Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
255
Utgivningsdatum
2012-11-03
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Akademisk
Medarbetare
Lindblad, Niklas (form)
Illustratör/Fotograf
Ingrid Hernvall
Dimensioner
215 x 145 x 20 mm
Vikt
400 g
SAB
Vcbb,Vmb
ISBN
9789127133730
Vanliga sökord
söta blodet

Ett sötare blod : om hälsoeffekterna av ett sekel med socker

(273 röster)  |   Läs 95 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2012-11-03
239
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor

Lider du av sockersug? Äter du ofta godis eller kakor? Ett sötare blod ger dig motivation att sluta!

I boken granskar vetenskapsjournalisten Ann Fernholm historien bakom våra kostråd. Rådet att dra ner på fettet skulle göra oss smalare. Men det har blivit precis tvärt om. En epidemi av fetma och diabetes har drabbat stora delar av världen. Istället för fett, har vi börjat äta socker. Aldrig tidigare har mänskligheten frossat i så mycket godis, läsk och bakverk.

Ann Fernholm berättar hur vårt söta blod ger en inflammation som skadar hjärta och hjärna. Socker och snabba kolhydrater triggar också tillväxt i kroppen. Det ökar risken för cancer, påverkar nyföddas vikt, tidpunkten för puberteten och möjligheten att bli gravid. Ett sötare blod är en lättläst berättelse om hur din hälsa påverkas av vad du äter.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Ett sötare blod : om hälsoeffekterna av ett sekel med socker
 2. +
 3. Teoribok : den senaste körkortsboken 2024 med körkortsteori

De som köpt den här boken har ofta också köpt Teoribok : den senaste körkortsboken 2024 med k... (häftad).

Köp båda 2 för 398 kr

Kundrecensioner

Det finns 95 recensioner av Ett sötare blod : om hälsoeffekterna av ett sekel med socker. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Mkt lärorik!
  Ulf Sjögreen, 16 oktober 2023

  Synnerligen välskriven. Faktaspäckad men ändå lättläst. Jag sträckläste boken. Lika bra o läsvärd som Ann Fernholms bok Fejkmaten. Jag är imponerad av Fernholms kunnande och skrivkonst!

 2. Gör dej själv en tjänst och läs denna bok
  Buffalo Bengt , 29 juni 2020

  Kort och gott ett en viktig bok i en tid då välfärdssjukdomar hanteras med piller, ingrepp, mirakeldieter och ännu mera piller. Med större förståelse kring bakomliggande orsaker till våra lyxproblem är det enkelt att finna motivation till livsstilsförändring.

  Denna boken angriper kostproblematik med en mer akademisk ton än den minst lika bra boken "Matrevolutionen" av Andreas Eenfeldt, som istället har ett kronologiskt perspektiv som är guld värt.

 3. Ett mycket intressant och tankeväckande inlägg
  Magnus, 12 oktober 2019

  Det här är en bok som alla som är intresserad av att bibehålla en god hälsa och en god livskvalitet borde läsa. Boken är lättläst och ger en mycket god inblick i detta aktuella och angelägna ämnesområde. Att skaffa mig kunskap och förståelse är den bästa metoden för mig att skapa motivation att göra förändringar i min livsstil.

 4. Viktig bok!
  Karin, 23 januari 2019

  En väldigt välskriven och viktig bok där författaren lättfattligt och objektivt går igenom många olika studier och intervjuar många personer. Slutsatsen är klar: socker är riktigt dåligt för hälsan. En ögonöppnare som gör att jag, en sockerälskare, kommer försöka hålla mig borta från sockret framöver.

 5. Läs den!!!
  Anita KarlqvistStröm, 12 februari 2018

  Jättebra analys och kunskap som förmedlas av någon som har på fötterna. Boken är både lättläst och begriplig och ger fina enkla tips på kost - förändring och förståelse för hur viktigt det är med maten vi äter för vår hälsa. Mycket mycket läsvärd!!

 6. Bäst
  inger hansen, 8 september 2016

  Den här boken är nästan ännu bättra än bok nr 2. Den är för alla kategorier, inte bara för folk med barn.

 7. Samma innehåll i stora drag
  Söt, 5 mars 2016

  Köpte både "Det sötaste vi har" och "Ett sötare blod" av samma författare. Den första boken läste jag med stort intresse medan den andra kändes som en omarbetad kopia. Boken är bra men det räcker att köpa en, satsa på den du tror passar dig bäst. Har du barn så köp den som är vinklad mot barn annars den andra.

 8. Intressant
  Peter Widelund, 27 november 2015

  Den andra boken jag läste om sockret och kolhydraternas förbannelse. Interessant och lite annan vinkling än de andra böckerna. Ann skriver på ett intrassant och detaljerat sätt om kolhydraternas villovägar i våra kroppar

 9. Undersökande journalistik
  Brooklyn Tiger (Åkersberga), 22 juni 2015

  Mycket välskriven och synnerligen trovärdig, inte minst därför att boken saknar pekpinnar. Den visar istället på omständigheter och fakta och låter läsaren dra egna slutsatser. Det kanske bästa av allt: den handlar inte om bantning. Viktproblemet är hänvisat till ett kapitel i slutet av boken.

 10. Mycket läsvärd
  Daniel , 21 januari 2015

  Intressant och väldigt pedagogiskt skriven bok. Dock har den några år på nacken och en hel del har hänt sedan dess!

 11. Gjorde skillnad i mitt liv
  Christine Björklund, 5 januari 2015

  Det märks att Ann är journalist för hon skriver väldigt bra och lättförståeligt. I sin bok förklarar hon varför socker inte är bra för kroppen, inte bara för vikten utan det kan även kopplas ihop med flera sjukdomar som tex diabetes, hjärt- kärlsjukdom, cancer och olika mag- tarmproblem. Ann refererar till forskning så hennes argument verkar vara välgrundade och seriösa. Anns bok inspirerade mig till att testa lågkolhydratkost, och det funkar verkligen superbra. Jag har på 4 månader gått ner ... Läs hela recensionen

 12. Borde vara obligatorisk
  Anna, 5 november 2014

  Den här boken borde vara obligatorisk läsning för alla som arbetar med och påverkar människor; läkare, lärare, dietister, journalister, föräldrar och många fler . Fantastiskt spännande och väldigt intressant.

 13. Läste boken på nolltid!
  Pernilla Derelöv, 20 oktober 2014

  Verkligen informativ och lättillgänglig bok. Riktig ögonöppnare vad gäller allt socker vi stoppar i oss och hur vi skadar våra kroppar! Jag kommer att beställa hennes andra bok också.

 14. Informativ och upplysande bok
  ELISABETH RUDBERG, 31 juli 2014

  Mycket informativ och viktig bok! Denna bok borde man som förälder läsa, då dagens barn och ungdomar proppar i sig så mycket sötsaker. Även vi äldre bör läsa den och tänka på hur mycket socker vi får i oss på olika sätt. Att läsa innehållsförteckningen på varorna är lite av skrämselläsning då det finns så mycket socker av olika slag i framför allt de färdiglagade varorna. Hur sockret sen ger underlag för olika sjukdomar är också otäckt. Vi har verkligen blivit vilseledda av livsmedelsindustri... Läs hela recensionen

 15. En bok för alla!
  Måna Lundblad, 8 juli 2014

  Här finns mycket bra information vad socker kan göra med oss. Men av stor vikt få kunskap om hur hysterin kring kolesterol vilseleder oss. LÄS BOKEN!

 16. Favorit
  Anna , 30 juni 2014

  En bok som jag läste ut på 2-3h.
  så otroligt bra med fakta och forskning som
  Jag önskar att alla kunde läsa.
  Slutat med socker efter denna bok och
  väntar med spänning på nästa som krm i september och som skall
  handla om socker och barn.

 17. Ett sötare blod
  Ylva Fransson, 30 juni 2014

  Mkt intressant bok om sockrets skadliga inverkan på kroppen. Kan nog upplevas som tungläst pga av all fakta. Men eftersom ämnet är så intressant så tyckte jag det var ok.

 18. Blä
  chubby12 (Stockholm), 26 juni 2014

  Jag slutade med socker efter att ha läst den här boken. Verkligt bra information ur ett hälsoperspektiv, klart läsvärd för alla.

 19. Bäst!

  Riktig bra bok, läs alla! Kunskapen jag fått här kommer jag att bära med mig hela livet! Den berör så många olika områden och bevisar så tydligt vad som egentligen är rätt och fel, tycker jag.
  Denna bok rör inte bara dig utan dina barn och din släkts hälsa.
  Jag sträckläste denna bok på 2 dagar, senast jag ens läste en bok var måånga år sedan

 20. Läs boken - sluta äta/dricka socker
  Gittelitt, 16 juni 2014

  Ann Fernholm beskriver mycket grundlig vad snabba kolhydrater (bl a socker) gör för skada i kroppen. Intressant läsning. Svårt att lägga ifrån sig boken. Efter att ha läst boken, är det ännu lättare att kraftigt minska ner på det vita skadliga sockret.

 21. Ett sötare blod av Ann Fernholm
  Karin Lundström, 16 juni 2014

  Jag tycker mkt om boken! Skriven på ett informativt och ändå lättläst sätt. Sträckläste den faktiskt, kunde inte lägga den ifrån mig.

 22. Viktigt!

  Oj vad lurade vi har blivit i jakt på fett... läs den om Du vill ge Din kropp bästa möjliga förutsättningar

 23. 5/5 Ett måste!
  JPereira, 2 juni 2014

  Vill du lära dig mer om socker och hur den påverkar din kropp? Kanske göra vissa livsviktiga förändrigar som kommer att förbättra din hälsa avsevärt? Då är det en bok för dig. Är du bara nyfiken? Då är det också en bok för dig :P
  Ett måste för alla!

 24. Inressant bok.
  Maja, 2 juni 2014

  Mycket bra bok, har fått mig att sluta med allt godis utom en chokladbit ibland. Då kan jag unna mig pasta utan fullkorn och vitt ris ibland. Mycket mer olja för mig, både oliv och raps. Bregott kommer jag att ha på mina mackor så länge jag lever.

 25. Mycket intressant bok.
  Mats , 10 mars 2014

  Välskriven, med mycket källinformation.
  Väl förklarande alla kemiska och biologiska termer, reaktioner och funktioner.
  Att dilemmat kvarstår, ingen stor koststudie har gjorts då det inte finns finansiella intressen i koststudier, är synd.
  Vilket innebär att det inte finns några riktigt stora bevis för tesen, dock räcker hennes argumentation mycket långt.

  LÄS DEN! Häls / Mats

 26. Skrämmande läsning
  MrDeer, 4 mars 2014

  En bok som borde vara en del av undervisningen i skolan med tanke på hur vi fördärvar våra kroppar med allt sockerintag. Oerhört tänkvärt om än lite väl detaljerat på cell-nivå mellan varven. Passar både "vanligt" folk och den skolade doktorn som har kommit underfund med att livsmedelverkets rekommendationer inte alltid stämmer med verkligheten. Läsvärd och tänkvärd!

 27. Alla borde läsa denna bok!
  Lars G, 19 februari 2014

  Alla borde läsa denna bok och ta till sig innehållet i sitt normala liv.
  Individen skulle spara onödigt lidande och samhället skulle spara miljarder.

 28. Mycket spännande om socker och lätt beskrivet

  Även om jag läst andra böcker om socker och hjärnan tycker jag att denna bok har många intressanta tankar att tillföra.

 29. Ett sötare blod
  upplyst, 4 februari 2014

  Läs boken, den får dig att vakna till ordentligt! Så har vi blivit lurade att tro att fettet är farligare än sockret.
  Nu läser jag innehållsförteckningen ordentligt innan jag köper en vara.

 30. Kan varmt rekommenderas
  distriktsläkaren, 28 januari 2014

  Ann Fernholm har både stora kunskaper och förmågan att förklara komplicerade saker på ett pedagogiskt och bra sätt. Boken borde vara obligatorisk för alla politiker och rekommenderas till hela befolkningen.

 31. Tack!!!!
  ELL, 23 januari 2014

  Förmodligen en av de mest betydelsefulla böcker jag har läst och kommer att läsa i hela mitt liv... Tusen tack!! Kommer jag läsa om och om igen...

 32. Denna bok borde vara obligatorisk... Jag köpt exemplar...
  Sixpence, 17 januari 2014

  Denna bok borde vara obligatorisk... Jag köpt exemplar och gett i present till släkt och vänner. Lättläst och fängslande. Rekommenderas!

 33. Jag har läst boken och tagit in var enda mening.Sedan...
  Andersson Kerstin, 24 december 2013

  Jag har läst boken och tagit in var enda mening.Sedan jag läste har jag helt förändrat mitt ätande av söta saker. Så nu undviker jag allt med socker. Har även försökt att få andra människor att läsa den. Den är en väckarklocka.

 34. En bok jag använder för att få en bra innehåll i min...
  Reijo Anttonen, 23 december 2013

  En bok jag använder för att få en bra innehåll i min mat (gått ner 16 kg) använder den även för att tolka nya utvärderingar o undersökningar.....

 35. Ann är en förebild ... vet att "förtjänst och...
  Kassandra, 16 december 2013

  Ann är en förebild ... vet att "förtjänst och skicklighet" är lite gammaldags ... men spot on ...
  Väntar otåligt på nästa bok ...

 36. En mycket intressant och välskriven bok. Ann Fernholm...
  Javo, 16 december 2013

  En mycket intressant och välskriven bok. Ann Fernholm är bra påläst. Bättre än majoriteten av dagens läkare i vårdsvängen. Hennes kunskaper i biokemi gör att hon begriper de kemiska processerna i kroppen, då den tillförs olika typer av substanser och födoämnen. Dessutom så besitter hon egenskapen att hon begriper då man inte kan dra för vittgående slutsatser, dvs. då hon värderar studiers resultat då urvalet av studieobjekt/personer inte håller för att dra säkra slutsatser.
  Borde läsas av... Läs hela recensionen

 37. Helt suveränt bra bok både innehållsmässigt & ur...
  Teia, 29 november 2013

  Helt suveränt bra bok både innehållsmässigt & ur lässynpunkt. ALLA borde läsa den, & jag ser verkligen fram emot nästa bok av Ann Fernholm!

 38. Helt fantastisk men lite skrämmande bok om hur...
  Fredrik , 26 november 2013

  Helt fantastisk men lite skrämmande bok om hur forskningen om kost och hälsa har gått helt vilse. Rekommenderas för alla som bryr sig om sin hälsa och vad man stoppar i sig.

 39. Den bekräftar med vetenskaplig bakgrund de samband som...
  Gun Inga Mona Stångberg, 25 november 2013

  Den bekräftar med vetenskaplig bakgrund de samband som finns mellan vad vi äter och vår hälsa.

  Om diabetes benämndes sockersjukan i stället skulle allt bli tydligare.

 40. En bok som alla behöver läsa i den sockerberoende...
  Katarina Mathson, 23 november 2013

  En bok som alla behöver läsa i den sockerberoende miljö som vi har skapat. Medelåldern lär nog sjunka om vi inte tar till oss de kunskaper som kommer fram.

 41. En riktigt bra bok som öppnar ögonen för vad snabba...
  Helena, 23 november 2013

  En riktigt bra bok som öppnar ögonen för vad snabba kolhydrater egentligen gör med vår kropp, oavsett kroppstyp. Jag är övertygad om att diabetes (och många andra sjukdomar) kan undvikas om man äter lågkolhydratkost, dessutom mår de flesta SÅ mycket bättre - på alla plan. LCHF är ingen "underkur", det är bara logiskt helt enkelt. En normal mängd protein, bra fetter och hyfsat med ovanjordgrönsaker, det är allt som behövs (tränar man hårt kan man lägga till lite kolhydrater, av den bra sorten)... Läs hela recensionen

 42. En fantastisk bok! Den kommer att öppna många läsares...
  Inger Jonsson, 22 november 2013

  En fantastisk bok! Den kommer att öppna många läsares ögon om hur maten påverkar vår hälsa. Den kunskap man får genom denna bok kan hjälpa många att hitta vägen till en bättre hälsa och därmed bättre livskvalitet. Boken är mycket läsvärd. Rekommenderas varmt!

 43. Lättläst, förklarar komplexa samband på ett enkelt...
  Yvonne, 21 november 2013

  Lättläst, förklarar komplexa samband på ett enkelt sätt. Dock lite tveksam till trovärdigheten. Skulle velat ha en tung forskare som källa också.

 44. Lättläst bok om effekterna av sockerätande. Man får...
  Ing-Britt Gunilla Ekbom, 21 november 2013

  Lättläst bok om effekterna av sockerätande. Man får sig verkligen en tankeställare. Borde vara en bok som alla skall läsa.

 45. En väckarklocka att många vedertagna uppfattningar om...
  Jonas L, 21 november 2013

  En väckarklocka att många vedertagna uppfattningar om rätt och fel kost kanske är direkt felaktiga, och att det kan vara precis tvärtom. Obligatorisk läsning för alal med minsta intresse av kost och sin kropps välbefinnande.

 46. Ska man beskriva helhetsbilden måste man behandla både...
  cfglb, 4 november 2013

  Ska man beskriva helhetsbilden måste man behandla både fettkemi och sockerkemi. Referenslistan liknar mer en litteraturförteckning än en referenslista. Jag hade velat se direkta hänvisningar i texten till de referenser hon lutar sina slutsatser på. Jag förmodar att hennes doktorsavhandling har sett annorlunda ut.

 47. Saklig, lätt att förstå, vittnar om stor kunskap i...
  en läsare, 4 november 2013

  Saklig, lätt att förstå, vittnar om stor kunskap i ämnet. Alla borde läsa den, även friska, normalviktiga. Just för att leva ett mer hälsosamt liv.

 48. Jag gillar bokens indelning. Jag läste ingående de...
  PG Olsson, 30 oktober 2013

  Jag gillar bokens indelning. Jag läste ingående de delar som berör mej och det är lätt att gå tillbaka, när det behövs.

 49. Grymt bra & intressant, en riktig väckarklocka! Jag...
  Sandra , 27 oktober 2013

  Grymt bra & intressant, en riktig väckarklocka!
  Jag såg en intervju med Ann och tyckte att hon verkade tråkig men hon skriver jättebra. Alla borde läsa denna.

 50. En riktig ögonöppnare! Den här boken borde finnas i...
  Magnus Bergfast, 11 oktober 2013

  En riktig ögonöppnare! Den här boken borde finnas i varje människas bokhylla! Mest skrämmande är etablissemangets motstånd till vad dom bakomliggande orsakerna till våra stora välfärdssjukdomar tycks ligga. Det är tur att vi som anammat lågkolhydrattänket har såna som Ann, Kostdoktorn, Annika D m fl.

 51. Måste bok för dig som behöver perspektiv och bakgrund...
  Christer Forssander, 9 oktober 2013

  Måste bok för dig som behöver perspektiv och bakgrund till mediernas ständiga skriverier om bantningsmetoder och kost särskilt om du har diabetes.

 52. En bra och värdefull bok för mig som är diabetiker....
  Bo Billström, 8 oktober 2013

  En bra och värdefull bok för mig som är diabetiker. Och säkert bra för andra också. Med kolhydratfattig mat har jag gått ner mer än 20 kg.

 53. En av de mest tänkvärda böcker jag läst! Har precis...
  Claes Göran Gunnarsson, 2 oktober 2013

  En av de mest tänkvärda böcker jag läst! Har precis lånat ut den till en kollega. Hon har nyligen drabbats av diabetes 2. Har gjort andra intreserade av denna bok.

 54. Väldigt intressant bok som verkligen visar på att vi...
  Anita, 30 september 2013

  Väldigt intressant bok som verkligen visar på att vi har varit helt fel ute vad det gäller kostråd tidigare.
  Vi måste tänka om och börja äta på ett annat sätt för att vi ska må bra och hålla oss friska i våra kroppar.

  En eloge till Ann Fernholm för att hon har gjort en seriös, vetenskapligt grundad undersökning och att hon vågar sticka ut hakan för att förmedla det här till alla oss andra genom sin bok och föreläsningar.

 55. Den här boken bör ALLA läsa! Man blir chockad, men...
  Inanna, 27 september 2013

  Den här boken bör ALLA läsa! Man blir chockad, men också rejält informerad om vådan av socker! Det ger en annan och ny känsla att passera förbi de enorma lösgodishyllorna i butiken numera. Vi kan ju knappt undvika att se dem, de befinner sig i allmänhet på första parkett för att ingen ska missa dem. Men med denna bok i bagaget vet vi bättre - och passerar förbi utan att frestas. Värre är det förstås med allt det dolda sockret där vi minst av allt förväntar oss det. Det gäller som vanligt att ... Läs hela recensionen

 56. Har tillämpat LCHF i två år nu i.st.f. intag av...
  Bengt Arne Broström, 27 september 2013

  Har tillämpat LCHF i två år nu i.st.f. intag av statiner, trombyl och blodtryckstabletter så jag är s.a.s. lite part i målet. Men jag tycker boken mycket vederhäftigt förklarar riskerna med kolhydratintag (socker) genom bl.a hänvisning till forskarrön.

 57. Beskriver tydligt vad man bör känna till om...
  Nils Gustaf Bergström, 10 september 2013

  Beskriver tydligt vad man bör känna till om socker/sockerarterna och dess effekter baserat på tillgänglig vetenskap. Myckert tänkvärt för alla som tänker på sin och andras hälsa.
  Men f.a. möjligheten att må så mycket bättre...

 58. En bok som vi alla bör läsa, och åtminstone de som har...
  Eva Lövkvist, 2 september 2013

  En bok som vi alla bör läsa, och åtminstone de som har med barn, kost och hälsa att göra. Stundtals kan den vara svår men det går bra att hoppa över de svårare partierna och ändå ha en mycket stor behållning av boken. När man läst den så måste man helt enkelt växla in på ett nytt och hälsosammare spår om man inte redan gjort det.

 59. Mycket bra! Startar igåg mycket funderingar om vad vi...
  Helene Jung, 26 augusti 2013

  Mycket bra! Startar igåg mycket funderingar om vad vi äter och framför allt varför man mår som man mår....
  Varför är våra myndigheter så lata? Hur har "fettskräcken" kunnat bli en "sanning" som inte ifrågasätts när det bevisligen är socker som är den stora boven när det kommer till många av våra sk välfärdssjukdomar. Rekommenderas!!!

 60. Jag tycker det var en mycket läsvärd bok, som jag...
  Gunilla Johansson, 24 augusti 2013

  Jag tycker det var en mycket läsvärd bok, som jag rekommenderar alla att läsa. Jag visste redan innan att socker inte är bra, men fick mycket kunskap i denna bok!

 61. Otroligt bra! Mycket lärorik! Man får genom att läsa...
  estrid gustafsson, 16 augusti 2013

  Otroligt bra! Mycket lärorik! Man får genom att läsa boken tänka själv och dra egna slutsatser om hur fel vissa rekommendationer har varit. Fördelar och tveksamheter med GI och LCHF. Avslöjande hur tillverkar använder socker för att locka oss till köp av onyttiga produkter. Att vi måste tänka efter vad vi stoppar i våra barn och oss själva. Tack Ann Fernholm för din bok. Rekommenderas.

 62. Detta är en bok som ALLA borde läsa och ta till sig...
  Maria, 5 augusti 2013

  Detta är en bok som ALLA borde läsa och ta till sig budskapet av! Författaren skriver på ett pedagogiskt sätt så att man verkligen förstår.

 63. Suveränt inressant och skrämmande läsning. Denna bok...
  Pernilla, 5 augusti 2013

  Suveränt inressant och skrämmande läsning. Denna bok skulle alla läsa och få en förståelse för att vi är så sjuka.

 64. Mycket intressant och skrämmande bok! Alla borde läsa...
  HANNA, 24 juli 2013

  Mycket intressant och skrämmande bok! Alla borde läsa denna och inte lita så blint på vad myndigheter och "experter" säger. Dagens kostråd är en skandal, som vidmakthålls enbart pga prestige.

 65. Vet inte när jag senast läste en så intressant bok....
  Ove Persson, 1 juli 2013

  Vet inte när jag senast läste en så intressant bok. Fernholm förklarar komplicerade samband mycket bra och hennes påståenden är väl dokumenterade i vetenskapliga undersökningar.

 66. Jag har ett ett 30-tal böcker om kost, hälsa och...
  Anders Dahlqvist, 1 juli 2013

  Jag har ett ett 30-tal böcker om kost, hälsa och motion och läst otaliga artiklar och sett åtskilliga program på TV och hört i radio och deltagit i seminarier mm. Den här boken ligger i absolut topp. En favorit På ett seriöst, vetenskapligt och metodiskt sätt redogör Ann Fernholm för hur kroppen fungerar (inte minst kemiskt) och hugger som en kobra mot det etablissemang som fortfarande torgför synnerligen illa underbyggda och förvirrade "teorier" och forskningsresultat, som (oftast) inte är ... Läs hela recensionen

 67. Lättläst och mycket intressant bok. Man får sig en...
  Renée Eriksson, 22 juni 2013

  Lättläst och mycket intressant bok. Man får sig en riktig tankeställare. Jag kommer i fortsättningen att tänka ännu mer på sockerinnehållet i det jag stoppar i mig.

 68. Läste boken som en spännande deckare - underbar! Mkt...
  Brita Hedemalm, 20 juni 2013

  Läste boken som en spännande deckare - underbar! Mkt nytt, d v s diabetes-dieten har ju stötts och blötts hela min arbetstid (ca 35 år) som sjuksköterska och man har ofta tyckt synd om diabetespatienterna! NU får de ngt nytt och gott att äta!

 69. En boka alla borde läsa och begrunda. Har läst den...
  Karin, 14 juni 2013

  En boka alla borde läsa och begrunda. Har läst den flera gånger nu. Den är trovärdig, genomarbetad och välskriven. Innehållet är mer än angeläget.

 70. Gav en fyllig bild av hur socker i olika former...
  Kenth Lindqvist, 12 juni 2013

  Gav en fyllig bild av hur socker i olika former påverkar kroppen på både gott och ont. Samtidigt är det en god vägledning hur man själv kan fixa så att diabetes 2 blir till ett mera normalt resultat. Boken är klart läsvärd och skickar inte några pekpinnar utan bildar ett underlag för egna funderingar.

 71. Så bra att det är självklart att köpa boken till mina...
  Björn Enqvist, 7 juni 2013

  Så bra att det är självklart att köpa boken till mina barn, och att rekommendera den till alla öppna och nyfikna personer

 72. Ann har fakta i form av forskning bakom sina...
  Lotta, 3 juni 2013

  Ann har fakta i form av forskning bakom sina påståenden.
  Som sjuksköterska har jag full insyn och förståelse för detta. Jag tror att det är det här vi behöver göra för att må bättre. Inte bota symptomen med läkemedel som, även om de gör gott, har en mängd biverkningar och förstör ytterligare och invaggar oss i en falsk säkerhet.
  Tag istället tag i orsaken till problemet.

 73. Jag tycker att boken är välskriven och intressant....
  Caroline, 30 maj 2013

  Jag tycker att boken är välskriven och intressant. Verkligen en viktig bok att läsa för hälsans skull. Vi har under senare tid fått lära oss att fett ska undvikas och att kolhydrater är väldigt nyttiga. Efter att ha läst denna bok känns det som att denna gamla "sanning" borde revideras.

 74. Jag har nyligen haft en hjärtinfarkt så jag har ett...
  Ulf Lindqvist, 28 maj 2013

  Jag har nyligen haft en hjärtinfarkt så jag har ett stark personligt intresse av innehållet i denna bok. Men eftersom åderförkalkning och diabetes är folksjukdomar och alla kan drabbas vill jag rekommendera den för alla. Den är mycket välskriven och lättläst.

  Författaren driver tesen att sockret i maten är roten till allt ont. Det kan säkert accepteras men en följdslutsats blir att kolhydrater som ju bryts ner till socker i kroppen bör ersättas med fett. Fett, även mättat sådant, är ... Läs hela recensionen

 75. Boken är verkligen bra skriven och den är mycket...
  Lotta , 27 maj 2013

  Boken är verkligen bra skriven och den är mycket tänkvärd. Hon skriver enkelt så att man förstår. Alla bör läsa den.

 76. Mycket bra och intressant läsning som jag hoppas att...
  Jennifer, 27 maj 2013

  Mycket bra och intressant läsning som jag hoppas att alla tar del av. Förmodligen en ögonöppnare för många. Mycket läsvärd!

 77. En synnerligen angelägen och lärorik bok, som är...

  En synnerligen angelägen och lärorik bok, som är begriplig för lekmän. Önskar att den är obligatorisk läsning för verksamma och blivande läkare, sjuksköterskor, dietister och kostrådgivare. Detta för att få slut på den villfarelse som läkemedelsindustrin och livsmedelsverket sprider via de nämnda yrkesgrupperna. Själv är jag efter att ha läst boken lika noga med att undvika samtliga lättprodukter och snabba kolhydrater, som jag tidigare undvek fett.

 78. "Ett sötare blod" är en mycket intressant bok, med...
  Mimosa, 22 maj 2013

  "Ett sötare blod" är en mycket intressant bok, med information som kommer att öka mitt välmående, för nu förstår jag sammanhanget bättre mellan föda och vissa sjukdomar! Mycket trevligt skriven, så det var nästan spännande att fortsätta läsningen.

 79. Bästa bok jag läst på länge, alla människor som är...
  mAJVOR sTRIDSMAN, 21 maj 2013

  Bästa bok jag läst på länge, alla människor som är intresserad av matens betydelse för hälsan, och att det är oerhört viktigt vad vi äter. Jag säger "läs den"!

 80. Välskriven och bra som väckarklocka! Lagom blandning...
  Barbro , 20 maj 2013

  Välskriven och bra som väckarklocka! Lagom blandning av djupare fakta från studier och verklighetsanknutna fall. Mycket inspirerande läsning så den boken rekommenderas varmt.

 81. Intressant att lära sig om hur kroppen reagerar på...

  Intressant att lära sig om hur kroppen reagerar på allt socker som vi äter nu för tiden. Man får en tankeställare! Vissa avsnitt kanske lite väl teoretiska för en som inte kan kemi såväl.

 82. Ann Fernholm ger en seriös beskrivning av effekterna...
  Calle B, 15 maj 2013

  Ann Fernholm ger en seriös beskrivning av effekterna av vår tids konsumtion av "snabba" kolhydrater. Det här är ett välkommet inslag som på ett mjukare och bättre sätt belyser frågan än vad som ofta görs från det mer sekteristiska LCHF-hållet.

 83. Boken Ett sötare blod får en att reflektera över ens...
  Elisabeth , 14 maj 2013

  Boken Ett sötare blod får en att reflektera över ens eget sockerintag... Intressant bok. Man får sig en tankeställare... Den kanske kan få mig att äta mindre socker...

 84. Det är en bok som gör att man häpnar. Den är som en...
  Birgitta, 12 maj 2013

  Det är en bok som gör att man häpnar. Den är som en deckare fastän i verkliga livet. Hur kan allt ha fått fortgå. Läs boken.

 85. Ann Fernholms bok Ett sötare blod är inspirerande,...
  Anki P, 11 maj 2013

  Ann Fernholms bok Ett sötare blod är inspirerande, skrämmande och tänkvärd. Borde läsas av alla, inklusive personal inom hälso- och sjukvård. Boken är balanserad och utan pekpinnar, men varje tänkande människa som läser detta torde inspireras till att överväga sina val när det gäller mat och kolhydrater i allmänhet och det vita sockret i synnerhet.

 86. Efter att ha läst andra böcker i ämnet tycker jag den...
  Britta Håkans, 10 maj 2013

  Efter att ha läst andra böcker i ämnet tycker jag den här var den bästa. Lättläst, lättfattlig även för en lekman och dessutom objektiv, dvs. Verkar inte påverkad av läkemedels-, eller livsmedelsindustrin. Full pott.

 87. En fett bra bok! Jag kan bara instämma med tidigare...
  ulven, 7 maj 2013

  En fett bra bok!
  Jag kan bara instämma med tidigare inlägg. Bör finnas i varje hem, läsas av varje skolklass, politiker, läkare, kostrådgivare, socialstyrelsen m.m. Tragiskt att tänka på alla de som inte känner till boken och därför inte kan ta ställning. De som inte vill se sanningen kan nog inte omvändas inför nesan att i många år haft fel och propagerat för kolhydrater och mot fett.

 88. Jag har allltid rört mig mycket och därför trott att...
  Ugglan, 7 maj 2013

  Jag har allltid rört mig mycket och därför trott att det varit okej att snaska ganska mycket. Ett sötare blod fick mig att tänka om. Numera ratar jag godis, glass och fikabröd. Känner ingen saknad faktiskt. Mycket välskriven bok. Rekommenderas varmt!

 89. Superintressant, trovärdig och lättläst är denna,...
  CivIng, 24 april 2013

  Superintressant, trovärdig och lättläst är denna, viktiga bok. Det enda negativa är att jag blir så förbannad på de kostråd som stat, läkarkår och dietister givit under de senaste årtiondena och fortfarande ger. Hur kan de få göra så utan att kunna belägga råden med vetenskap? Kanske påverkade min kolhydratrika kost under fyrtiotre års tid att jag fick bröstcancer?

 90. Det är är en bibel som alla som är något som helst...

  Det är är en bibel som alla som är något som helst intresserade av hälsa, välmående o vällevnadssjukdomar borde läsa. Den ger många svar på varför det är sockret som vi ska akta oss för och inte fettet.

 91. Den här boken borde läsas av dietisterna och andra sk...
  Britta , 14 april 2013

  Den här boken borde läsas av dietisterna och andra sk kostexperter, vi rekommenderar den till alla vi känner och vi hoppas verkligen att de rådande kostråden ändras snarast så att allt onödigt socker försvinner från marknaden. Med all kunskap som finns numera om sockrets farliga inverkan på våra kroppar borde sockret beskattas hårt för att minska användningen. Stackars barn som nästan blir uppfödda på läsk, godis, sötad yoghurt, sötade frukostflingor, sött bröd, glass etc. Hos oss ligger boke... Läs hela recensionen

 92. Den här boken borde alla läsa och helst äga också så...
  tanja, 10 april 2013

  Den här boken borde alla läsa och helst äga också så man kan ha den liggande på nattduksbordet och läsa i ofta. Den innehåller massor av nödvändig kunskap för den som vill leva länge och må bra.

 93. Världens bästa bok?
  Bittemian, 22 februari 2013

  Det här måste vara en av världens bästa böcker!
  Läs den och du vill aldrig mer äta socker i hela ditt liv! Heder åt sådana människor som Ann Fernholm som vågar utmana etablissemanget! Vilken modig kvinna du är Ann!!!! Hurra för dig!!!!!! Love you!!

 94. fantastiskt lärorik
  Yvonne, 29 januari 2013

  Jag rekommenderar alla att läsa denna bok.Man får på ett lättfattat sätt insyn i vad forskningen säger om vad som händer i vår kropp när vi äter som vi gör.Författaren förklarar vad forskningen har kommit fram till ,och i vissa fall stämmer det inte alls med alla råd som vi får hur vi ska äta.Väldigt tänkvärt och intressant !

 95. Sockret är skurken i mer än vi tror
  Annika, 20 december 2012

  Det här är en viktig bok, som jag fick svårt att lägga ifrån mig. Den är lättläst och förklarar begripligt för mig som icke naturvetare, vad som händer på molekylär nivå i kroppen när vi äter olika fetter och kolhydrater. Vilka risker som finns med att byta ut fettet mot socker.

  Med bestörtning, men också med förståelse, läser jag om, på vilka grunder myndigheterna tog beslut om kostrådet: att minska på fettet.

  Författaren blottar hur fel det kan bli när man skapar sanning... Läs hela recensionen

Visa alla 95 recensioner

Fler böcker av Ann Fernholm

Recensioner i media

Spännande som en thriller och lättillgänglig även för den som inte har vetenskaplig skolning.
Malin Nordgren, Dagens Nyheter
Till alla som däremot blir stående med fingrarna i godisaskarna finns en receptfri dunderkur: boken Ett sötare blod om hälsoeffekterna av ett sekel med socker av Ann Fernholm. Den är i paritet med Isabella Lövins bok om överfisket, vad gäller att med lätt hand borra sig in i ett komplext kunskapsområde.
Dagens Nyheters ledarsidor

Författaren har doktorerat i molekylär bioteknik och vet hur man läser forskarrapporter. Slutsatsen hon drar är en riktig rysare: Socker ger dig hjärtinfarkt, socker gör dig dement, socker eldar på din cancer, socker stör din ägglossning, socker dödar i förtid...
Ingalill Mosander, Aftonblader

Fast boken är en mycket noggrann genomgång av vetenskapliga studier så sträckläste jag den, som om det vore en bra deckare. På sätt och vis är den det. Liv står på spel. Ditt eget. Debatten om vilken kost som är bäst att äta har i och för sig pågått länge. Vad Fernholm gör är att lyfta fram vetenskapen i detta inflammerade debattämne.
Thomas Lunds, Värnamo Nyheter

Den som införskaffar den här boken kommer inte att ångra sig, den hör hemma i den översta divisionen av nutritionsböcker och rekommenderas starkt.
LCHF.se

Jag har funderat en hel del på det här med socker i blodet och vilken skada det gör att ha högt blodsocker. Särskilt efter att ha läst boken Ett sötare blod... , en av de bästa faktaböcker jag läst.
Johanna Ekne, Kostrådgivarna

Alla borde vara rädda om sitt blodsocker och hålla nivåerna så låga som de kan med hjälp av lågkolhydratkost och motion. ... Läs boken för det är en av de bästa jag har läst och jag rekommenderar den varmt.
Anna-Maria Johansson, Ultimat.nu