Format
Storpocket
Språk
Svenska
Antal sidor
431
Utgivningsdatum
2017-03-25
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Översättare
Joachim Retzlaff
Dimensioner
228 x 155 x 25 mm
Vikt
619 g
SAB
K
ISBN
9789127150782
Sapiens : en kort historik över mänskligheten (storpocket)

Sapiens : en kort historik över mänskligheten

(37 röster)  |  Läs 9 recensioner
Storpocket, Svenska, 2017-03-25
96
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige vid 99 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
"En hisnande spaningstur genom mänsklighetens historia ... Sapiens är full av aha-upplevelser och bygger på breda insikter i naturvetenskap, antropologi och samhällsvetenskap."
Lars Linder, DN

"Det är en väldigt underhållande, tankeväckande och välskriven bok. Harari rör sig flytande och självsäkert över hela det akademiska fältet. Biologi möter antropologi som möter arkeologi och filosofi och teologi och historia. Han har humor, vilket gör honom i sammanhanget ganska originell, och han har också en känsla för dramatik."
Patrik Svensson, Sydsvenskan

"Djärv och fängslande."
Isabelle Ståhl, Svenska Dagbladet

"Provocerande, filosofiskt avancerat, stundtals mycket intressant, men ibland rent fjantigt ... underhållande men ibland häpnadsväckande stolliga historik över mänskligheten."
Björn Gunnarsson, GP

"Den är lysande. Troligtvis den bästa boken om mänsklighetens historia - och då jag har läst väldigt många."
Henning Mankell

Sapiens är en storslagen berättelse om människans ursprung, nutid och framtid. Historikern Yuval Noah Harari tar oss med från Homo sapiens första steg på jorden, då vi var ett däggdjur bland alla andra, till idag när vi står som världens obestridda härskare - med makt att både skapa och utplåna liv.

För cirka 70 000 år sedan var jorden befolkad av minst sex olika mänskliga arter. Ingen av dem hade någon större inverkan på den globala ekologin. Idag har bara en art överlevt - Homo sapiens. Hur blev det så? En del av hemligheten bakom framgångarna är att vi är det enda djur som kan prata om saker som existerar enbart i vår egen fantasi, såsom gudar, nationer, pengar och mänskliga rättigheter. Om detta och mycket mer handlar denna internationella bästsäljare som ger nytt bränsle åt diskussionen om vårt gemensamma förflutna och planetens framtid.

Professor Yuval Noah Harari (född 1976) är verksam vid Hebreiska universitetet i Jerusalem och slutförde sin doktorsavhandling vid University of Oxford. Hans specialområde är världens historia och makrohistoriska processer. Harari har publicerat ett flertal böcker och artiklar och
hans filmade föreläsningar om världens historia har blivit en stor succé på Youtube.

Bibliotekarien Jenny Lindh i DN rekommenderar:
"Jag är så upphetsad över att Yuval Noah Hararis Sapiens nu kommer på svenska. Hans maffiga - och utmanande - bok om människan är så innehållsrik att den är hopplös att sammanfatta: "En makrohistorisk exposé över homo sapiens utveckling", försökte jag häromkvällen, varpå sällskapet omedelbart föll i djup REM-sömn. Därför ett par nedslag: Homo Sapiens är en mördarmaskin. Mänskliga rättigheter är en fantasi. Ja, kanske handlar Sapiens framför allt om just fantasin, den föreställningsförmåga som gjort oss till världens härskare. Sagan om människan är intimt förbunden med fiktion."

Jenny Lindh i M-magasin:
Högsta betyg MMMMM, oumbärlig.
"Årets bästa? Hur blev människan människa? Hur kan en ynklig tvåfotning utan klor och huggtänder dominera alla andra djur och människoarter? Briljante forskaren Yuval Noah Harari skriver Sapiens historia och finner, vackert nog, att vår vinnande egenskap stavas fantasi. Konsten att föreställa sig det osynliga har skapat religioner, pengar, imperier och vårt herravälde. Men vem betalar priset? Vårens, kanske årets fackbok gnistrar av lärdom och perfekt för diskussionskvällarna."

Jag önskar att skolböckerna hade haft samma entusiasm, självförtroende och vigör som Yuval Noah Harari har när de berättar om mänsklighetens utveckling.
Kristian Ekenberg, Örnköldsviks Allehanda

Sapiens: En kort historik över mänskligheten är en spännande och skrämmande bok.
Bo Gustavsson, UNT

Hans övergripande och välf
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Sapiens : en kort historik över mänskligheten
 2. +
 3. Potatisrevolutionen och kvinnoupploppet på Södermalm 1917 : ett historiskt reportage om hunger och demokrati

De som köpt den här boken har ofta också köpt Potatisrevolutionen och kvinnoupploppet på Söde... av Håkan Blomqvist (pocket).

Köp båda 2 för 140 kr

Kundrecensioner

Det finns 9 recensioner av Sapiens : en kort historik över mänskligheten. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Allmänbildning
  Rodgeir Karlsson, 1 november 2017

  Bra och uppdaterad kunskap om människans förhistoriska tid. Vad är vi skapta för? Varför började vi jordbruka - var det bra för oss som art? Varför utrotar vi arter där vi drar fram? Många frågor penetreras.

 2. Svindlande bra!
  Per Lundqvist, 30 oktober 2017

  En bok som sätter allt i världen på sin rätta plats, från människans begynnelse till våra dagar. Klart och tydligt berättat av en mästerlig historiker och medmänniska. Läs den och du kommer inte att se världen med samma ögon som tidigare.

 3. Intressant men mycket psykologi
  Sven-Erik Tjäder Silander, 12 oktober 2017

  Boken är läsvärd men ganska yvig precis som amerikanska läroböcker. Många personliga tyckanden men kan ändå rekommenderas för kunskapssökande av alla kategorier.

 4. Spännande insikter
  K.M. Andersson, 12 september 2017

  Tankeväckande, täcker otroligt mycket som ändå är relativt enkelt att ta till sig. Ger nya perspektiv och en förståelse för verkligheten vi lever i. Uppslukande.

 5. Sapiens på annat sätt
  Ernst Axel Christer Schale, 5 september 2017

  Jag läser och läser! Boken har lite annorlunda synsätt. Bra och intressant.
  Den är inte särskilt lättläst, men ger en massa information om människan.

 6. Måste man hålla med om allt??
  Björn Andersson, 11 augusti 2017

  Nej, så klart man inte måste det. :)

  Denna boken är just nu "the talk of the town" och det känns som att alla pratar om den. Det är helt klart förståeligt, det är nämligen en mycket bra bok.
  Den är pedagogisk i sitt språk och tar oss som läsare med på en resa i en ganska intressant tankebana.
  Helt klart läsvärd, men man måste inte hålla med on precis allting. :)

  Kan även rekommendera den TED intervju som gjordes med Yuval Noah Harari.

 7. "Sapiens" är ett mycket bra sällskap
  Guila, 27 juli 2017

  Har just läst ut Sapiens och det känns redan litet tomt. Författaren försöker ge svar på frågan "Vad hände sen?" efter olika historiska skeenden. Vilka blev konsekvenserna av det eller det? Den första delen upptas av den äldre historien och människans framväxt. Han målar med stora penseldrag och visar på sammanhang. Detta gör boken synnerligen läsvärd. ibland petar han in sina egna funderingar och en del av dem känns för mig främmande eller ibland t o m något stötande. Känslan efter att h... Läs hela recensionen

 8. Intressant, lättläst och underhållande
  Boris Kehr, 14 juni 2017

  Jag älskar hur Yuval väver ihop olika vetenskapliga områden och hittar oväntade orsakssamband. Väl värt din tid. Jag ser fram emot att läsa uppföljaren.

 9. Boken alla bör läsa.

  Jag har bara hunnit börja på den men det lilla jag läst var så självklart skrivet så den kunde vara en undervisningsbok i skolan. Enkel och förklarande och mycket trevlig läsning.

  Ska sträckläsa den när jag får tid över, för börjar man, så är det svårt att sluta.

Visa alla 9 recensioner

Bloggat om Sapiens : en kort historik över mänskligh...