Götarnas Riken : Upptäcktsfärder Till Sveriges Enande (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
211
Utgivningsdatum
2002-10-01
Förlag
Bokförlaget Atlantis AB
Illustratör/Fotograf
Hans Ekerow
Illustrationer
ill.
Dimensioner
218 x 157 x 20 mm
Vikt
470 g
SAB
Kc.2
ISBN
9789174866414
Götarnas Riken : Upptäcktsfärder Till Sveriges Enande (inbunden)

Götarnas Riken : Upptäcktsfärder Till Sveriges Enande

(1 röst)
Inbunden Svenska, 2002-10-01

Slutsåld

Under senare tid har en stark tendens framträtt i forskningen som särskilt betonat Västergötlands roll i bildandet av det svenska riket, den så kallade Västgötaskolan. Man har sett kristnandet som en viktig förutsättning för uppkomsten av ett rike och eftersom Götalandskapen tidigt mottog kristendomen, har man menat att riksbildningen utgått härifrån.

Mats G. Larsson undersöker, som den arkeolog han är, de spår götarna lämnat efter sig - det rör sig om både Västergötland och Östergötland - och besöker de platser och trakter där man kan ana förhållandet mellan götar och svear och hur det gick till då de kom att förenas i ett rike. Författaren efterlyser en forskningsdebatt med förankring i källorna, vilka tyvärr fått en allt mindre roll till förmån för vidlyftiga teorier. Själv har han fått en helt ny bild under sina forskningar.

Boken avslutas med de längder över Sveriges kungar och västgötska lagmän och biskopar som bevarats tillsammans med Äldre Västgötalagen.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Mats G Larsson

Bloggat om Götarnas Riken : Upptäcktsfärder Till Sve...

Övrig information

Under senare tid har en stark tendens framträtt i forskningen som särskilt betonat Västergötlands roll i bildandet av det svenska riket, den så kallade Västgötaskolan. Man har sett kristnandet som en viktig förutsättning för uppkomsten av ett rike och eftersom Götalandskapen tidigt mottog kristendomen, har man menat att riksbildningen utgått härifrån. Mats G. Larsson undersöker, som den arkeolog han är, de spår götarna lämnat efter sig – det rör sig om både Västergötland och Östergötland – och besöker de platser och trakter där man kan ana förhållandet mellan götar och svear och hur det gick till då de kom att förenas i ett rike. Författaren efterlyser en forskningsdebatt med förankring i källorna, vilka tyvärr fått en allt mindre roll till förmån för vidlyftiga teorier. Själv har han fått en helt ny bild under sina forskningar. Boken avslutas med de längder över Sveriges kungar och västgötska lagmän och biskopar som bevarats tillsammans med Äldre Västgötalagen