Lila hibiskus (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
279
Utgivningsdatum
2011-01-07
Förlag
Bonnier Pocket
Översättare
Ragnar Strömberg
Originaltitel
Purple Hibiscus
Medarbetare
Acedo, Sara R (form)
Dimensioner
178 x 110 x 17 mm
Vikt
154 g
SAB
Hce
ISBN
9789174291636

Lila hibiskus

(52 röster)  |  Läs 9 recensioner
Pocket,  Svenska, 2011-01-07
89
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
Kambilis far Eugene Achike är en riktig hjälte. Han tar hand om de sina, han äger en tidning som oförskräckt kritiserar korruptionen och maktmissbruket i samhällets högsta skikt, han får pris av Amnesty International och skänker stora summor till välgörande ändamål.

Men i hemmet är han en tyrann. Han misshandlar sina barn och sin fru om de gör det minsta avsteg från det han betraktar som den enda sanna vägen, en hårdhänt och intolerant katolsk tro. Han har till och med stött bort sin egen far, eftersom denne hållit fast vid sina förfäders religion. Kambili och hennes bror Jaja får en aning om ett annat sätt att leva när de under en tid får bo hemma hos sin faster, som i sin kärleksfullhet och rättframhet är sin brors raka motsats. Denna aning om ett friare liv växer till ett uppror hos Kambili och Jaja. Familjens maktordning är plötsligt i gungning och en våldsam brytning blir mer och mer oundviklig.

Med Lila hibiskus har Chimamanda Adichie skrivit en berättelse som med både inlevelse och precision visar hur en yttre godhet kan rymma både brutalitet och brist på empati. Hennes porträtt av Eugene Achike kan väl mäta sig med Ingmar Bergmans biskop Vergerus i Fanny och Alexander när det gäller att gestalta motsägelsefullhet och religiöst bigotteri.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Lila hibiskus
 2. +
 3. Främlingen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Främlingen av Albert Camus (pocket).

Köp båda 2 för 178 kr

Kundrecensioner

Det finns 9 recensioner av Lila hibiskus. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Vackert skrivet, realistiskt
  Anders, 27 juli 2022

  Mycket bra skildring av Nigeria och landets historia samtidigt som det gestaltar en familjefar som är rik och ger mycket till välgörenhet men som samtidigt slår sin hustru och sina barn. Mycket läsvärd.

 2. inte samma klass
  bonadea, 13 oktober 2015

  Inte i klass med en halv gul sol, blir förvånad att boken får så höga betyg då jag själv inte blev imponerande. Även om historien stundvis var bra så hände det inte mycket och lika ofta som den var bra var den även seg och tråkig.

 3. Viktig att läsa, även om det gör ont
  Marve, 22 augusti 2015

  Det är ingen lätt läsning att ta del av flickan och vad hennes familj får uppleva. Men det känns viktigt att förstå. Det handlar om kultur och religion men det handlar även om medmänsklighet. Jag är ledsen och upprörd när jag läser men det här är en bok att ta sig igenom ändå. Det är ju ännu värre för alla som får uppleva liknande situationer.

 4. Läs denna bok!
  Berka, 22 augusti 2014

  Detta är en av de bästa böcker jag läst någonsin.Jag sögs med i berättelsen och blev oerhört känslomässigt engagerad. Bitvis var den jobbig att läsa pga det svåra innehållet.Trots det andades boken ändå hopp om förändring till det bättre.

 5. när man läst Americana
  Gunvor Bergström, 7 juli 2014

  så känns den här betydligt enklare på ngt sätt, men det är en oerhört komplicerad historia - skrämmande att se vad religion och för mycket pengar kan ställa till med! Intressant inblick i ett väldigt annorlunda samhälle.

 6. Intressant historia som visar hur religionens...
  Gitt Pontén, 22 januari 2014

  Intressant historia som visar hur religionens inflytande kan få människan att agera både gott och fruktansvärt grymt. Också hur barn förtrycks men blommar upp när dom får möjligheter att diskutera och argumentera med frisinnade människor.

 7. Lila hibiskus är en bok som på ett sällsynt tydligt...
  Lennart, 9 januari 2014

  Lila hibiskus är en bok som på ett sällsynt tydligt sätt visar att människan sällan eller aldrig är antingen ond eller god. Pappan är en ängel och en djävul i samma person. Rik tidningsägare och överflödande donator av jättelika penningsummor till behövande av olika slag. Och samtidigt en fruktad och brutal hustyrann. Boken är också en skildring av kolonialismens förskräckande spår i både stort och smått, religion, politik och kultur. Och en berättelse om stelnad, fundamentalistisk religion c... Läs hela recensionen

 8. Även om den saknar den historiska speglingen som...
  David Johansson, 25 april 2013

  Även om den saknar den historiska speglingen som författarinnan så bra lyfter fram i bokan "En halv gul sol" så innehåller den samma gripande och beskrivande språk som gör att man inte gärna lägger den åt sidan.

 9. Lättläst och gripande
  Missvivi, 30 januari 2012

  Denna boken var väldigt lättläst och samtidigt väldigt gripande. Författaren ger otroligt bra miljöbeskrivningar och även en inblick av hur det kan vara att leva i Afrika och hur det kan vara att växa upp med en våldsam far.
  En av de bästa böckerna jag läst på väldigt länge !

Visa alla 9 recensioner

Fler böcker av Chimamanda Ngozi Adichie