Massor av pocketfynd
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
125
Utgivningsdatum
2011-12-09
Förlag
Bakhåll
Översättare
Christian Ekvall
Originaltitel
The old man and the sea
Dimensioner
210 x 135 x 10 mm
Vikt
270 g
SAB
Hce
ISBN
9789177423379
Den gamle och havet (inbunden)

Den gamle och havet

(14 röster)  |  Läs 4 recensioner
Inbunden Svenska, 2011-12-09
142
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
Ernest Hemingways roman Den gamle och havet i nyöversättning och med efterord av Christian Ekvall.

Detta Hemingways kanske mest beundrade mästerverk handlar om den ärrade gamle fiskaren Santiago som åker ut på havet i sin lilla båt 84 dagar i rad utan fiskelycka.

I hamnen kastar byborna medlidsamma blickar efter honom när han kommer in tomhänt kväll efter kväll och med möda börjar bära sin tunga mast uppför backen till den lilla stugan. Han är nog slut nu, tänker de, slut som fiskare, slut som man.

Men Santiago är förvissad om att han har mer att ge, han ska minsann visa dem!

Den 85:e dagen åker han mycket längre ut på havet än någonsin tidigare - och nu är fiskelyckan äntligen med honom! På kroken har han en 700 kilo tung marlinfisk, mycket större och tyngre än hans båt.

Det blir en kamp på liv och död. Santiago måste inte bara strida mot den väldiga fisken, som är så kolossalt tung och har så enorma kroppskrafter, han ska också styra, hantera, tvinga sin lilla spröda båt i envig med det majestätiska havets skoningslösa makt. I detta utsatta tillstånd har han enbart sig själv, sin samlade klokhet, sin envisa ihärdighet att förlita sig på.

Boken är Hemingways sista stora berättelse, hans sista mästerverk - och den bok som blev avgörande för att han tilldelades Nobelpriset i litteratur.

Berättarmässigt är detta ett perfekt exempel på vad Hemingway brukade kalla sin isbergsprosa. Hans ideal var att en berättelse skulle vara stram och återhållen i språket men beroende på att författaren så väl vet vad han talar om finns det väldiga mängder av erfarenheter och livsinsikter dolda under ytan av de knappa formuleringarna, på samma vis som ett isberg bara visar sin topp över vattenytan.

Att så många skilda tolkningar finns av denna mästerverksroman tyder på att den trots sin skenbara enkelhet rymmer väldiga djup. De religiösa tolkningarna pekar på alltifrån att Hemingway arbetar med talen tre, sju och fyrtio (t ex tre dygn, sju hajar, i fyrtio dagar har Santiago pojken med sig på båten innan han måste fortsätta ensam osv) till att Santiago bär sin mast uppför backen som Jesus bär sitt kors till Golgata och när han faller ihop i stugan är det med handflatorna uppåt, som om han väntar på att spikar ska slås in.

De författarbiografiska tolkningarna betonar att Hemingway skrev boken när hans självförtroende var på väg att sjunka ner mot absoluta botten, hans senaste böcker hade hånats av kritikerna som påstod att han var slut som författare - vilket gjorde honom bitter och revanschlysten. Han skulle minsann visa dem - precis som Santiago i berättelsen. Han åtog sig det svåraste man kan åta sig som författare, att skriva ett odiskutabelt mästerverk - och han lyckades! Med detta sitt sista storverk fick han slutgiltigt bevisa att han dög. Nobelpriset blev insigniet på hans definitiva seger över belackarna.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Den gamle och havet. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. En intressant skröna
  Lars Örn, 6 september 2017

  Svårt att se det som nobelpris-material, men de underliggande meningar som förekommer höjer givetvis värdet. Berättelsen är kort och boken innehåller endast 125 sidor.

 2. livsvisdom
  viktors42, 28 juni 2017

  Den gamle och havet handlar om fiske och så mycket mer .Läste den för många år sedan och nu igen .
  Den har bara blivit bättre med åren .Kan möjligen bero på m i n a år ...

 3. En klassiker, 4+
  Kalle, 4 april 2016

  Tidlös kortroman om den gamle fiskaren Santiago som efter 84 dagars otur med fisket lyckas sätta en jättefisk på kroken. Boken har tolkats på många sätt men oavsett hur man väljer att tolka den så är det ett mästerverk i sin enkelthet.

 4. Detta är ju en klassiker av Hemingway. Stundtals...
  Stig Börje Sålder, 10 april 2013

  Detta är ju en klassiker av Hemingway. Stundtals fängslande och stundtals lite trög och kanske lite tragikomisk. Men det är ju en klassiker som jag kan rekommendera.

Visa alla 4 recensioner

Bloggat om Den gamle och havet