Den stora ätstörningen : maten, makten, miljön (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
426
Utgivningsdatum
2016-09-28
Upplaga
1
Förlag
Ordfront Förlag
Medarbetare
Jais-Nielsen, Eva (form)
Dimensioner
216 x 143 x 30 mm
Vikt
611 g
SAB
Qd
ISBN
9789170378850
Den stora ätstörningen : maten, makten, miljön (inbunden)

Den stora ätstörningen : maten, makten, miljön

(6 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden Svenska, 2016-09-28
213
 • Skickas inom 2-5 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Kan levereras innan julafton!
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
VI HAR INVAGGATS i föreställningen att det är vi konsumenter som styr vilken mat vi äter och att vi genom våra val kan påverka hur jordbruket bedrivs. Men i själva verket är det tvärtom våra matvanor och val formas av ett allt mer industriellt jordbruk, av livsmedelsindustrin, handelskedjorna och staten. När vi väljer bland tjugo tusen färggranna matförpackningar på hyllorna har de flesta val redan gjorts.
På grund av den ökande konkurrensen och kommersialiseringen av hela jordbruksprocessen har den mångsidiga produktionen, som tidigare var det normala, ersatts av en industriell modell som orsakar stora miljöproblem och sociala problem, både i Sverige och globalt. Jordbrukets viktiga roll i att sköta om stora delar av jordens ekosystem missköts i den rådande modellen och det superrationaliserade jordbruket bidrar mycket lite till landsbygdens utveckling. Vad vi äter och hur vi äter formas också alltmer efter samma modell.
Vägen framåt, menar Gunnar Rundgren, är ett ökat lokalt deltagande i matproduktionen, ekologisk läskunnighet och ett nytt samhällskontrakt för jordbruket.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Den stora ätstörningen : maten, makten, miljön
 2. +
 3. Middagskompassen : Naturskyddsföreningens hållbara och klimatsmarta kokbok

De som köpt den här boken har ofta också köpt Middagskompassen : Naturskyddsföreningens hållb... av Zeina Mourtada, Paul Svensson (inbunden).

Köp båda 2 för 461 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Den stora ätstörningen : maten, makten, miljön. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Mycket information ur ett globalt perspektiv
  Else, 25 januari 2018

  Rundgren väver en helhetsbild av förhållandena mellan jordbruk/köttproduktion, miljöpåverkan och ekonomisk/politisk makt och även det historiska perspektivet. Mycket faktaspäckat. Ingen bok kan ge hela bilden, men den här var verkligen läsvärd.

 2. Oerhört viktig kunsakpskälla
  Anders Nordin, 10 januari 2017

  Innehållet är en egentligen en ideologisk och politisk grundbult i varför världen ser ut som den gör. Innehållet av fakta är överväldigande och mängden information enorm.

  Betraktar man dagens svenska politiska situation eller den politiska situation i hela världen överhuvud taget med Trump, Brexit, Syrien, extremistiska partier/organisation åt alla håll inklusive religiösa sådana så begriper man betydligare lättare dessa rörelsers existens och agendor.

  Återkopplat direkt t... Läs hela recensionen

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Gunnar Rundgren

 • Trädgården jorden : från fångstsamhälle till global kapitalism och därefter

  Gunnar Rundgren

  Denna bok är ett brett ekologiskt och politiskt panorama över människan och planetens tillgångar alltifrån fångstsamhället till dagens globala kapitalism. Boken är inte en ekologisk enfrågebok, utan belyser de ekologiska och sociala kriserna i hel...

 • Kornas planet : om jordens och mångfaldens beskyddare

  Ann-Helen Meyer Von Bremen, Gunnar Rundgren

  Kon har alltid haft en viktig mytologisk betydelse. I Norden precis som i många andra äldre civilisationer har det funnits gott om heliga kor och tjurar. Kon har varit människans följeslagare under 11000 år och spelat en avgörande roll för att byg...