Jag heter inte Miriam (e-bok)
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2014-03-13
Förlag
Brombergs Bokförlag
ISBN
9789173374675
Jag heter inte Miriam (e-bok)

Jag heter inte Miriam E-bok

(9 röster)  |  Läs 1 recension
E-bok (EPUB), Svenska, 2014-03-13
59
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
När familjen samlas runt Miriams säng för att fira hennes åttiofemårsdag tror de nästan att hon blivit dement.Varför skulle hon annars säga att hon inte heter det som alla vet att hon faktiskt heter? Visst vittnar siffrorna som är tatuerade på hennes vänstra arm om hennes historia. Men det finns en annan sanning. Det är dags att sondottern Camilla får veta. Om Auschwitz och Ravensbruck. Om de mest föraktade. Om Anuscha och Didi. Och om hur människor i det fridfulla Jönköping gick ut för att jaga tattare, tio år efter Kristallnatten.

"Jag heter inte Miriam" skildrar ett gripande levnadsöde. Vi får följa med Miriam på en omtumlande resa från en outhärdlig tillvaro i Ravensbruck till efterkrigstidens Sverige. För att överleva döljer hon sin romska identitet och anpassar sig till en gemytlig tillvaro som hemmafru i femtiotalets Nässjö. Men under den perfekta ytan gömmer sig ett ofattbart mörker som blir allt svårare att trycka undan.

Majgull Axelsson har skrivit ännu en stark och djupt berörande roman. "Jag heter inte Miriam" är en berättelse om rädsla, skam och utanförskap. Om Europas smärtsamma historia och romernas situation i Sverige under efterkrigstiden. En berättelse som får oss att se på vår egen samtid med nya ögon.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Jag heter inte Miriam. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Väldigt bra!
    En Bokresa, 25 november 2020

    Oj, vilken resa. Vi följer Miriam som kommer till Sverige efter år i Auschwitz som romer och Ravensbrück som judinna. Berättelsen utgår från Miriams firande av sin 85årsdag, med sin familj, där hon råkar nämna att hennes namn inte är Miriam. Majgull förflyttar oss mellan tid och rum på ett enastående sätt. Många passager i boken är svåra att läsa, för som vi vet, var grymheterna under kriget fasansfulla. Detta är en berättelse om överlevnad. Om det finns någon därute som inte läst den bok, rekommenderar jag den varmt.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Majgull Axelsson