Den ekologiska drömmen : myter och sanningar om ekologisk odling (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
179
Utgivningsdatum
2014-11-05
Upplaga
1
Förlag
Fri Tanke Förlag
Medarbetare
Tenenbaum, Jenny (red.) / Wohlfahrt, Elsa (form) / Sokcic, Miroslav (form)
Dimensioner
230 x 160 x 15 mm
Vikt
487 g
SAB
Ue
ISBN
9789187513534
Den ekologiska drömmen : myter och sanningar om ekologisk odling (inbunden)

Den ekologiska drömmen : myter och sanningar om ekologisk odling

(18 röster)  |  Läs 8 recensioner
Inbunden Svenska, 2014-11-05

Slutsåld

Ekologiska livsmedel betyder för många högsta kvalitet tillsammans med ett ansvarstagande för naturen. Man föreställer sig att det här är den allra nyttigaste maten, som är giftfri och bidrar till en uthållig produktion. Men är det verkligen sant?

Får konsumenterna bättre livsmedel och en bättre miljö om de köper ekologiskt? Räcker maten om all odling skedde ekologiskt? Är de omfattande politiska stöden berättigade? Är ekoodlingen ens miljövänlig och klimatsmart? Ekologiskt på tallriken? kommer med överraskande svar på alla dessa frågor och fler därtill. Här kullkastas den rådande synen på ekoodlingens överlägsenhet och läsaren får ta del av tydliga fakta.

Författarna har studerat effekter av en ekologisk produktion på mark och gröda under ca 25 år och har nu samlat resultaten i en lättillgänglig och uttömmande bok som är ett måste för den som vill värna om naturen.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 8 recensioner av Den ekologiska drömmen : myter och sanningar om ekologisk odling. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Bristfälligt, beaktar bara storskaliga jordbruk
  Therese Ernedal, 5 februari 2018

  En bok som tyvärr bara belyser dagens storskaliga ekologiska jordbruk idag och inte de småskaliga jordbruk i enlighet med "French Intensive Gardening" som t ex Eliot Coleman, JM Fortier och Joel Salatin bedriver i USA och Kanada där man även inkorporerar permakultur, rotational grazing, agroforestry och sår flera grödor många gånger på samma yta på en säsong. Dessa jordbruk där t ex argumentet att så mycket diesel går åt i ekologiskt jordbruk rent av kan vara svårt att inte skratta åt då det ... Läs hela recensionen

 2. Intressant och läsvärd
  Jörgen, 12 augusti 2016

  Som omväxling mot den rådande "religiösa"ståndpunkten att ekologiskt odlad mat är boten mot allt ont är det befriande med en faktaspäckad bok där frågan tas upp på allvar.

 3. MYCKET viktig bok
  Professor i ekologi, 8 april 2015

  I egenskap av universitetsprofessor i ekologi finner jag denna bok mycket viktig. Miljöproblem måste tas på allvar och det är förödande när okunniga "gröna fundamentalister" ges tolkningsföreträde i miljöfrågor. Att så blivit fallet visas påtagligt av att om någon kritiserar exempelvis KRAV, ges de senare regelmässigt möjlighet att bemöta kritiken. Däremot, när KRAV-företrädare eller liknande har synpunkter på modern livsmedelsproduktion så presenteras detta regelmässigt som sanningar som int... Läs hela recensionen

 4. Tänkvärd. Bra och bred analys
  Filip Alm, 30 januari 2015

  Jag uppskattade den breda genomgången skillnaderna mellan ekologisk och vanlig odling. Jag kommer inte i fortsättningen att urskiljningslöst prioritera ekologisk. Det förbehåller jag produkter som vid vanlig odling har höga gifthalter som druvor och bananer mm. Jag kommer i stället att prioritera närodlat för att jag inte vill att min närmiljö skall växa igen.

  Författarna framlägger mycket bred bevisning för sin tes. Några mindre detaljer saknade jag som magnesiuminnehållets ändring över lång tid.

 5. Är tsunamin över nu?
  Karl-Axel Hansson, 25 januari 2015

  Boken bygger på väl dokumenterat material från årtiondens försöksverksamhet och forskning inom författarnas ansvarsområden och sammanfattar forskningsläget. Den bör även läsas av politiker som har att ta ställning till frågan: Innan vi fortsätter med produktionsstöd (som normalt är förbjudet inom EU) till s.k. ekologisk odling för att främja konkurrens med motsvarande importprodukter från länder med bristfällig eller obefintlig kvalitetskrontroll - borde inte medlen främst reserveras för att ... Läs hela recensionen

 6. Sanningen kommer alltid fram, förr eller senare
  Tommy Arvidsson, 12 december 2014

  En utmärkt och saklig bok. Boken baserar sig på de vetenskapliga fakta vi har i dagsläget. Naturligtvis kan nya fakta komma fram som föranleder en revidering, det är basic för en vetenskapligt skolad person. Personligen irriterar jag mig på personer som baserar sina påståenden på känslor, astrologi, New Age-tänk och annan icke evidensbaserad information. Jag tycker att det är bra att människor vill göra en insats för miljön och den egna hälsan. Därför är det tråkigt att dessa "miljövänner" sp... Läs hela recensionen

 7. Slöseri med tid
  LB, 18 november 2014

  En utmärkt bok för den som inte vill betala extra för mat som är producerad på ett mer hållbart, miljö- och djurvänligt sätt - här kan hämtas stöd för att utan dåligt samvete köpa den billigaste maten. Vi andra däremot kan använda vår tid till bättre saker än att läsa denna snedvridna tolkning av mycket selektivt begränsad fakta. Man undrar vem som betalat dessa herrars forskning, vems intressen som styrt.

 8. Äntligen
  Folke Vestervall, 17 november 2014

  Bra bok som med vetenskapliga fakta äntligen avlivar myten om den s.k. ekologiska matens förträfflighet. En bok alla borde läsa och ge bort i julklapp. Kostar bara ca 200 kr.

Visa alla 8 recensioner