Dödliga mediciner och organiserad brottslighet : hur läkemedelsindustrin har korrumperat sjuk- och hälsovården (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
443
Utgivningsdatum
2015-08-26
Upplaga
1
Förlag
Karneval förlag
Översättare
Ulrika Junker Miranda
Originaltitel
Dødelig medicin og organiseret kriminalitet: hvordan medicna
Dimensioner
232 x 160 x 32 mm
Vikt
740 g
SAB
Pmca.05
ISBN
9789187207372

Dödliga mediciner och organiserad brottslighet : hur läkemedelsindustrin har korrumperat sjuk- och hälsovården

(56 röster)  |   Läs 11 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2015-08-26

Slutsåld

De stora epidemier av smittsamma sjukdomar som förr kostade så många liv är idag under kontroll i de flesta länder. Vi har lärt oss att förebygga och behandla aids, tuberkulos, kolera, malaria och pest. Dessvärre lider vi istället av två andra starkt dödliga epidemier som männi skan själv har skapat, nämligen bruk av tobak och receptbelagda läkemedel.

USA och Europa - som har den högsta me dicinkonsumtionen - är läkemedel den tredje vanligaste dödsorsaken efter hjärtsjukdomar och cancer. Men detta märkliga förhållande att preparat som påstås bota dödar så många får emellertid sällan den uppmärksamhet det förtjänar. Om en lika farlig epidemi hade orsakats av ett nytt virus skulle vi förmodligen göra allt för att få bukt med den. Politiker skulle tävla om att vidta drastiska åtgärder. Medier skulle larma på löpsedlar.

I Dödli ga medi ciner och organiserad brottslighet visar den danske professorn, läkaren och forskaren Peter C. Gøt zsche inte bara hur läkemedels företagen har korrumperat hälso- och sjukvårdssys te met, utan också hur de använder sig av samma olagliga metoder som den organiserade brottsligheten, maffian, för att kunna sälja än nu mera av sina (dödliga) läkemedel.

I ett avslutande kapitel pekar författaren på de radikala reformer som krävs av myndigheter, patientföreningar, läkarorganisationer och undervisningsinstitutioner för att att återskapa en läkemedelsdistribution som går att lita på.

Dödliga medi ciner och organiserad brotts lighet är en av de tyngs ta anklagelseakter som någonsin riktats mot läkemedelsindu strin.

OM FÖRFATTAREN

Peter C. Gøtzsche är specialistläkare inom internmedi cin och professor i klinisk försöksdesign och analys vid Köpenhamns universitet. Han är en av grundarna av Cochrane-samarbetet - ett globalt oberoende nätverk av forskare som arbetar med att ta fram evidens baserad läkemedelsinformation - tillika föreståndare för dess nordiska gren i Köpenhamn.

Peter C. Gøtzsche har publicerat fler än 50 papers i världens 5 mest välrenommerade vetenskapliga tidningar, British Medical Journal, Lancet, Journal of the American Medical Association, Annals of Internal Medicine samt New England Journal of Medicine . Hans vetenskap liga arbeten har citerats över 10 000 gånger.

2012 utgav han boken Mammo graphy Screening: Truth, Lies and Controversy (Radcliffe), som starkt har bidragit till att förändra synen på mammo grafi, i mer kritisk riktning. Hösten 2015 ut ger han en uppföljare till Dödliga mediciner: Deadly Psy chia try and Organised Denial (Radcliffe) som kommer att pub liceras av Karneval förlag på svenska 2016.

www.deadlymedicines.dk

UR FÖRORDET AV DRUMMOND RENNIE
(Drummond Rennie är redaktör för Journal of the American Medical Association)

Det finns hundratals vetenskapliga studier om läke medelsindustrins negativa påverkan på forskningsprocessen och om att branschen alltför ofta använder sina väldiga rikedomar till att motarbeta de patientintressen som den påstår sig värna. Jag har själv bidragit till allt detta.

Vad är då det nya med denna bok, som gör den värd att lägga uppmärk samhet på?

Svaret är enkelt: författarens enastående vetenskapliga kompetens, forskningskapacitet, integritet, sanningslidelse och mod. Gøtzsches erfa renhet sak nar motstycke.

Han har som läkemedels konsult arbetat med försäljning åt läkemedelsföretag, prac kat på läkare piller och varit produktchef.

Han är läkare och medicinforskare och har byggt upp ett förnämligt rykte som ledare för Nordic Cochrane Center. När han talar om bias (snedvridning) base rar han det på decennier av ingående forskning som har publicerats i tidskrifter efter referentgranskning (peer review).

Han har bred förståelse för statistiken som används för att påvisa bias och analysera resultat av kliniska försök.

Han hör till pion järerna inom utvecklandet av systema tisk, stringent genomgång och metaanalys av rap porter om
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 11 recensioner av Dödliga mediciner och organiserad brottslighet : hur läkemedelsindustrin har korrumperat sjuk- och hälsovården. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Dödliga mediciner

  Bästa boken jag läst på länge, Peter Götzsche är en man som inte låtit sig korrumperas av läkemedelsindustrin. Om människor förstod hur illa det är med denna industri, att den inte har som främsta syfte att hjälpa människor, utan enbart handlar om profit, skulle de säkert se annorlunda på dagen "vård".

 2. Mycket informativ bok
  albert, 15 september 2020

  Denna bok avslöjar bl.a. läkemedelsindustrins manipulationer för att få sina läkemedel godkända och hur de köper lojalitet av läkare för att skriva positivt om mediciner i medicinska tidskrifter och mycket annat.

  Läs denna bok och du får insyn i en helt ny värld som du inte tror existerar.

 3. En riktig aha-upplevelse
  Danny Janlöv, 4 februari 2019

  Om man själv inom sitt skrå skulle använda siffror på samma sätt för att propagera för få sina produkter godkända hade man fått sparken på länge sedan.

 4. läkemedelsbluffen
  Solveig Margareta Hjärpe, 6 november 2017

  mkt intressant , får reda på en massa man inte visste innan - litar inte så mycket längre på olika medicinrekommendationer och mindre också på vad läkarna säger eftersom många av dom verkar vara indoktrinerade av läkemedelsföretagen. förstår också att läkarna inte hinner och/eller har möjlighet att riktigt undersöka sanningshalten av det läkemedelsföretagen låter påskina.

 5. Om hälften är sant.....
  T Lindén, 7 april 2017

  Det här är nog en av de otäckaste böcker jag läst för den avslöjar något som borde vara förstasides stoff på varje nyhetssändning eller i varje granskande reportage men som var för mig helt okänt. Hur läkare är helt i händerna på läkemedelsindustrin. Industrin står för läkares vidare utbildning! Hur läkemedelsindustrin har en medveten strategi i samarbete med läkare som syftar till Quick Fixes av sjukdomar genom att vi skall knapra i oss piller i en omfattning av sällan skådat slag! Hur forsk... Läs hela recensionen

 6. Alla borde läsa denna
  Hans Juhlin, 28 februari 2017

  Mycket välskriven, vederhäftig och blodtryckshöjande!
  Som vanligt är allting mycket värre än man tror...
  Ingen upplyftande läsning precis men ger nödvändiga insikter i vikten av att förebygga sjukdomstillstånd för att slippa de risker som läkemedelsindustrin utsätter oss för.

 7. Intressant bok hur man hjälper den som lider
  Stig Cronberg, 20 oktober 2016

  Läste den inkännande efter snart 60 år som läkare. Beröring och massage frisätter oxytocin som lindrar och hjälper. Detta beskrivs på ett utmärkt och kunnigt sätt av den som forskat hela livet på området.
  Stig Cronberg

 8. Fascinernade och upprörande
  Peter Widelund, 27 november 2015

  Jag har inte läst den färdigt än men som han skriver om den korrumperade läkemedelsbranchen så kännar jag att jag vill helst inte ha att göra med den så det är väl bara att fortsätta med LCHF så jag slipper gynna läkemedelsbranchen.........

 9. Sanningen om läkemedelsindustri och sjukvård.
  imba (Vänersborg), 25 november 2015

  Boken bekräftar det som många redan vet, och det leder till att de inte blir så ensamma på barrikaderna. Det kan förhoppningsvis också leda till att alla sofistikerade straffmetoder för de som vågar tala om problemet, minskar och på sikt uteblir. Det kanske också kan leda till att mutor minskar. Men det gäller att ha uppsikt över politik och ledarskap...

 10. Nödvändig bok för förändring av sjuk sjukvård!
  Furis, 19 november 2015

  Detta är en nödvändig bok för att påskynda den självklara förändringen hos koruppta läkare och penningstinna Bigpharma. Förändringen gäller att nu måste läkarna skola sig i både matfrågor, riktiga och rätta mediciner och viktiga kosttillskott! Och det är djävligt bråttom!

 11. Sanningen om läkemedelsindustrin!
  B J, 11 november 2015

  Mycket läsvärd med mycket fakta som läkemedelsbolagen inte vågar ta en debatt om! Den är spännande som en deckare ibland.

Visa alla 11 recensioner