Doktor Glas (e-bok)
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Antal sidor
179
Utgivningsdatum
2014-06-23
Förlag
Axelius Förlag
ISBN
9789185921195
Doktor Glas (e-bok)

Doktor Glas (e-bok)

E-bok (EPUB), Svenska, 2014-06-23
19
Laddas ned direkt
Läs i vår app för iPhone, iPad och Android
Finns även som
Visa alla 8 format & utgåvor
Doktor Glas utspelar sig i dagsboksform under några heta sommarmånader i det Oscarianska Stockholm. Doktor Tyko Gabriel Glas lever ett stillsamt men ensamt liv. Han har både ställning och anseende men plågas av självförakt och en längtan att få utföra en handling.

"Ställning, anseende, framtid. Som om jag icke var dag och var stund vore beredd att packa dessa kollin ombord på det första skepp, som kommer lastat med en handling. En verklig handling."

En dag kommer den vackra fru Gregorius in på Doktor Glas klink med ett delikat problem. Snart blir Doktor Glas indragen i ett moraliskt dilemma på liv och död och när sommaren övergår i höst är Doktor Glas redo att fatta ett oåterkalligt beslut.

Hjalmar Söderbergs Doktor Glas anses av många som en av de främsta romaner som skrivits på det svenska språket, men den blev inte väl mottagen när den kom ut i slutet av november 1905. Flertalet kritiker var ambivalenta, de hyllade stilen men fördömde innehållet. Man gjorde en poäng av diskrepansen mellan konstnärlig finess och moraliska ruttenhet som befarade spilla över på Hjalmar Söderbergs egen personlighet. Förutom de "provocerande kåsörerna" var det bara Oscar Levertin som verkligen gav Söderberg beröm. Levertins recension, som publicerades i SvD i två delar, den 8 och 9 december 1905, återfinns i slutet av denna utgåva.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Doktor Glas