Min fantastiska väninna. Bok 1, Barndom och tonår (storpocket)
Fler böcker inom
Format
Storpocket
Språk
Svenska
Serie
Neapelkvartetten (del 1)
Antal sidor
336
Utgivningsdatum
2017-03-09
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Översättare
Johanna Hedenberg
Originaltitel
L'amica geniale
Dimensioner
210 x 136 x 20 mm
Vikt
351 g
SAB
Hce
ISBN
9789113077161
Min fantastiska väninna. Bok 1, Barndom och tonår (storpocket)

Min fantastiska väninna. Bok 1, Barndom och tonår

(28 röster)  |  Läs 3 recensioner
Storpocket Svenska, 2017-03-09
99
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige över 149 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
I en hyreskasern nära landsvägen i femtiotalets Neapel växer de båda flickorna Elena Greco och Lila Cerrullo upp och blir vänner för livet. Det är efterkrigstid, nödår och våldet präglar fortfarande Italien i form av lönnmord och godtyckliga avrättningar. Lila är den självklara ledaren, den snabbfotade, den våghalsiga, den kvicktänka och den elaka. Det är också Lila som slår Elena ur brädet som skolans bästa elev, hon har lärt sig läsa själv och kommer etta på alla prov. Skolgången utgör ett löfte om en bättre framtid för dem båda, men Lila, dotter till skomakaren Fernando och hans hustru som båda är analfabeter, är den som tvingas ge upp studierna medan Elenas far, som är vaktmästare i stadshuset, ser till att dottern får fortsätta att gå i skolan.

Lila gifts i stället bort vid 16 års ålder med Stefano Carracci, son till den mördade maffiabossen, Stefano som driver familjen Carraccis livsmedelsbutik med framgång i kvarteret. Elena, däremot, fortsätter sin utbildning, och drömmer om att skriva. Båda flickorna känner sig i hemlighet dragna till Nino Sarratore utan att de avslöjar något för varandra och blir därmed varandras rivaler. Nino växer också upp i hyreskasernen och är son till järnvägsarbetaren och poeten Donato Sarratore som en gång förfört änkan Melina Cappuccio men övergett henne varpå hon försökt ta sitt liv. Nino är studiebegåvad, men utan mål i livet eftersom han hatar sin far. Nino kommer så småningom att spela en avgörande roll i båda flickornas liv.

Elena Ferrantes storslagna romanepos i fyra delar om Lila och Elena tar sin början när de båda kvinnorna hunnit bli sextiosex år och Lila försvunnit spårlöst. Lilas son Rino tror att hans mor gömmer sig hos Elena, som nu är bosatt i Norditalien och en etablerad akademiker, men Elena och Lila har inte haft kontakt med varandra på ett tag. I ett slags desperat försök att nå Lila, börjar Elena skriva romanen om deras gemensamma uppväxt och liv, för att på så sätt rädda Lila undan glömskan och i hopp om att få möta henne igen.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Min fantastiska väninna. Bok 1, Barndom och tonår
 2. +
 3. Hennes nya namn. Bok 2, Ungdomsår

De som köpt den här boken har ofta också köpt Hennes nya namn. Bok 2, Ungdomsår av Elena Ferrante (storpocket).

Köp båda 2 för 198 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Min fantastiska väninna. Bok 1, Barndom och tonår. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Svår att komma in i, men lyfter mot slutet.
  Anki, 26 juni 2017

  Lite rörigt med alla personer och namn och svårt att hitta den röda tråden, men andra halvan på boken flyter både språk och handling bättre och självklart är slutet sådant att man absolut vill läsa nästa bok.

 2. Lyfter särskild begåvning
  Anni, 4 juni 2017

  I denna utvecklingsroman får vi möta den högpresterande huvudpersonen Elena och hennes särskilt begåvade bästa väninna, Lila, under deras barndom och ungdomsår. Jag tycker det är oerhört intressant att följa de olika karaktärernas förutsättningar för inlärning och utveckling och hur det påverkar deras relationer och vardagsliv. Romanen utspelas i fattigkvarteren i femtiotalets Italien, men problematiken vad gäller särskilt begåvade elevers villkor och bemötande från omgivningen är minst lika ... Läs hela recensionen

 3. Intressant
  Suss, 21 maj 2017

  Mycket bra skriven man fastnar och vill bara läsa mer, köpte första delen på rea men gick genast och köpte de andra två delarna som kommit ut, nu väntar jag på fjärde delen kommer att köpa den meddtsamma.

Visa alla 3 recensioner

Bloggat om Min fantastiska väninna. Bok 1, Barndom o...