Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
362
Utgivningsdatum
2010-10-15
Utmärkelser
Nordiska rådets litteraturpris
Förlag
Bonnier Pocket
Översättare
Janina Orlov
Originaltitel
Puhdistus
Dimensioner
178 x 110 x 22 mm
Vikt
200 g
SAB
Hce
ISBN
9789174291377
Utrensning (pocket)

Utrensning

(77 röster)  |  Läs 11 recensioner
Pocket Svenska, 2010-10-15
69
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
Ett möte mellan två kvinnor som historien varit hårdhänt mot. Den ena är den gamla kvinnan Aliide, som av svartsjuka en gång gjort sig skyldig till att hennes egen syster deporterats till Sibirien, men som själv också våldtagits och misshandlats av sovjetiska soldater. Den andra kvinnan Zara, är ung, och har sökt sig bort från sin barndoms Vladivostok till Berlin, där hon fastnat i prostitution och drogmissbruk, men lyckas till slut bryta sig loss. Aliide hittar den avsvimmade Zara under en björk utanför sitt torp i Estland. Det är strax efter murens fall. De två kvinnornas öden visar sig vara oväntat och tätt sammantvinnade. Utrensning är en enastående roman om kvinnor som tar liv och ger liv, som förnedras men reser sig gång på gång.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 11 recensioner av Utrensning. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Ockuperat land sett genom två kvinnors levnadsöden
  May Britt Strålfors, 17 november 2021

  En fantastisk bok om ett folk under ockupation och allt det för med sig i form av svåra, närmast omöjliga val. En skildring av ett sargat land personifierat av två olika kvinnoöden . Man häpnar över denna då unga författares bedrift !

 2. Hemska historiska händelser.
  Ariadne, 16 januari 2020

  En mycket bra bok om de ruskigheter den ryska militären åsamkade det estniska folket under andra världskriget. En historia om svek, trohet, bedrägeri och lögner. Läs den, den är en tankeväckare och fyller luckor i den svenska kunskapen om andra välldskriget och det som timade i den tiden.

 3. Författarinnan borde få Nobel priset
  Göran Karlsson, 2 februari 2016

  Två systrar i Estland efter kriget är kära i samma kille. Han är en av ganska många estländare som kämpar mot Sovjet och gömmer sig i skogarna. Många år senare ringer en rysk ung kvinna som flytt från ryska män som håller henne i prostituerad fångenskap på hos en av systrarna. Den unga ryskan är dotter till den andra systern och hon vet att det är hos sin moster hon söker skydd. Sofi Oksanen fick Nordiska rådets pris för den här romanen. Hon fick Svenska Akademiens pris för någon månad sedan.... Läs hela recensionen

 4. Bra bok av en bra författare
  Teresia Kjellgren, 11 augusti 2014

  På ett spännande och bra sätt får man en bild av livet i Estland under Sovjetstyre, hur angiveri och svartsjuka splittrar familjer. Det är en fascinerande historia väl värd att läsa.

 5. Sofi Oksanen är en jättebra författare, hennes böcker...
  bonadea, 13 november 2013

  Sofi Oksanen är en jättebra författare, hennes böcker betyder något , hon skriver om viktiga och tunga ämnen. Utrensning handlar om Estiska kvinnor, om kvinnor som kämpar och där männen gömmer sig bakom starka kvinnor som de inte är sent att utnyttja.

 6. Författaren är nobelprisvärdig! En historiebok såväl...
  Joséphine, 26 september 2013

  Författaren är nobelprisvärdig! En historiebok såväl som en högkvalitativ berättelse om psykologiska mekanismer. Därtill det vackra språket och mycket väl genomtänkta formuleringarna som gör det till den stora roman den är och kommer att bli med tiden.

 7. Läsvärd
  Marita, 31 augusti 2011

  En bok som flätas samman av 2 livsöden som korsar varandra. En bok som är målande skriven på ett fängslande sätt. Självklart med en oväntad upplösning

 8. En tidsresa i världklass
  Andrea L, 28 april 2011

  Jag är väldigt förtjust i den här boken! En stor del av handlingen utspelar sig i ett Estland som befinner sig i krig eller ockupation, vilket jag tycker är väldigt intressant. Man får en inblick i Aliides liv under dessa år och en förståelse för hennes handlingar, än om de ibland är extrema. Dessutom berättas en kärlekshistoria, och författaren har lyckats bra med att skildra kärleken ur inblandade parters synvinkel. Boken innehåller suveräna kopplingar mellan det krig som utspelades då och ... Läs hela recensionen

 9. Underbart påverkande läsning
  sPonte^, 9 april 2011

  Romanen "Utrensning" är en helt underbar bok som fängslar dig totalt och bokstavligen skakar dig i grunden med sina utförliga miljö såsom personbeskrivningar. Du följer livet i Estland under sovjetiskt styre och vilket livs förändrande inverkan kärlek har. Boken har dock en tendens att gå så kallat "över styr" men trotts de delarna av boken så är helhets bilden av boken helt fantastisk, helt klart all uppmärksamhet!

 10. Fantastisk roman
  Besviken läsare, 14 november 2010

  En underbar roman. På alla sätt: språket, personteckningen, den angelägna historien och det virtuosa sätt den berättas på. Storslaget!

 11. Läs!
  Anna H, 7 november 2010

  Handlingen framgår av beskrivningen ovan, så jag ska inte upprepa den. Jag vill bara starkt rekommendera dig att läsa den här romanen. Dels för att den är så spännande att den är nästan omöjlig att släppa när man väl börjat läsa. Dels för att den är så oerhört välskriven, språket är fantastiskt. Jag besökte Estland just innan Sovjetunionen föll och Sofie Oksanens miljöbeskrivining gör att det känns som det var igår jag var där. Men sist och viktigast är det här är en roman som behandlar djupa... Läs hela recensionen

Visa alla 11 recensioner

Fler böcker av Sofi Oksanen