Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (1.5 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2011-08-15
Förlag
Albert Bonniers förlag
ISBN
9789143509946

Strindbergs stjärna E-bok

(2 röster)  |   Läs 1 recension
E-bok,  Svenska, 2011-08-15

Styckköp

69

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Ett lik som visar sig vara hundra år gammal hittas i en gruvgång i Dalarna. Liket håller ett kors i ett krampaktigt grepp i sin hand.

Så långt kan Jan Wallentins Strindbergs stjärna påminna om vilken svensk korv med bröd-deckare som helst. Men när det visar sig att korset är en del av en nyckel, där den andra delen utgörs av en stjärna, och att denna nyckel öppnar nedgången till underjorden, där en närmast metafysisk kunskap ligger förborgad - ja, då förstår man att detta är en äventyrsroman av ett mer ovanligt slag.

Lägg till det historien om att kors och stjärna en gång hittades av Sven Hedin i Mongoliet, skickades till August Strindberg i Paris för alkemistisk analys, som i sin tur skickade dem till sin brorson Nils, som kom på att stjärna och kors kunde hettas upp och på så sätt projicera en tredimensionell bild över var denna nedgång i underjorden befinner sig, och att Andrée-expeditionen i själva verket sattes i verket för att hitta dit - då har ni en läsare som sitter rakt upp i stolen och andlöst läser vidare, och en berättelse som på ett magiskt sätt suddar ut gränsen mellan verklighet och fantasi, mellan historia och skönlitteratur.

Denne läsare får också en mycket märklig huvudperson till ciceron: Don Titelman, historiker med drogproblem som gjort sin farmors erfarenheter från andra världskrigets utrotningsläger till sina egna mardrömmar. Det finns en stark närvaro av 1900-talets stora traumata i romanen, inte bara förintelsen, utan också fasan i första världskrigets skyttegravar.

Jan Wallentins Strindbergs stjärna liknar ingenting annat. Och det har utländska förläggare insett redan ett halvår innan boken kommit ut i Sverige. Den är sålds för rekordbelopp till USA, England, Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien, Brasilien, Norge, Finland, Danmark, Island och Holland.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Strindbergs stjärna. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Fartfylld, spännande och intressant
  - (Göteborg), 13 april 2018

  Underbart underhållande med olika myter infiltrerade i en påhittad äventyrsberättelse. Jag sträckläste boken, och satt och funderade på hur mycket som var sanning och hur mycket som var påhittat. Himla bra!

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Jan Wallentin

 • Strindberg's Star

  Jan Wallentin

  China, 1895 In the shifting sands of the Taklimakan Desert, a new Pompeii has come to light and, with it, two remarkable artefacts - a metal ankh and star, covered in strange inscriptions. The Arctic, 1897 A hydrogen balloon is readied for a polar...

 • Den tyngdlöse Jesper Fock

  Jan Wallentin

  Jesper Fock, en socialdemokrat på dekis, ser sin chans att sätta ett historiskt avtryck när en ny psykiatrisk diagnos sprider sig över världen. Som ledare för den svenska Tomhetsutredningen blir han avgörande för landets framtid, och kommer själv ...