Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
350
Utgivningsdatum
2016-09-06
Utmärkelser
Augustpriset 2016: Årets svenska fackbok
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Medarbetare
Wilsson, Eva (form)
Dimensioner
216 x 158 x 32 mm
Vikt
798 g
SAB
Kt
ISBN
9789100158972
Vanliga sökord
augustpriset 2016

Gutenberggalaxens nova : en essäberättelse om Erasmus av Rotterdam, humanismen och 1500-talets medierevolution

(66 röster)  |  Läs 12 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2016-09-06
259
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.

Augustpriset - Årets svenska fackbok 2016

Humanismens öde genom en stjärna -- Erasmus av Rotterdam

Gutenbergs tryckteknik ledde till en medierevolution som förändrades Europa. I 1500-talets början spreds litteratur, grafik och vetenskap, men också nyhetsblad om katastrofer, pamfletter om invaderande turkar och religiösa stridsskrifter.
Medan mycket ännu vägde blommade renässanshumanismen genom Erasmus av Rotterdam. Han stod bakom en femtedel av Europas böcker, och skulle ge framtiden ett viktigt arv. Nina Burton skriver om Erasmus och hans tid så att man känner sig vara med när han träffar konstnärerna och de intellektuella - Albrecht Dürer, Holbein d.y., Paracelsus, Thomas More och Luther - lika väl som påvar, kejsare, pedagoger och rebeller. Genom honom möter man en hel epok.
Vilken var Erasmus hemlighet? I sina brev klottrade han självporträtt med dubbla ansikten, och hans förmåga att se två sidor födde ett samtal bortom all fanatism - en dröm om ett gränslöst Europa, där kultur och vetenskap knöt nya samband. Men då religiösa strider började skaka världen fick han mäktiga fiender.
Erasmus visade vilken roll litteraturen kan spela i en dramatisk tid som har många likheter med vår egen.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Gutenberggalaxens nova : en essäberättelse om Erasmus av Rotterdam, humanismen och 1500-talets medierevolution
 2. +
 3. Flodernas bok : ett äventyr genom livet, tiden och tre europeiska flöden

De som köpt den här boken har ofta också köpt Flodernas bok : ett äventyr genom livet, tiden ... av Nina Burton (storpocket).

Köp båda 2 för 400 kr

Kundrecensioner

Det finns 12 recensioner av Gutenberggalaxens nova : en essäberättelse om Erasmus av Rotterdam, humanismen och 1500-talets medierevolution. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Lättläst resa i Erasmus fotspår
  Christoffer Eriksson, 6 februari 2023

  Om du är intresserad av renässanshumanismen i allmänhet och Erasmus av Rotterdam i synnerhet rekommenderas denna bok! När jag väl börjat läsa kunde jag inte sluta. Mycket intressant läsning!

 2. Djupt och brett panorama
  Anna-LenaHöglund, 5 juni 2018

  Jag lärde mig väldigt mycket. Trodde att jag kände till Erasmus, men fick en mycket djupare bild av både honom och tidens andra stora andar.

 3. Demokratins föregångare
  Lars Ingelstam, 24 april 2018

  En extremt intressant och välskriven bok om de egenskaper som bör vara formande för den demokratiska människan. Alltså synnerligen angelägen i dag.

 4. Lyssna på P1-programmet Filosofiska rummet!

  Programmet ovan fick mig att köpa två ex av boken. Ett till en son och ett till mig själv.
  Läser den som kvällslektyr i slumpvis valda delar.
  Harald i Hoverberg

 5. En absolut fantastisk bok.
  Henry Ståhle, 9 mars 2017

  Varje sida, varje kapitel, ibland varje ord, trollband mig. Jag älskar denna berättelse av denna underbara författare och poet som är en av våra allra bästa berättare. Att läsa den gav mig ett nytt perspektiv och förflyttade mig till helt andra dimensioner i mitt historiska och språkliga medvetande.

 6. Läs!
  Balder Hansson, 21 februari 2017

  Spännande beskrivning av 1500-talet. Bra att friska upp och fördjupa kunskapen man fick i skolan. Njutning att läsa en bok med så bra språkbehandling!

 7. Det här är en underbar bok av bildning och nöje!
  Monika Henriksson, 14 februari 2017

  Jag tycker mycket om den här boken! Bildning och nöje i ett! Det är roligt att läsa om Erasmus av Rotterdam och hans nätverk av vänner och kontakter som ger en bra bild av vad som begav sig på 14-1500-talet. Nina Burton skriver med flyt och humor och har ett underbart språk! Jag blir entusiastisk och glad av att läsa Nina Burtons böcker.

 8. Fräsch
  Ulla Hillborgh, 13 januari 2017

  Har bara läst en del men mycket förtjust, trodde den skulle vara tung. Resten sparar jag till vår samtalsgrupp under våren.

 9. Tillsammans med Erasmus
  Kajsa, 29 december 2016

  En intressant och lättläst skildring av Erasmus och hans tid. Hans strävan att få pengar till sitt uppehälle och kunna syssla med det han tyckte var viktigt utan att behöva binda sig till fasta arbeten och herrar känns onekligen välbekant. Hans skepsis mot reformationens ledare är intressant, hur även det som börjar med en frihet från påvedömet till slut fastnar i dogmer och fanatism.

 10. Årets viktigaste Bok
  Per Olof Engström, 26 december 2016

  Denna bok är årets viktigaste bok, för den handlar om pluralism, humanism och tänka själv en lisa för själen i tid där allt ska vara svart eller vitt. Då måste man var en Erasmus av Rotterdam som går sin egen väg. Leve humanismen.

 11. Ett tröstande läsäventyr!
  Bengt Hammarlund, 14 november 2016

  Nina gör en genialisk inledning med sitt strövtåg i Basel med antikvariatsbesök som språngbräda till en helt fantastisk bekantskap med Erasmus och hans samtida vänner och mästare inom olika områden, Inte minst Albrecht Dürer. Erasmus bok "Dårskapens lov" är ju högaktuell nu dessa dagar och vi behöver påminnas om den mörka tid under hans levnad med pesten och religionskrigen som härjade. Det är en tröst i vår tid att få följa med i Ninas berättelse om Erasmus levnad och hans tid i Europa. Jag ... Läs hela recensionen

 12. Trevlig bildande läsning
  LRB, 3 november 2016

  Dock försvinner flytet i prosan ibland då man får läsa om senaste meningen. Försöker författarinnan att surfa på någon annans skribentstil?

Visa alla 12 recensioner