Forskningsfusket! Så blir du lurad av kost- och läkemedelsindustrin. (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Hälsa och Livsstil
Antal sidor
308
Utgivningsdatum
2012-10-31
Upplaga
1
Förlag
Optimal Förlag
Dimensioner
210 x 135 x 20 mm
Vikt
361 g
ISBN
9789172412538

Forskningsfusket! Så blir du lurad av kost- och läkemedelsindustrin.

(69 röster)  |   Läs 19 recensioner
Häftad,  Svenska, 2012-10-31

Slutsåld

"En väldokumenterad och spännande bok, som har mycket att ge, både för den som kan en hel del, och den som inte är så insatt."
Hans Sternlycke, Miljömagasinet

"[...] ämnet är högaktuellt, viktigt och den kompromisslösa stilen är riktigt underhållande."
Ola Wihlke, LO-tidningen Kultur

"Ralf Sundberg, läkare och oberoende forskare, har med denna bok skrivit folkhälsans Tyst vår."
Thomas Arvidsson, BTJ-häftet

I den aktuella boken Forskningsfusket! Så blir du lurad av kost-
och läkemedelsindustrin
diskuterar Ralf Sundberg frågorna om
nutritionsforskning ur ett naturvetenskapligt, ekonomiskt och
samhälleligt perspektiv.

I dag vet vi ganska väl vilka näringsämnen som är viktigast för att människokroppen ska bilda nya friska celler. Men läran om vårt närings-behov har allt sedan 1950-talet omgivits av myter som säger att kolesterol är farligt, att man blir fet av fet mat och att högt blodtryck är en sjukdom.

För att förstå varför dessa myter har fått ett sådant genomslag och blivit
så seglivade måste man förstå vilka villkor som rådde i samhället och i politiken när sanningarna formulerades. Med utgångspunkt från dagens aktuella debatter om hälsofarliga fetter och kolesterol belyser Ralf Sundberg hur olika intressen influerar läkares och dietisters vardagsarbete.

Det finns många mer eller mindre legitima skäl för att bedriva medicinsk forskning. Från ren nyfikenhet, önskan om att kunna avslöja sanningen, att göra akademisk karriär till att enbart tjäna mer pengar. Oavsett vilka skälen är, har författarna till vetenskapliga rapporter ett stort ansvar för fullständigheten och korrektheten i presentationen av resultaten. Som framgår av Ralf Sundbergs bok lever många forskare långt ifrån alltid upp till dessa krav. Ytterst få oberoende forskare orkar och vågar utmana folkhälsomyterna, menar han.

Forskningsfusket! Så blir du lurad av kost- och läkemedelsindustrin är en spännande, fascinerande och i grunden mycket upprörande läsning.

Ralf Sundberg är docent och privatpraktiserande kirurg vid Slottsstadens läkarhus i Malmö. Han har en internationellt välrenommerad forskarkarriär inom transplantationskirurgi bakom sig, ett område som på cellnivå har mycket med problematiken med diabetes och hjärt- och kärlsjukdom att göra.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 19 recensioner av Forskningsfusket! Så blir du lurad av kost- och läkemedelsindustrin.. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Denna bok är i högsta grad en "bladvändare".
  Gunnar Larsson, 27 mars 2019

  Författaren är insatt och har gjort en grundlig research. Ämnet berör oss alla! Jag uppskattar när myter och skrönor avslöjas...

 2. Hur får detta fortgå?
  Krille, 10 januari 2018

  Författaren beskriver hur industrin "lurar" oss. Forskare får anslag för att prestera resultat som ligger i linje med uppdragsgivarens krav. Livsmedelsindustrin och läkemedelsindustrin "köper" forskare som presterar resultat som motsvarar deras krav. Läs och begrunda.

 3. Upplysande
  Evy Catherine Andersson, 21 augusti 2017

  Viktig information, som alla borde ta del av. Inte så trevligt dock, då man tappar tilliten till både läkare och till vår sjukvård.

 4. Mycket intressant men skrämmande
  Elsa Moreau, 15 september 2016

  För mig var en bekräftelse av vad jag redan misstänkte.
  Alla borde läsa denna välskrivna bok. Mest borde läkare och forskare läsa den.

 5. Avslöjar myter om fett och kolesterol.
  Lars Hedblad, 21 januari 2016

  Synliggör de kommersiella drivkrafterna bakom framtagandet av statiner, de kolesterolsänkande mediciner som tas av miljoner individer helt i onödan. Vilket alstrat miljardvinster åt läkemedelsindustrin. Avslöjar även myterna om fet mat och kolesterol. Lars Hedblad

 6. Alla borde läsa.
  Javo, 7 juli 2015

  Helt enkelt LYSANDE och MODIGT av Ralf Sundberg. Och naturligtvis SKRÄMMANDE att fusket fått fortgå i så många år till människans fördärv med våra politikers goda minne.

  Ett svidande underbetyg åt politikerna av alla de slag, läkar- och forskarkåren som har gått på BLUFFEN eller med största sannolikhet medvetet deltagit i fusket mot betalning.

  Min tro är att Ralf Sundberg, Annika Dahlqvist m.fl. modiga banbrytare har satt en stor sten i rullning som kommer att krossa Big Pha... Läs hela recensionen

 7. Borde vara obligatorisk läsning på högstadiet
  Tini van der Poll Andersson, 19 november 2014

  Detta borde varje individ få ta del av, så de lär sig att tänka kritiskt och förstå historien och framtiden.

 8. Verkligen läsvärd !
  Christina Ridderhierta, 1 oktober 2014

  En rysare från verkliga livet. Såå välskriven. Jag sög länge på den här och läste vissa delar fler än en gång.

 9. Utförlig och lättläst
  Olof Liljeström, 22 september 2014

  Har köpt flera exemplar till vänner och släktingar. En fantastisk bok som klargör hur farligt/ giftigt margarin är i alla dess former.

 10. En bok som alla borde läsa
  Dan Erik Davidsson, 21 augusti 2014

  Vi måste helt enkelt bli mer pålästa för att själva kunna göra en bedömning av vad som är rätt och fel och för att så långt det är möjligt själva kunna påverka vår hälsa och välmående. Mycket bra bok som trots det komplexa ämnet är mycket lättläst.

 11. Årets bästa läsning
  Mats, 6 maj 2014

  Mycket spännande och intressant bok. Ralf Sundström lotsar läsaren genom i huvudsak de senaste 200 åren. Det handlar om hur läkemedelsindustrin och dietistutbildningar kommer till, läkarvetenskap och forskning, kostråd etc. Och historien är inte vad man förväntat sig.
  Boken är välskriven och kännetecknas av knivskarp analys. Av de tiotalet böcker som jag läste förra året håller jag denna högst. Rekommenderas starkt!

 12. Klargör
  Helge, 19 mars 2014

  Klargör på ett skrämmande vis hur vi alla är offer av ett system sjösatt efter andra världskriget i USA. Den medicinska forskningen är styrd av andra intressen är vår hälsa.

  Definitivt en ögonöppnare. Man ställer sig genast frågan om det även gäller alla annan forskning?

 13. utomordentligt bra!
  Annelie, 25 februari 2014

  Skrämmande läsning! Välskriven! Alla borde läsa denna bok!
  Det har varit en ganska tyst respons, vilket kanske inte är så märkligt. Obekväma fakta om livsmedels och läkemedelsbranschen.

 14. LCHF
  Ingvar Simonsson, 22 januari 2014

  Ralf Sundberg tillhör LCHF-rörelsen., som brukar kallas smörsekten eller fettsekten på grund av hyllningarna till smör och fett.

  Man kan se denna bok som en del av LCHF-rörelsens konspirationsteori. Ralf Sundberg skarvar mycket och kommer med påståenden som han inte har täckning för. Det bör man vara medveten om man läser denna bok. Men om man inte är van att läsa vetenskapliga artiklar så kan det vara svårt att kolla upp alla hans påståenden.

  Ralf Sundberg driver envist pås... Läs hela recensionen

 15. En skrämmande verklighet som Ralf lyckats penetrera in...
  Per Anders Lénström, 10 september 2013

  En skrämmande verklighet som Ralf lyckats penetrera in till minsta molekyl. All världens heder åt dessa riddare som kan och orkar kämpa med bladet och pennan som främsta vapen.

 16. En bok som alla borde läsa om hur vi har blivit lurade...
  mikael johansson, 7 september 2013

  En bok som alla borde läsa om hur vi har blivit lurade av livmedel och läkemedelsindustin sedan 50-talet om hur kolesterol och mättat fett är farligt.

 17. Är det ingen som lyssnar när någon ropar? Hur kan...
  Bittemian, 12 juni 2013

  Är det ingen som lyssnar när någon ropar?
  Hur kan Socialstyrelsen och Livsmedelsverket bara blunda för verkligheten?
  Jag tycker det är fruktansvärt att man själv måste ta reda på fakta via dessa människor som lägger ner sin själ på att försöka göra sina röster hörda i en cynisk värld som bara räknar allt i pengar.
  Heder åt människor som inte bara tänker på sig själva!
  Betyg på boken då? Läs den!!!!!

 18. Den här boken är en riktig "wake-up-call" när det...

  Den här boken är en riktig "wake-up-call" när det gäller hur vi i västvärlden blivit "lurade" i generationer när det gäller vilken kost vi bör äta för att må bra och varför ett antal läkemedel som är mycket frekvent använda i befolkningen i själva verket kan förvärra sjukdomstillstånd eller till och med bidra till dödsfall.

  Författaren visar bl a (enorm research ligger bakom) att manipulerad forskning ligger till grund för den kost som dietister, kostrådgivare och läkare fortfarande... Läs hela recensionen

 19. Mycket intressant även om det är mycket fakta. Borde...
  Ulf Peter Nilsson, 25 april 2013

  Mycket intressant även om det är mycket fakta. Borde ingå i undervisningen till läkare/sjuksköterska!! Man får sig en tankeställare över hur allt hänger ihop och vad som påverkar.

Visa alla 19 recensioner

Fler böcker av Ralf Sundberg