Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
388
Utgivningsdatum
2019-05-09
Förlag
Bokförlaget Polaris
Medarbetare
Möllerstem, Lukas (form)
Dimensioner
215 x 143 x 35 mm
Vikt
559 g
SAB
Hc
ISBN
9789177951520
I oxögat (inbunden)

I oxögat

(9 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden Svenska, 2019-05-09
199
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
Kärlek, kamp och förändring i glasbrukens gryningstid

Året är 1741 och förändringens vindar blåser över Dåvedshult i Ekeberga socken i och med beslutet att uppföra ett glasbruk, som ska komma att bära namnet Kosta. I den småländska bygden lever drängen Eskil, med särskilt handlag för timrande, och pigan Sissel, som drömmer om en annan tillvaro. Deras vägar korsas en midsommarnatt och livet ställs på ända, men kanske kan glasbruket innebära början på något nytt, något bättre?

I oxögat är en berättelse om att vara född fattig, om att sträva efter ett självständigt och bättre liv, om en dramatisk förlossning, om konflikten mellan kyrka och folktro, mellan manligt och kvinnligt, mellan bondebefolkning och obesuttna och om hur en glasmanufaktur bryter upp gamla strukturer. Det är framförallt en historia om två individer, om deras kärlek och bekymmer, hopp och förtvivlan, och kamp för att få behålla sitt hem.

Ida Andersen är författare, översättare från italienska samt kulturskribent. Hon har tidigare givit ut flera diktsamlingar. Fackverket Stenminnen. De småländska stenmurarna ett kulturarv fick Smålands akademis Linnépris 2009 och 2016 kom romanen Här slutar allmän väg som skildrar en ung flickas liv i hippiemiljö på småländska landsbygden. Ida Andersen är bosatt i Malmö.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av I oxögat. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Rörande och fängslande

  I oxögat är nominerad till årets bok och jag förstår varför. Sätter den är skriven på tar oss verkligen tillbaka till 1741 och ger berättelsen en realistisk känsla. Berättelsen är både rörande och fängslande. Dessutom är boken fantastiskt vacker! Ibland tyckte jag dock att läsandet inte blev särskilt flytande på grund av sättet den är skriven på. Det känns dock som en smakfråga och jag kan uppskatta det också, men tycker samtidigt att det "avbryter" läsningen lite. Av mig får den ⭐⭐⭐/5!

 2. Underbar -Läs den!
  @bettan_bokprataren (Örebro), 20 augusti 2019

  Kärlek, kamp och förändring i glasbrukens gryningstid där har du en sammanfattning av vad denna fantastiska bok handlar om. Författaren skriver i sittefterordet att historien är baserat på verkliga händelser och det märks. Vilket gediget och fantastiskt arbete på research, man riktigt känner att hon kan sitt ämne.

  Hela boken genomsyras av målande miljö och personbeskrivningar och jag hoppas verkligen att den blir filmatiserad, den är storslagen och välskriven, dessutom griper den t... Läs hela recensionen

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Ida Andersen

 • Världens kortaste antologi

  Ida Andersen, Tomas Bannerhed, Helena Boberg, Jonas Gren, Hanna Hallgren

  Fjorton opublicerade dikter av fjorton samtida svenska författare. Nummer 13. Svavel är en skriftserie. Alltid sexton sidor koncentrerad högklassig litteratur.

 • Här slutar allmän väg

  Ida Andersen

  Femtonåriga Trine bor i en liten by i Småland. Det är 70-tal och tidens proggrörelse färgar starkt familjens liv. I skolan råder dock en helt annan anda. Att hennes danska pappa dessutom är bygdens provokativa konstnär, och svår på kvinnor gör det...