Min gyllene väg från Samarkand (e-bok)
Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (0.5 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2021-12-15
Förlag
Saga Egmont
ISBN
9788726967395
Min gyllene väg från Samarkand (e-bok)

Min gyllene väg från Samarkand E-bok

E-bok,  Svenska, 2021-12-15

Styckköp

102

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
'Det är nog ytterst få människor, som kan exakt ange den timme i livet, då deras barndom slutade och ett nytt skede tog vid. Jag kan det emellertid. För mig skedde det vid tretiden den sista maj 1917 i Saratov.'

Jascha Golowanjuk är bara elva år gammal när han plötsligt befinner sig mitt i ryska revolutionens skottsalvor på gatorna i Saratov. Han är långt hemifrån, familjen finns i Samarkand och själv är han som musikstudent inackorderad hos en judisk kvinna. Nu är det slut med det. I kaoset tvingas han vända ut och in på plånboken, och lita till vuxna människors förbarmelse, för att på något sätt kunna ta sig hem. Resan blir ovanligt lång - nio dagar i ständig kamp mot flyende folkmassor, törst och hunger. När Jascha till slut får se sin far är det som om alla världens problem försvinner för ett ögonblick. Men snart ska familjen tvingas påbörja den verkliga flykten. Snart ska även Samarkand bli honom ett minne blott.

'Min gyllene väg från Samarkand' är en självbiografisk roman om författaren Jascha Golowanjuks flykt från Ryssland, i samband med den ryska revolutionen. Boken, som även är hans debutroman, hyllades av Prins Wilhelm när den år 1937 gavs ut för första gången.

Jascha Golowanjuk (1905-1974) var en svensk författare, musiker och skådespelare. Han föddes i rysk-uzbekiska Samarkand men kom till Danmark som 14-åring och studerade där vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Som dansk medborgare flyttade han sedan till Sverige år 1929 och fick sedermera även svenskt medborgarskap. Han medverkade i flera av Kar de Mummas revyer och blev så småningom en av de svenska bibliotekens mest utlånade författare.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Jascha Golowanjuk