Jag minns att jag sprang (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
360
Utgivningsdatum
2005-06-01
Förlag
Wahlström & Widstrand
Översättare
Elisabeth Helms
Originalspråk
Engelska
Originaltitel
The Memory of Running
Medarbetare
Landin, Maria (form)
Dimensioner
232 x 160 x 32 mm
Vikt
620 g
SAB
Hce
ISBN
9789146204992
Jag minns att jag sprang (inbunden)

Jag minns att jag sprang

(3 röster)  |  Läs 3 recensioner
Inbunden, Svenska, 2005-06-01

Slutsåld

Smithy Ide cyklar på sin Raleigh. Det var säkert tjugo år sedan sist. Mycket har hänt sedan dess. Smithy är en riktig loser - medelålders, kedjerökande och halvt alkoholiserad. Han har inga riktiga vänner och arbetet vid leksaksfabrikens löpande band är minst sagt monotont. Så plötsligt omkommer Smithys föräldrar i en bilolycka. I samma veva får han också besked om att hans älskade, men psykiskt instabila storasyster Bethany ligger död på ett bårhus på andra sidan USA. Bethany som i sin ungdom gjorde sig känd på bygden genom sin förkärlek att klä av sig naken och sedan stå blickstilla i olika poser, ibland i flera dagar. Smithy är ensam kvar när han grenslar sin gamla pojkcykel i Rhode Island i Maine i nordöstra USA för att hämta hem sin systers kvarlevor. Det blir en resa över hela den amerikanska kontinenten men också en resa i Smithys inre. Han minns sin uppväxt och vågar, kanske för första gången i sitt liv, känna både glädje och sorg över allt han varit med om och allt han försakat. Han upptäcker sig själv, livet och kärleken. Han möter människor den ena galnare eller tokigare än den andra. Att färdas med Smithy Ide är en mycket annorlunda resa. Jag minns att jag sprang är en som en roadmovie när den är som bäst.

Ron McLarty, född 1947, flyttade till New York för 30 år sedan för att bli författare. När ingen ville publicera hans alster blev han i stället skådespelare, bland annat i "Sex and the City". Han fortsatte dock skriva och genombrottet kom när han lyckades få sin berättelse om Smithy Ide inläst som talbok. Stephen King lyssnade på boken och skrev en hänförd recension i Entertainment Weekly med rubriken "Ron McLartys The Memory of Running är den bästa romanen du inte kommer att läsa i år!" Sedan stod förläggarna i kö ... Boken är hittills såld till 15 länder och fi lmen börjar spelas in vilken dag som helst.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Jag minns att jag sprang. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Jag kan inte låta bli att älska Smithy Ide
  Maria J, 6 oktober 2006

  Nu när jag har läst ut boken saknar jag Smithy Ide och alla de människor och platser han möter efter att han en kväll, på fyllan, bestämmer sig för att cykla en sväng på sin gamla pojkcykel. Han vaknar morgonen efter, utomhus och våt av dagg och kan inte röra sig då hans kropp värker av träningsvärk vilket han inte förstår förrän han slutligen lyckas resa sig och ser vad han är, flera mil hemifrån. Han verkar aldrig ha en tanke på att vända hem utan precis som han själv berättar i boken så br... Läs hela recensionen

 2. Mycket bra!
  Fam Kaos, 23 augusti 2005

  Även om författaren har inspirerats av Forrest Gump, så är denna bok underbart bra. Jag kan inte mycket om amerikansk geografi, men det spelar ingen roll. Det viktiga är alla människor man möter och lär känna under resan.

  Jag rekommenderar denna bok varmt!

 3. Slående likheter
  Majlinsan, 17 juli 2005

  Tror författaren hämtat inspiration från filmen "Forest Gump" med Tom Hanks i huvudrollen. Likheterna är flera mellan bok och film. Den mest påtagliga likheten är att Smithy Ide, som huvudpersonen heter, blir uppmanad att aldrig sluta springa, precis som det ropades till Forest - run Forest run! Precis som Forest berättar Smithy själv hela historien för läsaren, Smithy har en syster, Bethany, som han måste "rädda" hela tiden, Forest kom sin barndomsvän, senare flickvän, Jenny, till undsättnin... Läs hela recensionen

Visa alla 3 recensioner

Bloggat om Jag minns att jag sprang

Övrig information

Smithy Ide cyklar på sin Raleigh. Det var säkert tjugo år sedan sist. Mycket har hänt sedan dess. I sina egna ögon är Smithy en riktig loser - medelålders, kedjerökande och halvt alkoholiserad. Han har inga riktiga vänner och arbetet vid leksaksfabrikens löpande band är minst sagt monotont.
Så plötsligt omkommer Smithys föräldrar i en bilolycka. I samma veva får han också besked om att hans älskade, men psykiskt instabila storasyster Bethany ligger död på ett bårhus på andra sidan USA. Bethany som i sin ungdom gjorde sig känd på bygden genom sin förkärlek att klä av sig naken och sedan stå blickstilla i olika poser, ibland i flera dagar. Smithy är ensam kvar när han grenslar sin gamla pojkcykel i Rhode Island i Maine i nordöstra USA för att hämta hem sin systers kvarlevor. Det blir en resa över hela den amerikanska kontinenten men också en resa i Smithys inre. Han minns sin uppväxt och vågar, kanske för första gången i sitt liv, känna både glädje och sorg över allt han varit med om och försakat. Han upptäcker sig själv, livet och kärleken. Han möter människor den ena galnare eller tokigare än den andra. Att färdas med Smithy Ide är en mycket annorlunda resa. Jag minns att jag sprang är en som en roadmovie när den är som bäst.