Omständigheter (e-bok)
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (1.0 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2022-09-09
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Översättare
Maria Björkman
ISBN
9789113122410
Omständigheter (e-bok)

Omständigheter E-bok

(11 röster)  |  Läs 3 recensioner
E-bok,  Svenska, 2022-09-09

Styckköp

179

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
1963, när Annie Ernaux är 23 år och utan stadig förbindelse, inser hon att hon är gravid. Hon fylls av skam eftersom hon förstår att hennes graviditet kommer att brännmärka hennes familj och försvåra hennes egna studiemöjligheter. Hon beslutar sig för att ta bort barnet. Den här berättelsen om ett trauma som författaren aldrig kunnat komma över är skriven fyrtio år senare. I Frankrike var abort förbjudet vid den här tidpunkten och hon försöker på egen hand och förgäves att utföra aborten med hjälp av en sticknål. I sin desperation hittar hon en illegal abortutförare och hamnar till slut på akuten där hon är nära att dö. IOmständigheterutforskar Ernaux sina minnen och dagböcker från den tiden och skriver fram en glasklar och osentimental bild av vad som hände och på sätt och vis får omständigheten en mening. Trots att händelsen som boken kretsar kring är placerad nästan 60 år bakåt i tiden känns dess tema dessvärre mer aktuellt än på länge när fler länder skriver om och stramar åt sin abortlagstiftning.

Omständighetergavs ut i Frankrike 2000. Filmatiseringen av boken vann Guldlejonet i Venedig 2021 och filmen distribueras i Sverige våren 2022.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Omständigheter. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En bok som det gör ont att läsa.

  Författaren beskriver omständigheterna runt en enligt lag förbjuden abort. Författaren är både jaget och står utanför och diskuterar den uppkomna situationen. Hennes berättelse är realistisk och jag känner mig så närvarande i hennes hopplöshet att det gör ont. Boken står som en brinnande fackla mot samhället som behandlar människor olika beroende på klass och mot förtrycket av kvinnan som inte kan få hjälp att genomföra en abort.

 2. Bra tidsspegel
  PO, 29 november 2022

  Ja, jag tog till mig av språkets elegans. Ja, jag tyckte jag följde en spännande "tråd" i berättelsen. Fick mig att vilja läsa mer av denna författare. Läser nu "åren" och här finner jag hennes storhet på ett helt annat plan(även om Frankrike inte är mitt universum).

 3. Högaktuell
  Gunilla Bergdahl, 20 oktober 2022

  Boken visar hur det kan bli igen om dagens abortmotståndare får som de vill. Det är oacceptabelt att kvinnan inte ska få bestämma över sin kropp.

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Annie Ernaux