Klimatkarusellen - vilka frågor kan besvaras? (storpocket)
Fler böcker inom
Format
Storpocket
Språk
Svenska
Antal sidor
200
Utgivningsdatum
2019-07-01
Upplaga
1
Förlag
Elsa Widding AB
Dimensioner
235 x 155 x 12 mm
Vikt
441 g
ISBN
9789151921235
Klimatkarusellen - vilka frågor kan besvaras? (storpocket)

Klimatkarusellen - vilka frågor kan besvaras?

Storpocket Svenska, 2019-07-01
249
Fåtal ex i lager. Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.

Helt utan stöd av vetenskapen sprids uppfattningen att vetenskapen nu för första gången har kvantitativ förståelse av alla relevanta faktorer som styr klimatet. Klimatpanelen IPCC påstås kunna producera inte bara scenarier, utan också förutsägelser om framtida klimat. Förutsägelser som bygger på uppställda klimatmodeller som varken kunnat förklara uppvärmningen under 30-talet, avkylningen 1940-1975 eller pausen i uppvärmning mellan det kraftiga El Niño-året 1997 och det lika kraftiga El Niño-året 2016. Klimatmodellerna ger oss inget svar och korrelationen mellan fossil koldioxid, temperatur och havsnivåhöjning är svag. Likväl är larmen om klimatförändringarna alarmistiska och vi vilseleds att tro att den globala uppvärmningen är en livsavgörande fråga som hotar utplåna mänskligheten och förstöra vår planet.

Klimatfrågan har utvecklats till en mångmiljardindustri. De alarmistiska budskapen som framförs av media är kraftigt vilseledande mot både beslutsfattare och allmänhet. Det har gått så långt att frågan knappt tål att debatteras. Alltför många har investerat mycket prestige och enorma summor pengar i uppfattningen att våra utsläpp av koldioxid är förödande för klimatet. Beslutsamheten att hålla klimatskräcken vid liv är påtaglig, någonting annat vill etablissemanget inte höra talas om. Därför används ord som klimatförnekare vid varje invändning där de alarmistiska slutsatserna inte håller måttet eller där analysen är felaktig. Det spelar inte längre någon roll om de som framför kritiken är professorer inom fysikalisk kemi, astrofysik eller liknande. En agronoms, klimatpsykologs eller socionoms uttalanden väger tyngre så länge han eller hon predikar den "rätta läran".

Det är nu viktigare än någonsin att ställa kritiska frågor, förstå de vetenskapliga kontroverserna och hur man sätter slutsatserna från IPCC på pränt i form av en sammanfattning för politiker runt om i världen. Det är också nödvändigt att reflektera över konsekvenserna av den utveckling som vi ser där både demokrati och yttrandefrihet tycks vara i allvarlig fara. Håller klimatfrågan på att tappa sin vetenskapliga trovärdighet och alltmer övergå till att likna ett trossystem?

Mitt syfte med denna bok är inte att söka påtvinga läsaren en uppfattning eller få läsaren att ta aktiv ställning mot klimatlarmen. Det är inget fel att komma till olika slutsatser på ofullständig och osäker information. Jag vill däremot utmana läsaren med mina frågor och i möjligaste mån mana fram en debatt där klimatfrågan nyanseras till mer än ett katastrofscenarie, "tipping points" och mål om att hålla uppvärmningen vid en viss nivå. Mer än allt vill jag bidra till att stoppa skrämselpropagandan och den kraftfulla och ovetenskapliga indoktrinering av våra unga som pågår idag.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Klimatkarusellen - vilka frågor kan besvaras?
  2. +
  3. Vad händer med klimatet?

De som köpt den här boken har ofta också köpt Vad händer med klimatet? av Lennart Bengtsson (inbunden).

Köp båda 2 för 438 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Recensioner i media

Klimatsystemet är enormt komplext, och liksom vädret kaotiskt till sin natur. Frågan är om det kan förstås tillräckligt väl för utsagor om framtiden, ens med förbättrad vetenskaplig metodik och utökad datorkraft. Denna bok leder läsaren in i en märklig värld, där tankebanor besläktade med dem som ledde till medeltida vidskepelse, hädelseanklagelser och häxbränningar inte alls är långsökta i jämförelse. Hur kan något sådant uppstå i det moderna samhället? I dag är det enormt mycket lättare för den enskilde att på egen hand söka information. I stort alla relevanta historiska data och statistik i frågan finns numera bara några knapptryckningar bort. På många håll men speciellt i Sverige existerar istället ett samhällsklimat där många blint tror på en gemensam och medieskapad bild. Här framställs varje väderrelaterad händelse runt om på jorden som om det vore konsekvensen av ett förändrat och genomsnittligt varmare klimat på grund av mänskligt skapade tillskott av koldioxid till atmosfären. Många har också vilseletts att tro att späkande "klimatåtgärder" vad gäller energiförsörjning i det lilla Sverige kan ställa saker tillrätta igen.

Den som vågar knysta i annorlunda tankebanor utsätts nu nästan undantagslöst för mobbing. För personer mitt uppe i arbetslivet kan detta bli katastrofalt, och de allra flesta håller därför förståeligt nog tyst. För Elsa Widding - med ursprung i en akademisk miljö där livliga diskussioner om natur och teknik alltid varit en självklarhet - har detta inte varit ett alternativ. Hon tar läsaren på en resa genom sitt arbetsliv, ställer öppna frågor, analyserar, reflekterar och ger tillsammans med ett antal sakkunniga personer en översiktlig bild av de faktorer som är viktiga i klimat- och miljödebatten. Peter Stilbs - professor emeritus i fysikalisk kemi, KTH

Bloggat om Klimatkarusellen - vilka frågor kan besva...

Övrig information

Elsa är civilingenjör från Chalmers i Göteborg och har arbetat i energibranschen under 25 år, bland annat för tre av de största energibolagen i Norden. Hon blev känd som Sveriges bråkigaste kvinna efter sin tid på Näringsdepartementet där hon försökte stoppa Nuon-affären, statens största och sämsta affär genom tiderna. Idag arbetar Elsa i sitt eget konsultbolag.