De fattigas bankir (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2007-02-01
Förlag
BookHouse Publishing
Översättare
Mia Poletto Andersson
Originaltitel
Vers un monde sans pauvreté
Dimensioner
220 x 160 x 25 mm
Vikt
700 g
SAB
Qaeb-obbbz Grameen Bank,Lz Yunus, Muhammad
ISBN
9789189388307
De fattigas bankir (häftad)

De fattigas bankir

Häftad Svenska, 2007-02-01

Slutsåld

Boken om Grameen Bank och mikrolånen som förändrade vår syn på vägar ur fattigdomen

Den bank som Muhammad Yunus skapat är en revolution inom hela bistånds- och bankvärlden. Det är inte många professorer - speciellt inte i nationalekonomi - som kan förvandla en idé till en levande affär. En affär i första hand för dem som tar emot lånen och som behöver små summor utan säkerhet. I andra hand en hygglig affär för den bank som har hjärta och hjärna att förstå att bryta fattigdomscirkeln.

I sin bok beskriver Muhammad Yunus hur idén uppstod, han berättar om det massiva motståndet från banker och givarorganisationer och om de misstag och lärdomar som följde i etableringsfasen. Att förändra ett gängse sätt att tänka kräver både mod och uthållighet och han framför hård men rättvis kritik mot byråkrati, korruption och karriärister inom de etablerade världsorganisationer som säger sig vilja hjälpa de allra fattigaste.

I boken finns en uppsjö av lysande uttryck:

"Bankerna menade att de fattiga inte var kreditvärdiga. Kanske är det bankerna som inte är människovärdiga?"

"Vi växer upp med fattiga omkring oss och vi frågar oss aldrig varför de är fattiga"

"Vanliga banker ber sina kunder komma till kontoret. Det är en skrämmande plats för de fattiga och illitterata..... Hela vårt system bygger på principen att folket inte skall komma till banken, banken skall komma till folket. Om någon medarbetare skulle visa sig på kontoret så betraktar vi det som ett brott mot våra regler. "
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Muhammad Yunus

Övrig information

Muhammad Yunus, är nationalekonom men kallar sig själv för social entreprenör. Han började arbeta med sin mikrolånidé redan 1976 då en svår hungersnöd rådde i Bangladesh. Han såg hjälpen från de stora internationella organisationerna försvinna till mellanhänder, istället för att rädda de fattiga. 1983 startade han Grameen Bank, som ger mikrolån till fattiga utan att begära någon säkerhet. Mikroutlåning avfärdades av de stora (däribland Världsbanken) som en "peanutidé". Stora lån för stora projekt skulle det vara. Just så, stora lån så att många konsulter skulle få sin sysselsättning och ett stort gäng korrupta mottagare få en del av kakan. I dag har banken tre miljoner kunder, varav 95 procent är kvinnor. Grameens succé har gjort att dess sätt att driva bank spridit sig till 60 andra länder.