Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
477
Utgivningsdatum
2011-05-09
Utmärkelser
Sveriges Radios romanpris
Förlag
Bonnier Pocket
Medarbetare
Grimsrud, Ida (form)
Dimensioner
180 x 110 x 30 mm
Vikt
250 g
SAB
Hc
ISBN
9789174291834

En dåre fri

(29 röster)  |  Läs 7 recensioner
Pocket, Svenska, 2011-05-09
48 kr
Skickas inom 1-3 vardagar.
Fri frakt inom Sverige vid 99 kr för privatpersoner.
Finns även som
Omtumlande och drabbande läsning

En dåre fri är en roman om skörhet och styrka. Det är Eli som berättar. Hon bor ensam i sin lägenhet, och ändå inte. Espen, Emil och Erik finns också där. Deras röster har följt henne hela livet. Så småningom kommer också prins Eugen.

Hennes terapeut kommer också, för att hjälpa henne att klara vardagen och vanligheten. Hon är periodvis inlagd på psykiatrisk avdelning, och i vården möter hon både omhändertagande och oförståelse. Elis vilja att leva och skapa är stor, men rösterna inom henne bråkar och stör. Ändå skriver hon hela tiden, gör film, reser och framträder på uppläsningar. Som författare röner hon framgång efter framgång, medan kampen mot sjukdomen pågår.

Eli lever med sin psykos; hon utvecklas och kämpar. Med sitt magiskt lysande språk öppnar Beate Grimsrud dörren till en fascinerande och gripande värld.

"En dåre fri är den mest skakande skildring av den psykiska sjukdomens helvete jag någonsin läst." Aftonbladet

"Skärvor så levande gestaltade. Så fantastiska i sin sorgliga skrud. Och som alltid med Beate Grimsrud vid pennan, stilistiskt fullbordat. Vackert. Och oerhört gripande." Upsala Nya Tidning

"Det är fullt tillräckligt att konstatera att den litteratur Beate Grimsrud skapar är unik och att fönster mot helt andra dimensioner öppnas när man läser henne." Göteborgs-Posten
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. En dåre fri
 2. +
 3. Vredens druvor

De som köpt den här boken har ofta också köpt Vredens druvor av John Steinbeck (pocket).

Köp båda 2 för 99 kr

Kundrecensioner

Det finns 7 recensioner av En dåre fri. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. självutlämnande bok om Psykisk sjukdom
  bonadea, 16 februari 2015

  "Eli är psykiskt sjuk, hon hör röster och styrs av de samtidigt är hon författare, jobbar inom teater , skriver böcker, pjäser och föreläser, hon åker in och ut på psykiska institutioner. Eli har stora likheter med författaren Beata Grimsrud och det är sannolikt att boken är självbiografisk. Beate sätt att beskriva psykoser och ångesten , förvirring är levande och svårt att tro att någon som inte själv har upplevt det kan skriva som Beate Grimsrud.

 2. Dårfinkar behövs !!!
  Majlis Glindsjö, 7 maj 2014

  En lågmäld historia från en som inifrån vet o kan beskriva vad det är att leva som flykting i sin egen kropp

 3. Det är en mycket modig roman Beate Grimsrud har...
  Lars, 20 september 2013

  Det är en mycket modig roman Beate Grimsrud har skrivit. Man funderar över hur mycket av innehållet som är självupplevt. Texten känns så nära, så intim och så inkännande att den får en slags självbiografisk prägel även om den kanske inte är självbiografisk. Det är en otroligt fascinerande berättelse om livet med psykisk sjukdom med de absurda situationer man så lätt kan hamna i när tidsbrist alltid råder, när resurserna i psykvården aldrig finns när de bäst behövs utan man testar mediciner oc... Läs hela recensionen

 4. Gripande från början till slut
  Katarina Borgedahl, 17 november 2011

  Beate Grimsruds "En dåre fri" är fylld av känslor. Romanen handlar om författaren Eli som lever med en svår psykisk sjukdom som gör att hon hör röster i huvudet. Sjukdomen leder till att hon drabbas av psykoser och vanföreställningar som sakta men säkert förvränger bilden av hennes värld. Samtidigt beskrivs Eli som en stark person som lär sig skriva, läsa och får högsta betyg i skolan trots sin svåra dyslexi och det faktum att hon dagligen brottas med sig själv.

  Historien om Eli k... Läs hela recensionen

 5. Wow!
  O, 27 september 2011

  Jag har precis läst ut "En dåre fri" och jag kan inget annat än att rekommendera denna insiktsfulla, lekfulla och begåvade roman som jag inte finner ord att beskriva, men det är annars en talang som författaren besitter!

 6. Gripande och lättläst
  Vitsippan, 18 juni 2011

  Den här berättelsen är fantastiskt intressant och gripande. Så verklig och trovärdigt det kan vara. Man följer huvudpersonen och hennes "röster" som styr och ställer i tillvaron. Förtvivlan, ångest och en enorm vilja att kämpa på. Boken ger en god inblick i hur det kan vara att vara ung och leva med en psykisk sjukdom. Boken är lättläst trots att den handlar om ett allvarligt och svårt ämne med en mycket utsatt och skör person i huvudrollen Jag rekommenderar denna bok till alla som är intresserade av människor.

 7. Hur många dårar finns det som inte får hjälp?
  secostb, 15 juni 2011

  Kan en bok som denna skrivas utan att man själv upplevt något liknande? Kan man ha sådan fantasi att man kan hitta på något som känns så verkligt och sant att man som läsare känner sig som delaktig i behandlingen? Boken om Eli, Erik, Emil, Espen och prins Eugen är lätt läst och välskriven och väcker tankar och känslor om den psykvård som vi läser resultatet av i morgontidningarna iform av oprovocerad misshandel och dödsfall. Vad hade hänt om Eli hade fått den hjälp hon sökte första gången? Hu... Läs hela recensionen

Visa alla 7 recensioner

Bloggat om En dåre fri