Jag heter inte Miriam (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
457
Utgivningsdatum
2015-05-13
Förlag
Brombergs
Medarbetare
Bromberg, Casia (form)
Dimensioner
118 x 110 x 28 mm
Vikt
251 g
SAB
Hc
ISBN
9789173376983
Jag heter inte Miriam (pocket)

Jag heter inte Miriam

(222 röster)  |  Läs 17 recensioner
Pocket Svenska, 2015-05-13
55
Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
Fri frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Kan levereras innan jul!
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Majgull Axelsson är tillbaka med en ny gripande roman. Jag heter inte Miriam är en stark roman om identitet, utanförskap och mörka hemligheter av en av Sveriges största författare.

Majgull Axelsson tar oss med på en omvälvande resa genom krigets Europa och efterkrigstidens Sverige. Vi får följa en romsk kvinna som antar namnet Miriam och identiteten av en judinna för att överleva i kvinnolägret Ravensbrück där romer stod allra längst ner i rangordningen bland fångarna.

När hon sedan kommer till Sverige med de Vita bussarna behåller hon namnet och gör allt för att dölja sitt förflutna. Hennes hem och familj är skött till perfektion, hennes utseende är alltid välordnat och hon är korrekt, lugn och välformulerad i allt hon gör. Men under den perfekta ytan döljer sig den stora hemligheten.

"Tårarna stiger henne i ögonen, hon får blinka några gånger för att driva undan dem, och orden flyger hastigt genom hennes huvud, de där orden hon inte får säga, de där orden hon inte har sagt en enda gång sedan hon kom till Sverige. Jag heter inte Miriam."

När familjen samlas runt Miriams säng för att fira hennes 85-årsdag tror de att hon blivit dement. Varför påstår hon annars att hon inte heter det alla vet att hon faktiskt heter? Sanningen bakom tatueringen på Miriams arm, om hur hon blev Miriam, börjar så sakta komma fram och det är en helt annan berättelse än familjen väntar sig. Det är en berättelse om självbedrägeri, skam och utanförskap, om Europas smärtsamma historia, om romers situation och Sverige under efterkrigstiden.

Det här är utan tvekan en av Majgull Axelssons starkaste romaner. En läsupplevelse i samma klass som Aprilhäxan.

»Majgull Axelsson är en psykologins mästare, det vet alla som läst henne. Hon är också en klar iakttagare av både klass och förtryck - ofta knivskarp i sitt sätt att skildra de mekanismer som finns inom varje grupp. /.../Jag sträckläser, bokstavligen så.»
Annelie, Dufva, Sveriges Radio

»Det är ett grandiost konstruerat dramatiskt upplägg, där författaren varvar berättelser från tiden i koncentrationsläger, de första åren i Sverige och nutid. Fakta vävs in i fiktionen.«
Aftonbladet

»Styrkan och det djupt övertygande i Jag heter inte Miriam beror inte minst på Majgull Axelssons sätt att berätta. Hon använder inga tillgjorda grepp. Hon litar på sitt språk och det drabbande i berättelsen.«
Helsingborgs Dagblad

»Så småningom blir Miriam tandläkarhustru i ett välmående Nässjö. Fram till sin åttiofemårsdag förnekar hon sitt romska ursprung inför alla. Hon sviker sitt folk, kan man säga. Man kan också säga att hon gör det enda möjliga. Metodiskt och skickligt gestaltar Majgull Axelsson hennes strategi att överleva genom att glömma.«
Sydsvenskan

»"Jag heter inte Miriam" är i första hand en roman om identitet, om skuld, om gränserna för vad som går att minnas och tala om - och om hur gränserna ändå efterhand går att töja på. Det är också en roman om svensk aningslöshet. Men framförallt är den en detaljerad, vardagsrealistisk skildring av koncentrationslägerverkligheten. Axelsson är ypperlig på att förmedla kroppskänslor, ångestens fysiska uttryck, och hon väjer inte för något.»
UNT

»Utan tvekan vårens största läsupplevelse.»
Corren

»Om detta må vi berätta. Gång på gång. Majgull Axelsson gör det med den äran.»
SvD
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Jag heter inte Miriam
 2. +
 3. Inställd resa till Sabarmati

De som köpt den här boken har ofta också köpt Inställd resa till Sabarmati av Majgull Axelsson (inbunden).

Köp båda 2 för 254 kr

Kundrecensioner

Det finns 17 recensioner av Jag heter inte Miriam. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Otroligt bra
  Vera Rolle , 5 juni 2019

  Alltså: den här boken är helt fantastisk. Drabbande och gripande, vacker och otroligt sorglig. Ett oändligt svårt ämne som hanteras med störst respekt. Min favoritbok just nu. Är fortfarande ledsen att jag redan har läst ut den.

 2. Historia och spänning i ett!

  Lättläst och spännande. Tragisk och romantisk. Man får en rejäl insikt om hur det var att leva under i koncentrationsläger och även senare i ett inte alltför vänligt Sverige.

 3. Bara börja med, du kommer inte kunna släppa den.
  Hefal Ahmad, 16 februari 2017

  När jag började läsa den då tänkte att den skulle vara jättesvårt för att läsa klar den. Men den var bara rolig. I den tiden som jag läste boken hade jag ibland svårt att lämna boken och gå till sängen, och ibland vaknade jag efter kl 02. 03 för att jag kom ihåg någonting som var otydlig och måste läsa igen.
  Fantastiskt jobb Majgull Axelsson.
  Jag ser fram emot att se en film av romanen.

 4. Bra sommarläsning
  Lajsa, 28 juli 2016

  Gripande levnadsberättelse om en överlevare från Förintelsen. Om förnekelse och lögn, men även kärlek. Svår att släppa när man väl börjat läsa. Man blir berörd av den.

 5. Om identiteter, rom- judinna?
  Carlisä, 20 juni 2016

  Vad betyder det att identifiera sig som judinna eller rom? Och hur påverkas vi av omgivningens värderingar av olika identiteter? Vad det gör med mig som individ. Detta skildrar Majgull på ett fantastiskt sätt i denna bok.
  Hela storyn är fascinerande. Skildringarna från koncentrationslägren är smärtsamma att läsa.
  Rekommenderar varmt denna bok!

 6. Mycket bra.
  Evis, 18 juni 2016

  Har inte läst denna författare tidigare. Så sorglig historia . Kunde inte släppa den. Måste prova läsa nåt annat av denna författare.

 7. Mycket läsvärd
  Bokrec, 24 februari 2016

  Boken är mycket läsvärd och gripande. Den viktiga berättelsen gör att den får högsta betyg.

  Vissa partier är dock lite sega och början var jag inte så förtjust i, men när jag kommit in i boken en bit fastnade jag.

  Är en bok som borde läsas!

 8. En gripande skildring från en kvinnas perspektiv
  Lena Christina Cargelén, 19 januari 2016

  Den här boken kunde jag knappt lägga ifrån mig, stundtals oerhört jobbig, detaljrik och inträngande beskrivning av livet i ett koncentrationsläger. Mycket bra!!

 9. Mycket läsvärd
  Gert Åke Palmkvist, 9 januari 2016

  En välskriven och bra bok som är svår att lägga till sidan. Den överraskar kapitel för kapitel.
  Man riktigt känner den skräck som dessa lägerfångar måste ha känt

 10. Bokcirkelbok, nummer 1
  Landsrönningen, 24 november 2015

  Vår första bokcirkelbok, rekommenderad från biblioteket!
  Helt underbar bok, som gav en lite annorlunda vinkel på förintelsen.
  Allt för aktuell idag tyvärr!
  Klart LÄSVÄRD!

 11. besviken..
  Lena Ann-Christin Eriksson, 17 november 2015

  Inte så bra som jag trodde...ganska långrandig o tråkig.......men beskrivande hur det var i lägren på den tiden...men tyckte den som sagt var tråkig att läsa

 12. ---
  Emily, 17 augusti 2015

  Var lite kluven om jag skulle sätta 4 eller 5 stjärnor. Jag tycker att historien i sig är fantastisk. Den är realistisk och känns som en "survival story", där Miriam är en riktig person som berättar om sina erfarenheter och jag var förvånad när jag insåg att så inte är fallet. Däremot så tyckte jag att boken emellan varven var lite seg, men historien i sig är värd en solid femma!

 13. En mycket bra bok
  Sasha, 17 augusti 2015

  En mycket välskriven och läsvärd bok. Rakt och osentimentalt för vi följa huvudpersonen som personifierar den enes död, den andres bröd. Överlevnadsinstinkten är inte alltid vacker, å andra sidan visar boken tydligt att endast den inte räcker för att överleva, även vänskap är livsavgörande.

  Detta är inte bara en bok om förintelsen utan en bok som ger flera dimensioner och perspektiv om hur efterkrigs-Sverige och dess invånare förhöll sig till dem som genomlevt koncentrationslägrens helvete.

 14. För många tidsplan
  Kent Lundholm, 10 augusti 2015

  Inledningen med kasten mellan tidsplanen gjorde att jag inte kom i boken förrän efter sidan 190. Men efter det tog berättelsen fart.

 15. Viktig bok!
  Lenpou, 5 augusti 2015

  Även om just detta är en påhittad person, så är ju grundstoryn sann. Tycker denna bok är viktig, då den belyser romernas situation i koncentrationslägrena. Det belyser även folks syn på romerna idag. Hur många ser på dem. Mycket bra skrivet och en gripande historia!

 16. Toppenbok
  Ingegerd Cliffoord, 27 juli 2015

  Alla ung som gammal borde läsa den här boken. Hade svårt att släppa den när jag en gång hade börjat läsa.

 17. En mycket tänkvärd och gripande roman.
  Bokmaja, 30 juni 2015

  Den här boken fick ligga på nattduksbordet ett bra tag innan jag började läsa den. Anledningen var att jag trodde den skulle vara för tung då den handlar mycket om livet i ett koncentrationsläger men jag hade fel det slutade med att jag sträckläste boken. En av dom bästa böcker jag har läst.

Visa alla 17 recensioner

Fler böcker av Majgull Axelsson