Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
293
Utgivningsdatum
2020-11-04
Förlag
Calidris
SAB
Hc
ISBN
9789188703286
Här är jag nu (häftad)

Här är jag nu

(7 röster)  |  Läs 6 recensioner
Häftad Svenska, 2020-11-04
209
 • Skickas inom 3-6 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
Mina bröder är ute i världen.
I den stora världen där det glittrande, glammande sjuttio-talet pågår; det händer att de dyker upp här hemma och låter mig få uppfatta ett återsken av det.

De placerar stereohögtalarna i ett öppet fönster på övervåningen och lägger på en skiva med David Bowie. Flinande skruvar Anders upp volymen så det ekar över våra skruttiga uthus, över skogen och hagarna: Time takes a cigarette, puts it in your mouth.

"Vad är det för jävla oväsen", skriker pappa nerifrån backen. "Sänk!"
Men Anders höjer lite till.
Oh no, love, you"re not alone.

I det stora, dragiga huset långt ute på landet växer Iris upp, med två äldre föräldrar och med farföräldrarna på undantag en trappa upp.
Lyssnande, spanande, spejande rör hon sig genom tillvaron, på jakt efter svar.
Men i en värld där ingen - allra minst de vuxna - kan skilja på då och nu, sanning och lögn, fantasi och verklighet, blir Iris tvungen att skapa sina egna svar. Dra sina egna slutsatser.

Boel Werner är uppvuxen på en gård i Småland men bor sedan länge i Dalarna.

Här är jag nu är en hejdlöst rolig, såväl som djupt gripande skildring av en uppväxt på 1970-talet - fylld av igenkänning för alla som var unga då.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Här är jag nu
 2. +
 3. Sista spiken : en skruvad romantisk komedi

De som köpt den här boken har ofta också köpt Sista spiken : en skruvad romantisk komedi av Eva Dozzi (inbunden).

Köp båda 2 för 398 kr

Kundrecensioner

Det finns 6 recensioner av Här är jag nu. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Mustig skröna från landet
  Ola, 19 februari 2021

  Som jämngammal och uppväxt på landet som bokens Iris så är igenkännandegraden hög, både bland persongalleriet och miljön. Jag är ingen van läsare och uppskattar boken för att den kan läsas i korta delar med stor behållning, med en hel del småfniss och klumpar i halsen om vartannat, den korta stund man hinner innan man somnar.

 2. Mycket levande barndomsskildring som suger tag
  Antares (Stockholm), 10 februari 2021

  Förutom en hel del stor komik också finns sorgliga händelser i denna inte okomplicerade uppväxt i en liten småländsk by där föräldrarna sticker ut och drar på sig både ilska och avundsjuka, vilket innebär problem för sladdbarnet Iris. Jag gillar att vi också får historien ur deras synvinklar, den sturiga pappans och den flamboyanta mammans, förutom dottern Iris, författarens alter ego.
  Det känns äkta, det doftar och bultar i den här boken - inte alltid angenäma dofter, men oj, vilken ige... Läs hela recensionen

 3. Språket!
  Anita, 26 december 2020

  En bok med ett rikt språk och fantastiska personporträtt. Igenkänning på mycket och både skratt och skratt som sätter sig på tvären väntar läsaren.

 4. Välskriven bok med hög igenkänningsfaktor
  Maria Bekkevold, 15 december 2020

  En bok med levande miljöer och människor. Jag kände med Iris hela vägen och kände mig som Iris. Ändå är kringpersonerna i boken nyanserat beskrivna. Ingen är svart eller vit utan består av en mängd olika nyanser så att man förstår varför de beter sig som de gör. Boken är en kärleksfull beskrivning av en komplicerad uppväxt.

 5. Årets läsupplevelse
  Tove Af Geijerstam, 15 december 2020

  Det här är en mycket välskriven bok, inte alls svår, men tät och kondenserad. Språket har hög densitet och en fantastisk nyansrikedom. Det är en bok som bitvis är halsbrytande rolig, bitvis suger till där revbenen möts så det blir svårt att andas. Personskildringarna är underbara. Allra mest tycker jag om berättelsen om en begynnande vänskap. Jag skulle rekommendera boken till alla från ungefär 10 år. Bara det är ju rätt ovanligt. Du vill _inte_ gå miste om det här.

 6. Njutbart språk och mångfacetterat persongalleri
  Maria, 15 december 2020

  För den som är född runt 1970 (ge och ta fem, tio år hit eller dit) och uppvuxen på en bondgård (eller har tillbringat en hel del tid på en sådan) är det här ren njutningslitteratur. Den ska inte läsas fort, för språket är fullmatat och förtjänar sin uppmärksamhet. Det är lätt att känna igen karaktärerna, men ingen av dem är ändå karikatyrer, för även den grinigaste gubben visar sig ha ett djup och en längtan som driver honom. Jag tror det här är en bok jag kommer att läsa om många gånger för... Läs hela recensionen

Visa alla 6 recensioner

Fler böcker av Boel Werner