Täcknamn: Hilde (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
381
Utgivningsdatum
2018-03-07
Upplaga
1
Förlag
Bokfabriken
Översättare
Helena Stedman
Originaltitel
Kureren
Medarbetare
Timrén, Anders (form)
Dimensioner
217 x 145 x 31 mm
Vikt
553 g
SAB
Hce
ISBN
9789176294956
Täcknamn: Hilde (inbunden)

Täcknamn: Hilde

(16 röster)  |  Läs 3 recensioner
Inbunden Svenska, 2018-03-07
207
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 7 format & utgåvor
Med en nutida ramberättelse, en huvudhandling förlagd till Oslo senhösten 1967 och med tillbakablickar till krigets 1942, skriver Kjell Ola Dahl fram en elegant och trovärdig historia som 2015 tilldelades både Rivertonpriset och Bragepriset för bästa kriminalroman.

Ett speciellt judiskt armband dyker upp på en auktion. En kvinna känner igen armbandet, som en gång varit i hennes ägo, och bestämmer sig för att stoppa auktionen. Hon kommer dock aldrig att få tillgång till hela den fruktansvärda historia som armbandet är en del av - den som läsaren till slut får klarhet i.

1942 blir den judiska kuriren Ester med täcknamnet Hilde förrådd och undgår med nöd och näppe att arresteras av Gestapo genom att fly till Sverige. I Stockholm möter hon motståndshjälten Gerhard Falkum. De är redan bekanta från Oslo. Han har flytt från tyskarnas misstankar om att han skulle ha dödat sin fru Åse. Esters bästa vän.

Strax därpå omkommer Gerhard i en brand. Men så, 1967, efter att ha varit dödförklarad i ett kvarts sekel, dyker han upp på nytt. Han vill återuppta kontakten med dottern som han fick med Åse. Men varför nu, nästan tjugofem år senare?

Krigets händelser griper tag i Ester på nytt. Hon tvingas gräva i det förflutna och plocka fram färdigheter som hon inte har använt på mycket, mycket länge.

Sagt om Täcknamn: Hilde

»Det är nästan bara att be om ursäkt till de andra kandidaterna som tvingades konkurrera med en så här ovanligt bra bok - en kriminal- och spänningsroman i det absoluta toppskiktet.«
Rivertonprisets jury

»Spänningsuppbyggnaden är oklanderlig och författarens språk förblir nyktert och sakligt.«
Brageprisets jury

»Den lyckas på alla plan.«
Ingar Thon, Smaalenenes Avis

Kjell Ola Dahl föddes 1958 i Gjøvik, Norge. Han debuterade 1993 och har skrivit många kriminalromaner sedan dess. År 2000 fick han Rivertonpriset för En liten gyllen ring och 2015 både Bragepriset och Rivertonpriset för Täcknamn: Hilde (Kureren). Hans böcker ges ut i fjorton länder. Dahl har studerat psykologi och juridik.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Täcknamn: Hilde. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Hoppig
  Gandalf, 9 november 2018

  En bra och välskriven bok. Enda som drar ned betyget är att de tidshopp som är frekvent förekommande inte är så tydligt markerade. Det gör att man tillfälligt kan tappa fart när man läser. Dock klart läsvärd!

 2. Oändligt seg
  Villivonkansbooks, 8 juli 2018

  1942 blir judiska kuriren Ester som har täcknamnet Hilde förråd och klarar sig med nöd och näppe till Sverige. I Sverige mäter Ester motståndsrörelsens Gerhard Falkum. De känner varandra sen tidigare då Gerhard varit gift med Esters bästa vän Åse. Nu är Gerhard misstänkt för mord på Åse.
  🐴
  Täcknamn: Hilde har fått både Riverton-priset och Bragepriset för bästa kriminalroman hemma i Norge. Även i Sverige har den fått översvallande recensioner varvid jag kastar mig över boken me... Läs hela recensionen

 3. Spänning till sista sidan!!
  Hans Magnus Lönnberg (Limhamn), 13 juni 2018

  En mycket spännande berättelse om den judiska kuriren Ester som 1942, med täcknamn Hilde, med tur undgår att inte bli arresterad av Gestapo. Hon flyr till Stockholm där hon möter den norske motståndshjälten Gerhard Falkum. Efter att hon trott att han dödats dyker han upp 1967. Det förflutna gör sig påmint.
  En elegant och trovärdig historia som fick Rivertonpriset och Bragepriset för bästa kriminalroman 2015. Mycket läsvärd!!

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Kjell Ola Dahl