Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
450
Utgivningsdatum
2017-09-15
Upplaga
1
Förlag
Piratförlaget
Dimensioner
215 x 145 x 34 mm
Vikt
730 g
SAB
Hc
ISBN
9789164205186
Koka björn (inbunden)

Koka björn

(37 röster)  |  Läs 6 recensioner
Inbunden Svenska, 2017-09-15
199
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
... en vidunderlig skildring av hur det exempelvis kan kännas att äta kokt potatis med smör för första gången. Det är över huvud taget en av Niemis största tillgångar som författare, att han bakom varje krök lyckas duka fram just det som jag (och förmodligen varenda jävel) blir lycklig av att få läsa just då. Aftonbladet

Niemi skriver en mättad och bildrik prosa och berättelsen blir ett slags blandning mellan mustig,historisk skröna och deckare. Tidningen Vi

Det var prosten som gjorde fyndet. En bra bit ute i det sviktande kärret gav han ifrån sig en genomträngande busvissling, som han lärt sig under sin tonårstid i Kvikkjokk. Jag skyndade mig genast åt hans håll. Vattnet var kolsvart, över ytan stack en stör upp. Prosten grep tag och vickade på den. I det mörka slammet vajade något ljust, något som liknade hö. Sedan, till min outsägliga fasa, insåg jag att det var hår.

Det är sommaren 1852 i byn Kengis i nordligaste Sverige. Prostens andliga väckelse drabbar samer och tornedalingar med oanad kraft. Samtidigt försvinner en vallpiga i de djupa skogarna. Snart drar folket ut i jakten på den slagbjörn som man tror härjar. Men prosten fruktar att det är en långt värre dråpare som går lös. Tillsammans med samepojken Jussi finner prosten spår av den ondska som tränger sig allt närmare prosten och snart hotar att krossa hela väckelsen.

Koka björn är en fascinerande berättelse om mannen som valts till årtusendets norrbottning. Mästaren Mikael Niemi skildrar levande hur stora händelser drabbar en liten värld och hur Laestadius vinner allmogens stöd trots överhetens motstånd.

Mikael Niemi har skrivit en roman lika folklig som en Vilhelm Moberg, och lika norrländskt vederhäftig som en Sara Lidman eller Torgny Lindgren. Gefle Dagblad

Här blir Niemis språk till ren poesi och i alla bemärkelser lysande. Sydsvenskan

Bakom orden finns så mycket kraft. De bilder han förmedlar av människor och miljö är tydliga, känslorna äkta. Det hela är faktiskt inget annat än en fullträff. Norrländska Socialdemokraten

Koka björn är en berättelse som fångar in en, den är kärv men älskvärd. Arbetarbladet

Knockad, tagen, hög av själva språket Stor miljö och törstig själ i samma bok. SR kulturnytt

Berättelsen växer från suggestiv inledning till fenomenal avslutning det bästa jag läst av Mikael Niemi. Upsala Nya Tidning

Infriar de livslånga förväntningar som häftar vid allt Niemi gjort efter Populärmusik från Vittula. Norrbottens-Kuriren

Koka björn utlovar just den karghet, råhet, humor och blottläggning av människan som jag uppskattat i Mikael Niemis tidigare böcker. Filter
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 6 recensioner av Koka björn. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Niemi förnekar sig inte.

  Jättebra! svår att lägga ifrån sig man vill veta hur det går för huvudpersonerna. Författaren är i sitt esse. Rekommenderas varmt.

 2. Koka björn
  Ewa Hardelin, 5 december 2017

  Mikael Niemi har kokat ihop en riktigt spännande och magisk historia med fascinerande detaljer som självaste Laestadius skulle ha uppskattat.

 3. Koka Björn
  Gösta Vinberg, 22 november 2017

  Mikael Niemi har skrivit en deckare, där Levi Lestadius fått agera dektektiv, vilket jag inte tror att han gjorde i verkliga livet. Författare har väl rätten att tumma på sanningen och använda sin fantasi för att skapa en roman, som i det här fallet blev i mitt tycke spännande. Jag gillar berättelser som är trovärdiga, den här är på gränsen och i vissa fall inte. Kanske det är så att boken blir ointressant om händelserna inte skruvas till.
  Mikael Niemi är en fantastikt bra berättare, boken är värd att läsas.

 4. Svunnen värld - svunnen tid
  John Arne Mårtensson, 21 november 2017

  Fantastisk fiktiv story som till stor del bygger på faktiska skeenden och historiska personer! En av de sällsynta böcker som skapar viss tomhetskänsla när de är färdiglästa!

 5. En fängslande berättelse
  Jan Martinsson, 9 november 2017

  Boken ger en mer nyanserad bild av Lars Levi Laestadius än vad åtminstone jag hade tidigare. Sen vet väl endast författaren hur nära sanningen den bilden är. Det må vara hur det vill med det, berättelsen håller iallafall greppet om läsaren från första till sista sidan. En både spännande och gripande roman som dessutom innehåller mycket fina miljö- och naturskildringar.

 6. Mycket läsvärd!
  Frans Gunnar Friberg, 23 oktober 2017

  För mig som gillar Niemi sedan tidigare och känner till lite om laestadianism så var det underbar läsning. Boken har fyra huvudpersoner; Jussi, Laestadius, Niemi (verkar det som) och så jag själv.

Visa alla 6 recensioner

Bloggat om Koka björn