Björn Wahlroos : från stalinist till Nordens mäktigaste finansman (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
446
Utgivningsdatum
2014-03-14
Upplaga
1
Förlag
Lind & Co
Översättare
Annika Hällsten, Stefan Lundberg
Originaltitel
Wahlroos - Epävirallinen elämäkerta
Dimensioner
215 x 140 x 30 mm
Vikt
622 g
SAB
Lz Wahlroos, Björn
ISBN
9789174612486
Björn Wahlroos : från stalinist till Nordens mäktigaste finansman (inbunden)

Björn Wahlroos : från stalinist till Nordens mäktigaste finansman

(3 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden Svenska, 2014-03-14

Slutsåld

Björn "Nalle" Wahlroos betraktas som Finlands viktigaste enskilda makthavare. Med en privatförmögenhet motsvarande minst fem miljarder svenska kronor - skapad med intelligens, skicklighet och hårdhet, för att inte säga brutalitet - har han också blivit Nordens mäktigaste bankman. Han är styrelseordförande i Nordea, där finanskoncernen Sampo är största ägare med 21 procent. Wahlroos är i sin tur tredje största ägare i Sampo, och det var han som gjorde koncernen till ägare av det svenska försäkringsbolaget If.
Stökig i skolan och alltid i opposition blev Wahlroos vid femton års ålder stalinist. Han avsvor sig dock stalinismen fem år senare efter att ha inlett studier på Svenska handelshögskolan i Helsingfors, där han sedermera också doktorerade.
Boken skildrar hur Wahlroos genom sin karriär i finansvärlden lyckades bygga upp sin enorma förmögenhet. En insats på två och en halv miljon kom under ett antal år att tusenfaldigas och Wahlroos började köpa sig in i Sverige, If och Nordea. För en lägenhet i Bünsowska huset på Strandvägen i Stockholm betalade han 36 miljoner kronor.
Wahlroos har ett stort nätverk i både Sverige och Finland - i Sverige med bland andra kungen, kungens syskon, Carl Bildt och personer ur svensk högadel samt bank- och näringslivstoppar. Hans framgångar i finansvärlden bygger i hög grad på dessa kontakter. De han tror sig ha nytta av håller han varma, andra ställs åt sidan. Wahlroos föraktar folk som han anser inte är tillräckligt intelligenta. Han är hetlevrad, skriker, avskedar folk på stående fot och anser sig alltid ha rätt. På Sampo talar man inte om "burnout" utan "Björnout". Det är "management by perkele".
Björn Wahlroos - från stalinist till Nordens mäktigaste finansman är en rafflande berättelse om en man som de allra flesta i Sverige bara har ytliga kunskaper om, trots att han är en stor maktspelare i landet. Sällan har en makthavare beskrivits så färgstarkt och inträngande. Wahlroos har själv vägrat medverka i boken, och kretsar kring honom, han syster medräknat, har försökt stoppa utgivningen.

TUOMO PIETILÄINEN är i dag verksam som journalist på Helsingin Sanomat. Boken, som bygger på ett mycket omfattande researcharbete, kom till under hans tid som gästprofessor i journalistik vid Tammerfors universitet och skrevs tillsammans med ett tjugotal studenter den så kallade Grävgruppen.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Björn Wahlroos : från stalinist till Nordens mäktigaste finansman. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Vad menas med denna bok?
    stig ljungberg, 4 juli 2016

    Jag måste erkänna att jag inte lyckades ta mig genom denna bok. Den första tredjedelen handlar om att hans pappa söp. Sen får vi följa i Wahlroos spår. Det leder genom en oändlig mängd finska företag som alla benämns med förkortningar. Mitt i denna röra slutar boken med att man berättar om vilka kungliga vänner Wahlroos har. Bland det mest ointressanta jag läst.

  2. Intressant
    Åland, 29 augusti 2014

    Väldigt intressant att läsa om en av Nordens mest inflytelserika finansmän. Pricken på i:et hade såklart varit om Wahlroos själv hade medverkat i form av en intervju i slutet av boken.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av författarna

Bloggat om Björn Wahlroos : från stalinist till Nord...