Expeditionen : min kärlekshistoria (ljudbok)
Format
Ljudbok
Filformat
Ljudbok, MP3 (5-minutersspår) (80.8 MB)
Språk
Svenska
Inläsare
Bea Uusma, Oscar Töringe
Utgivningsdatum
2015-02-23
Utmärkelser
Augustpriset
Förlag
Storyside
ISBN
9789176130186

Expeditionen : min kärlekshistoria Ljudbok

(27 röster)  |  Läs 3 recensioner
Ljudbok,  Svenska, 2015-02-23

Styckköp

179

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
Juli 1897. Ingenjör Andrées expedition ger sig iväg i en vätgasballong med riktning Nordpolen. En djärv idé, chanslös från start. Snart befinner sig tre män, med minimala kunskaper om arktiska förhållanden, mitt i en vit mardröm. I trettiotre år undrar en kvinna vart hennes fästman tog vägen. År 1930 hittas männen på en öde glaciärö i ishavet. Deras infrusna dagbok meddelar: nödlandning på isen efter tre dagar i luften. I månader drar de sina flera hundra kilo tunga slädar och försöker ta sig tillbaka till fast mark. På Vitön upphör plötsligt alla anteckningar. I över hundra år har läkare, polarhistoriker, författare och journalister försökt lösa gåtan vad som hände på Vitön. Varför dog expeditionsmedlemmarna innan de ens packat upp slädarna, med varma kläder ouppackade, med matkonserver oöppnade, med tre fungerande gevär och lådvis av ammunition? I Expeditionen. Min kärlekshistoria letar författaren och läkaren Bea Uusma efter sanningen om expeditionens öde. Hon gräver i arkiv och i polartrakternas permafrusna jordlager. Hon reser i Arktis och till Nordpolen. Hon träffar efterlevande, rättsläkare, osteologer, kriminaltekniker och brottsplatsutredare och söker svar i laboratorieprov, packlistor och i det enda som finns kvar av Andrée själv några nagelfragment som fastnat längst in i hans handskar. Resultatet är inte enbart en bok som kullkastar gamla teorier och ger nya svar på vad som egentligen hände. Berättelsen om världens mest misslyckade polarexpedition rymmer även en konsertpianist vars händer inte kan sluta skaka och en spådam i en cykelkällare i Bredäng. Men det är också en historia om Bea själv. Varför blir en ovanligt bekväm person som hatar att frysa besatt av en hundra år gammal polarexpedition och ägnar sitt liv åt att följa i dess igensnöade fotspår? Ständigt på rätt plats, men i fel tid.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Expeditionen : min kärlekshistoria. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Fantastisk läsupplevelse
  -, 17 april 2023

  Jag blev helt uppslukad av berättelsen, kunde inte sluta lyssna.

 2. Spännande historia
  -, 11 februari 2020

  Väldigt intressant historia och samtidigt så sorglig. Man blir så förundrad över att man verkligen trodde på projektet och att man inte ens provflög ballongen innan man gav sig iväg iklädd yllekavajer. Jag är också imponerad av Bea Uusmas dedikation till historien och den gedigna research hon gjort för att försöka finna ett svar på vad som hände. Jag lyssnade på ljudboken och det är alltid lika roligt när författaren själv läser in boken....det blir mer autentiskt på något sätt. Väl värd att läsa eller lyssna på!

 3. När boken är slut känner jag saknad
  Kim M. Kimselius, 22 mars 2015

  Det här är en bok jag läste i Boktwittgruppen. Samma dag som vi bestämde, Expeditionen Min kärlekshistoria, som nästa bok att diskutera, laddade jag ned den och började lyssna. Nästa dag var boken slut. Det gick inte att sluta lyssna.

  Kanske tycker jag så mycket om boken för att det är en faktabok om Andréexpeditionen, eller så är det författarens personliga, lättlästa stil, som gjorde att jag slukade boken.

  Berättelsen förhöjs av att det är författaren själv som läst in bok... Läs hela recensionen

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Bea Uusma