Som skuggan följer ljuset (inbunden) Som skuggan följer ljuset
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Bricken (del 7)
Antal sidor
281
Utgivningsdatum
2020-10-13
Förlag
Libris förlag
Dimensioner
217 x 143 x 22 mm
Vikt
436 g
SAB
Hc
ISBN
9789173878272
Som skuggan följer ljuset (inbunden)

Som skuggan följer ljuset

(21 röster)  |  Läs 5 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2020-10-13
49 104
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
1932, året efter skotten i Ådalen blir dramatiskt på Svartvik, först en sågverksstrejk där Svartviks arbetare står ensamma, sedan en massastrejk över hela Sverige.

Den ideologiska maktkampen mellan socialdemokratin och kommunismen präglar både strejkledningen och vardagslivet och skär rakt igenom Brickens familj.

Bricken är nu 63 år och funderar mycket över hur hon ska förmedla minnen, hopp och framtidstro till barn och barnbarn.

Mycket är osäkert och det är Bricken van vid ändå hade hon aldrig kunnat ana vad som ska hända hennes familj.

Som skuggan följer ljuset är Vibeke Olssons sjunde bok om sågverksarbetaren Bricken. De tidigare heter Sågverksungen, Bricken på Svartvik, Sågspån och eld, Amerikauret, Glödens färger och Som ett träd i skogen.

Sagt om de tidigare böckerna Vibeke Olssons trilogi förtjänar att bli klassisk. Det är ett stycke genuin arbetarhistoria. Erik Löfvendahl, Svenska Dagbladet

VIBEKE OLSSON föddes 1958 i Stockholm och är idag bosatt i Edsbyn. Som 17-åring debuterade Vibeke med ungdomsromanen Ulrike och kriget. Sedan dess har hon skrivit en lång rad romaner, många av dem i historiska miljöer. Mest kända är kanske Krigarens sköld och Molnfri bombnatt. Vibeke har mottagit ett flertal priser. För Sågverksungen fick hon Wallinpriset våren 2010, och under år 2013 fick hon ta emot den kungliga medaljen Litteris et Artibus, Birger Normanpriset och Sällskapet De Nios Vinterpris för sitt författarskap. År 2016 tilldelades hon Lars Ahlin-priset samt Ivar Lo-priset och 2018 mottog hon ST:s och SCA Forests jubileumsstipendium. 2021 tilldelades hon Moa Martinson-stipendiet, även kallat Moa-priset.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av Som skuggan följer ljuset. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Vi har en fråga till författaren eller förläggaren
  Maja-Lisa , 11 januari 2022

  Hej Vibeke Olsson eller din Förläggare

  Jag leder en cirkel i litteratur i den HSB förening där jag bor. Vi har läst väldigt många böcker genom åren och det bara fortsätter vi med. Vi är elva deltagare i gruppen, alla kvinnor, alla pensionärer, några sedan länge några har nyligen lämnat sitt yrkesversamma liv.

  Vi tycker om dessa böcker och tycker det är en fantastisk berättelse om arbetares liv från senare delen av 1800 talet och framåt in i 1900 talet, men framförallt kvi... Läs hela recensionen

 2. En viktig bit arbetarhistoria!

  Jag vill helst läsa en bokserie i ordning, tror man får mer behållning av böckerna då. I detta fallet finns inte tiden, det här är den sjunde boken om Bricken. Kanhända är det därför som boken inte griper tag om mig, inte får mig att fastna som många andra böcker får.

  Intrigen är bra, det är en viktig och intressant bit av det svenska samhället, om arbetarrörelsen och kämpandet av rätten till bra anställningsvillkor. Jag gillar att det är mycket fokus på det kvinnliga perspektivet, d... Läs hela recensionen

 3. Läsvärd
  Julia, 6 januari 2021

  Har läst alla Brickenböckerna. Den här är inte den bästa, men det är fint att få veta mer om Bricken och läsa om hur Sverige utvecklas. Brickenböckerna har lärt mig massor om svensk arbetarhistoria ur ett kvinnligt perspektiv, så gör även denna.

 4. intressant berättelse
  @bettan_bokprataren (Örebro), 25 december 2020

  En intressant berättelse ur många aspekter, en bit svensk historia som är skriven på ett fantastiskt sätt med bra miljöbeskrivningar ett bra språk och personbeskrivningar som är oerhört levande och då särskilt fokuset på kvinnornas öde i Sverige på den tiden.

  Jag tror att jag förmodligen hade gillat den här berättelsen om Bricken om jag läst de sex böckerna som är innan. Jag hade lite svårt att komma in i den och hittade inte rätt feeling. Det berodde definitivt inte på boken och bok... Läs hela recensionen

 5. Kvinnors arbete under 1900-talet var viktigt.
  Karl-Erik Eriksson, 16 december 2020

  Bra beskrivning av kvinnors situation i industrisamhällets början.
  Behövs för balansens skull mellan könen.
  Kvinnors arbete har varit mycket underskattad.
  Viktigt att historia blir allsidigt beskriven.

Visa alla 5 recensioner

Fler böcker av Vibeke Olsson