Husmoderns död och andra texter (e-bok)
Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (13.3 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2016-12-15
Förlag
Albert Bonniers förlag
ISBN
9789100171971

Husmoderns död och andra texter E-bok

(2 röster)  |  Läs 1 recension
E-bok,  Svenska, 2016-12-15

Styckköp

69

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Efter sin lovordade bok om den realistiska romanen, Den blå tvålen, som uppmärksammats på ett sätt som sällan skådats för ett litteraturhistoriskt verk, ger Sara Danius nu ut ett rikt urval essäer och artiklar. Essän om Bonniers kokbok och husmoderns död är redan en klassiker. Sara Danius studerar recepten om ål, hummer och hare och blixtbelyser ett stycke svensk samtidshistoria, lika lärorikt som hejdlöst underhållande. I en annan text beskriver hon sitt tonåriga möte med Sartre och existensens meningslöshet, för att i nästa stund skildra glasbruket Orrefors historia och sin farfar disponentens märkliga öde. Däremellan en skärskådan av Thomas Bernhards sätt att kursivera. Eller texter om fotograferna August Sander och Irving Penn. En utflykt till Hollywood för att besöka 1930-talets tyska kulturemigranter finns det också plats för. Och tillsammans med Tomas Tranströmer får vi vandra genom Stockholm. Därtill skriver hon om ett brett spektrum av författare, från Jane Austen och George Sand till Thomas Mann, Marcel Proust, James Joyce, Walter Benjamin, Italo Calvino, Nathalie Sarraute, Stina Aronson, Torgny Lindgren, Peter Esterhazy, Dubravka Ugresic och andra. I detta omfattande texturval blir Sara Danius originalitet och stilistiska säkerhet synliga i full bredd. Hennes sätt att ömsom lustfyllt ägna sig åt detaljer, ömsom lärt ge de stora perspektiven, är en lycka för läsaren.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Husmoderns död och andra texter. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Tack Sara!
    Ulla Christina Örn, 28 oktober 2019

    Oh, vad jag saknar Sara Danius! Kunskap, klokskap, humor, säkra formuleringar och ett skarpt öga - precis vad vår tid behöver!

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Sara Danius