Onåd (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
246
Utgivningsdatum
2004-05-01
Upplaga
Ny utg.
Utmärkelser
Bookerpriset 1999
Förlag
Brombergs
Översättare
Thomas Preis
Originalspråk
Engelska
Originaltitel
Disgrace
Dimensioner
180 x 110 x 15 mm
Vikt
140 g
SAB
Hcee.01
ISBN
9789176089750
Onåd (pocket)

Onåd

(12 röster)  |  Läs 2 recensioner
Pocket,  Svenska, 2004-05-01
79
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
En vit medelålders universitetslärare i Kapstaden, David Lurie, har en affär med en av sina kvinnliga studenter. När deras förhållande avslöjas ställs David inför skolledningens krav: han skall inte bara erkänna utan även visa sin djupa ånger offentligt. Men det vägrar han gå med på. "Mitt försvar bygger på begärets rättigheter" hävdar han. Han väljer själv att sluta och upptäcker snart att vänskapskretsen vänder sig bort från honom.

David drar sig undan till dottern Lucys lantgård. Han hjälper henne med grönsaksodling och med hennes hundpensionat. Han arbetar även på ett djursjukhus i närheten. Sakta börjar David komma till rätta med livet.

Men i området som nästan helt befolkas av svarta håller maktbalansen på att skifta. En dag dyker plötsligt tre svarta män upp på gården och Lucy blir brutalt våldtagen. Davids "civiliserade" värld vänds upp och ner och han blir rasande när Lucy vägrar att polisanmäla våldtäkten. Hon envisas med att bo kvar på gården, i vanära, i onåd.

Onåd är en omskakande roman om det nya Sydafrika, ett samhälle där inget är svart eller vitt, där både svarta och vita beter sig illa. Det börjar som en banal historia, men snart upptäcker man att det finns ett märkligt sug i berättelsen. Man läser i ett andetag och med en fascination som bara de allra bästa författarna kan ge oss..
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Onåd. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Vackert och sårbart
    Jackie, 25 juni 2008

    Vackert språk och gripande berättelse som aldrig "skriver läsaren på näsan".

  2. Underbart språk!
    Vitsippan, 28 juni 2007

    Efter att ha plöjt några best-sellers är det fantastiskt att ta del av Coetzee och hans känslomässiga språk. Vacker och sorglig.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av J M Coetzee