Vad är pengar? : allt du velat veta om världsekonomin men inte vågat fråga om

av Andreas Cervenka. Pocket, 2012

Pris:  50:-
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner vid beställning på minst 99 kr!

Passar bra ihop

Vad är pengar? : allt du velat veta om världsekonomin men inte vågat fråga om + Simma med hajar : en resa mot finansvärldens innersta
De som köpt den här boken har ofta också köpt Simma med hajar : en resa mot finansvärldens innersta (pocket) av Joris Luyendijk
Pris för båda:

Kundrecensioner

Det finns 10 recensioner av . Har du också läst boken? Sätt betyg och recensera.

Sortering: 

Undvik!

Fredrik, 20 maj 2015

"Vad är pengar" är en genuint dålig bok och jag har svårt att tro att den passar någon läsartyp alls. Om man är allmänt intresserad av, och kan ens lite om, nationalekonomi är den på alldeles för låg nivå (pajasnivå rent ut sagt). Om man är intresserad av vad svaret på frågan "Vad är pengar?" så kommer man bli besviken eftersom det inte ens görs en ansats att svara på den. Om man inte kan något om "pengar", nationalekonomi eller finanssystemet sedan tidigare är det här inte rätt introduktion.

Möjligen, möjligen kan Cervenka ha haft en god intention när han började skriva boken, men om så är fallet spårade det snabbt ut till en lång harang med exempel på sjukdomstillstånd i finanssystemet. Inte särskilt intressant, inte det minsta lärorikt.

Jag kan inte ens läsa Cervenka i SvD längre efter att ha läst den här boken. Undvik!

0 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?  Ja  |  Nej  |  Anmäl recensionen

Money for Dummies

Henrik Hammarberg, 19 augusti 2014

En bok som alla bolånetorskar i Stockholm och ett par andra större städer i landet borde läsa för sin egen överlevnad. Övriga läser och gör inte om samma misstag!

Var den här recensionen till hjälp?  Ja  |  Nej  |  Anmäl recensionen

Cervenkas stil

Olov Fahlander, 18 mars 2014

Boken "vad är pengar" har två stora fördelar. Den har ett angeläget ämne, nämligen att genomlysa det allt sjukare ekonomiska system vi tvingas till i västvärlden, och som många fortfarande tror är det enda möjliga. Dessutom är boken rolig. Han använder målande beskrivningar på sammanhang och personer som likt nickedockor spelar med i denna fars. Vad som måste göras är givetvis att belysa hur felaktigt riggat vårt ekonomiska system är, så att tillräckligt många inser den förändring som är oundviklig.

Jag har köpt fem ex, för att dela ut till mina vänner.

Var den här recensionen till hjälp?  Ja  |  Nej  |  Anmäl recensionen

Otroligt viktigt ämne, det handlar om vår framtid, jag...

Lillemor Järverud, 14 oktober 2013

Otroligt viktigt ämne, det handlar om vår framtid, jag tycker att det är en självklar demokratisk fråga att alla förstår ekonomi. Här gör Andreas Cerveka oss vanliga amatörer en stor tjänst genom att på ett pedagogiskt och så enkelt som det går att beskriva den komplicerade och snabbrörliga ekonomin. Hans skruvade humor gör det till ett rent nöje. Jag har fått en ny idol. Nu kommer jag att läsa hans ekonomikrönikor i SD - för att få en rolig stund.

Var den här recensionen till hjälp?  Ja  |  Nej  |  Anmäl recensionen

En mycket läsvärd bok för den som vill lära sig om hur...

Lena Nielsen, 22 juli 2013

En mycket läsvärd bok för den som vill lära sig om hur världsekonomin och finansvärlden fungerar och agerar. Man lär sig bla att allt som händer i dagsläget redan har hänt ett antal gånger, att många i finansbranschen inte själva förstår och uppfinningsrikedomen i att konstruera system som det är meningen att ingen ska greppa. Läs även boken om Krûger. Cervenka bjuder samtidigt på många skratt. Han är fena på liknelser.

Var den här recensionen till hjälp?  Ja  |  Nej  |  Anmäl recensionen

Intressant att läsa i bokform. Har sedan länge följt...

Berit Oscarsson, 18 juli 2013

Intressant att läsa i bokform. Har sedan länge följt AC`s artiklar i SvD.
Har alltid gillat hans rättframma beskrivningar och målande jämförelser.

Var den här recensionen till hjälp?  Ja  |  Nej  |  Anmäl recensionen

Andreas Cervenka är ekonomijournalist på Svenska...

Pia, 3 juni 2013

Andreas Cervenka är ekonomijournalist på Svenska Dagbladet. Enligt baksidestexten på boken är han en hyllad och prisbelönt ekonomikrönikör. I den lilla (ca 170 sidor) mycket lättlästa och pedagogiskt utformade boken berättar han om världsekonomin, om bankernas maktfullkomlighet, om bankirernas girighet och om orsakerna till finanskriserna på ett underhållande sätt. Han skriver så även den okunnige - som jag är förstår lite mer. Cervenka inleder det första kapitlet med följande:Varför räcker det med en ovanligt lång bankomatkö för att få en bankdirektör att börja kallsvettas? Därför att den geniala uppfinning som vi brukar kalla för pengar bygger på ett tjusigt löfte som aldrig kan infrias.
Det finns pengar, d.v.s. mynt och sedlar. Och det finns digitala pengar, som bara är siffor i cyberrymden. Jag har börjat förstå att när vi tog ett lån för att köpa och bygga ut vårt hus, så knappade banktjänstemannen in lånet i sin dator och d... Läs hela recensionen

3 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?  Ja  |  Nej  |  Anmäl recensionen

Rent innehållsmässigt är detta en bok som beskriver...

Hadar Svan, 3 juni 2013

Rent innehållsmässigt är detta en bok som beskriver hur pass galet det nuvarande ekonomiska systemet faktiskt är, fast gör det rätt långt ifrån något sorts revolutionärt vänstertänk. Gällande formatet så är det dessvärre rätt bristfälligt i och med att det bara är krönikor som är redan publicerade i Svenska Dagbladet. Upplägget är inte särskilt pedagogiskt utan man bör nog närma sig denna bok med en hel del förkunskaper om hur ekonomin fungerar för att få ut något av den. Skulle mycket hellre vilja läsa en bok där Cervenka har utvecklat varje ämne till ett genomarbetat kapitel.

Var den här recensionen till hjälp?  Ja  |  Nej  |  Anmäl recensionen

Cervenka är inte kristallklar angående bankernas rätt...

Lasse Karagiannis, 21 maj 2013

Cervenka är inte kristallklar angående bankernas rätt att skapa pengar ur tomma intet. Han beskriver hur Riksbanken kan utföra denna alkemi, men detta verktyg använder inte Riksbanken enligt riksbankschefen. Samtliga elektroniska pengar som skapas, skapas genom de privata bankerna.
Cervenka berättar förvisso att bankerna skapar pengar ur tomma intet, men han återger också en bankmans standardlögn, utan att bemöta den i texten, dvs. att bankerna måste låna upp pengarna innan de lånar ut dem. Han återger dels sanningen och återger bankmannens lögn i kapitel 1 utan klarlägga förhållandet.
Sanningen är att de privata bankerna INTE behöver låna upp pengar, inte ens en fraktion av lånebeloppet, för att att kunna skapa pengar ur tomma intet. Enligt Ingves, riksbankschefen, så används inte "fractional reserve banking" i Sverige. Detta är inte tydligt hos Cervenka.

Var den här recensionen till hjälp?  Ja  |  Nej  |  Anmäl recensionen

En rolig genomgång av vad pengar är - förutom mynt och...

Oskar G, 1 maj 2013

En rolig genomgång av vad pengar är - förutom mynt och sedlar. Läsvärde för alla som har intresse av att förstå omvärlden bättre. Sakligt och exempelrikt. Mer lättillgänglig än andra tematisk, men läsvärdra böcker som Salt och El...

Var den här recensionen till hjälp?  Ja  |  Nej  |  Anmäl recensionen
 (pocket)
Fler böcker inom
 • Pocket
 • Språk: Svenska
 • Antal sidor: 172
 • Utg.datum: 2012-06-08
 • Upplaga: 1
 • Förlag: Natur & Kultur Allmänlitteratur
 • Dimensioner: 178 x 110 x 10 mm
 • Vikt: 111 g
 • SAB: Qaeb
 • ISBN: 9789127133754

Fler böcker av Andreas Cervenka

 • Vad är pengar?

  Andreas Cervenka

  Varför beter sig börsen som en galning? Hur kommer det sig att direktörerna tjänar mer och mer och varför kan banker fortsätta spela hasard med skattebetalarnas pengar? Och varför fortsätter skuldkrisen att plåga Europa trots alla räddningspaket? ...

 • Vad gör en bank?

  Andreas Cervenka

  (1)

  2008 var hela det finansiella systemet en hårsmån från total kollaps. Snart tio år senare är väl faran över? Eller? I sin nya bok visar den flerfaldigt prisbelönade ekonomijournalisten Andreas Cervenka varför världsekonomin på många sätt är ännu m...

Bloggat om