröm om att få skriva. Men i takt med att de kommer närmare sin lärare, den framstående poeten Li Karpe, och dessutom lär känna den legendariska författarikonen Leo Stark, förändras för alltid deras bild av skrivandet - och kanske av hela livet.

Tolv år senare får Zackarias sparken från sitt mediejobb, flickvännen dumpar honom och han tvingas flytta tillbaka till sin mamma i Skåne. För att försörja sig bestämmer han sig för att skriva en bästsäljare om den där omvälvande tiden då Sveriges stora författarstjärna försvann spårlöst och en av Zackarias närmaste vänner dömdes för mord.

Men minnet är inte alltid pålitligt. Och vad är egentligen viktigast: att förhålla sig precist till sanningen eller att berätta en bra historia?

"Jag fullkomligt älskar En nästan sann historia. Allt med den. De två berättelserna som snyggt flätas ihop på slutet. Språket som är vackert, lite poetiskt och samtidigt flyter på hur lätt som helst när jag läser. Karaktärerna, så levande och komplicerade, både i dåtid och nutid. Och så klart, den handlar om att skriva, om böcker, om att älska litteraturen. Under läsningen fick jag lite samma känsla som jag hade när jag läste Donna Tartts Den hemliga historien, och den tänker jag fortfarande på flera år senare. Enligt mig är Edvardsson ännu bättre. Det här är en bok som jag kommer att sätta i händerna på alla jag kan och vara avundsjuk för att de får uppleva den för första gången."
Vargnatts bokhylla

"Äntligen är det recensionsdag för en av höstens absolut bästa (ja, jag är säker), En nästan sann historia av Mattias Edvardsson! ... Det här är en suggestiv berättelse ... Det är oerhört medryckande och som alltid när det gäller Mattias Edvardssons texter, otroligt välskrivet och psykologiskt trovärdigt. Jag sögs in i den här berättelsen och kom ut på andra sidan överraskad och omskakad."
Fru E:s böcker

"Boken får karaktären av en klassisk pusseldeckare, där man steg för steg får pusselbit efter pusselbit. Jag gillar det här greppet om berättelsen, de sista raderna i varje kapitel blir en cliffhanger som får mig att hela tiden vilja läsa vidare. ... För mig är det här framförallt ett relationsdrama, och det är så enormt bra skrivet. Jag skulle kunna läsa boken enbart för språket som är så stringent och som ofta gör helt oväntade saltomortaler så att jag drar efter andan."
Just nu - just här

"En nästan sann historia är en fängslande berättelse som lever kvar efter avslutad läsning. ... Personerna är skickligt tecknade, där hoppen i tid mellan 90-tal och nutid gör att man får en nyanserad bild. ... Jag älskar den här typen av metahistorier där historierna går i varandra och det är en historia i en historia. ... Fascinerande och välskriven berättelse om den ultimata sanningen. Om den finns."
Lottens bokblogg

"En nästan sann historia är en riktigt spännande och klurig historia. Eftersom sanningen inte alls är konstant så vecklas hela tiden nya blad fram. Det är lite brittisk who-dunnit helt enkelt."
Evas bokvärld

"En nästan sann historia är en ovanligt smart skriven typ av spänningslitteratur som också tar steget in i själva litteraturens högborg då det är en skara författaraspiranter som utgör själva persongalleriet och även en universitetsutbildning som får bli scenen för dramat. Boken är spetsfundigt, pricksäkert och stiligt skriven, och En nästan sann historia sticker ut på många sätt."
Johannas deckarhörna

"Mattias Edvardsson har de senaste åren blivit en av mina favoritförfattare. En nästan sann historia är den fj
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av En nästan sann historia. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Betyg: 4 av 5.
  Britt-Marie "Bim" Kullin / Bims Blogg (Farsta / Stockholm), 15 januari 2017

  En riktigt bra roman som utspelar sig under två tider. Under mitten av 1990-talet och även tolv år senare.

  Zackarias Levis skriver en bok om sin studietid tolv år tidigare, och man får parallellt följa honom under tiden han skriver, och under tiden han skriver om.

  Det finns en mordhistoria med i bilden, men boken är ändå ingen kriminalroman.

  Boken är välskriven och engagerande, och jag kan absolut rekommendera den.

 2. en nästan sann historia
  monika pettersson, 24 september 2016

  Smart , underhållande spänning och samtidigt tankeväckande.
  Hur mycket kan man egentligen lita till sitt eget minne, eller andras
  För den delen.
  Kan även rekommendera alla böcker av Tana French, men framförallt
  Brottsplats Faithful Place.

  etyg 5/5 på båda

Visa alla 2 recensioner

Bloggat om En nästan sann historia