Berlin : med en vägledning till det kommunistiska och nazistiska Berlin (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
371
Utgivningsdatum
2014-10-02
Upplaga
4
Förlag
Fischer & Co
Medarbetare
Kamhed, Lena (red.) / Lindblad, Niklas (form)
Dimensioner
192 x 155 x 24 mm
Vikt
552 g
SAB
Nfai.08,Kfai.08
ISBN
9789186597733
Berlin : med en vägledning till det kommunistiska och nazistiska Berlin (häftad)

Berlin : med en vägledning till det kommunistiska och nazistiska Berlin

(20 röster)  |  Läs 3 recensioner
Häftad,  Svenska, 2014-10-02

Slutsåld

Få europeiska huvudstäder har en sådan magisk attraktionskraft som Berlin. Mer än någon annanstans ryms här hela 1900-talets historia: Första världskriget och det tyska kejsardömets undergång, Weimarrepubliken och Hitlertiden, följt av det kalla kriget där staden delades och blev till ett politiskt spänningsfält mellan öst och väst. Efter återföreningen är Berlin återigen det mäktiga Tysklands huvudstad men har ändå bevarat sina kontraster och sin alternativa stil.
Om allt detta vet Jan Mosander att berätta. Under sina år i Tyskland och Berlin kom han att träffa personer som Albert Speer, Hitlers favoritarkitekt och rustningsminister, och Emmy Göring, Hermann Görings änka. Han blev avlyssnad och övervakad under sina kontakter med kända östtyska oppositionella som Wolf Biermann och Robert Havemann. Boken guidar oss i spåren till diktaturernas Berlin och berättar de många oskrivna historierna. Men givetvis får vi också ta del av den allra senaste informationen om en stad i ständig förändring.
Med sin värme, nyfikenhet och personliga ton har Mosanders bok om Berlin etablerat sig som en av de mest populära reseböckerna. När den nu utkommer i efterlängtad nyutgåva är det med nya spännande kapitel där vi bland annat kan läsa om en gigantisk fartygshiss, kommunisten från Småland och hur de gamla partipamparna bodde i öst.
I boken finns också kartor som visar hur Berlinmuren gick, var Hitlers bunker låg och hur man hittar till andra historiska platser.

JAN MOSANDER var Expressens korrespondent i Tyskland i början av 1970-talet och Sveriges Radios korrespondent i mitten av 1990-talet. Han har under åren väckt stor uppmärksamhet med sina grävande reportage och belönats med många priser. På Fischer & Co har han tidigare utkommit med två rosade böcker.

"Det är lättsamt och angenämt och kunnigt. Det borde göra de flesta läsare nyfikna på Berlin"
Sydsvenska Dagbladet

"en underhållande mix av resguide, historiebok och journalistminnen med fokus på stadens ofta nattsvarta 1900-talshistoria."
Måns Ivarsson, Allt om resor
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Berlin : med en vägledning till det kommunistiska och nazistiska Berlin. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Mycket innehållsrik och läsvärd!
  Eva N., 18 april 2016

  Synd bara att man inte satsat på en hållbarare inbindning. Man bläddrar gärna fram och tillbaka i en sådan här bok, och det håller den dåligt för.

 2. Mosander ger en härlig inblick
  GunCar (Varberg), 1 april 2015

  Boken ger en intressant presentation av Berlin idag med många givande tillbakablickar. Mosander bjuder verkligen på bred kunskap och egna upplevelser, samtidigt som boken ger mängder av vägledning till intressanta besöksmål. Boken innehåller också tankeväckande historisk bakgrund, med platser och byggnader kopplade till såväl nazistiska som kommunistiska händelser.

 3. Mycket läsvärd bok.
  Lars-Åke Larsson, 17 november 2014

  Jag har varit i Berlin många gånger då staden var delad. Jag tas tillbaka till den tiden med den här boken.
  Jag känner historiens vingslag genom Jan Mosanders skildring. Jag har tidigare hört Mosander på Sveriges Radio och hans utmärkta analyser.

  Mosander väver ihop historien med personliga varma skildringar om Berlin. Få städer har en så intressant historia som Berlin. Enligt mig finns det bara ett fel med boken den borde ha varit tjockare. Jag tror att Mosander har en outsinlig källa att ösa ur.

Visa alla 3 recensioner