De galna experimentens bok (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
278
Utgivningsdatum
2006-09-01
Upplaga
1
Förlag
Fahrenheit
Översättare
Joachim Retzlaff
Originalspråk
Tyska
Originaltitel
Das Buch der Verrückten Experimente
Medarbetare
Imperiet, Reklambyrå AB (form)
Illustrationer
ill.
Dimensioner
242 x 160 x 26 mm
Vikt
640 g
SAB
Bb
ISBN
9789197526395
De galna experimentens bok (inbunden)

De galna experimentens bok

Inbunden,  Svenska, 2006-09-01

Slutsåld

Hur mycket väger själen? Hurdant nät väver en drogad spindel? Vilken är den bästa raggningsrepliken? Kunde hästen Hans verkligen räkna? Kan en apunge uppfostras till människa? Finns det odödliga celler? Får servitrisen mer dricks om hon rör vid kunden? Hur länge lever ett avhugget huvud efter giljotinering? Kan man styra människans beteende med hjälp av kemiska doftämnen?

Det är bara några av de många sällsamma frågor som vetenskapen har försökt att besvara. I denna bok finns över 100 märkliga och ofta galna experiment samlade från 1300-talet till nutid. Genom tiderna har forskare experimenterat med djur, barn och döda människor och utsatt sig själva för allt ifrån kvalster och ormgift till gula febern för att stilla sin och vår nyfikenhet. Pavlovs arbete med betingning av hundar och Harlows tygdockeexperiment med apungar är världsberömda. Men det finns också okända experiment utförda av stora vetenskapsmän, Darwin visade till exempel att maskar inte har någon hörsel, och experiment som gav upphov till berömda litterära figurer som Frankensteins monster. Inom popmusiken och filmen refererar man ofta till olika experiment och många moderna myter har sitt ursprung i misstolkade resultat. Bokens experiment redovisas i kronologisk ordning. Det börjar år 1304 med ett experiment som förklarar hur regnbågen kommer till och slutar år 2003 med ett experiment som vill förklara samspelet mellan hundar och robothundar. Alla experiment är belagda och lättfattligt och detaljerat beskrivna.

Reto U. Schneider är vetenskapsjournalist och skriver för Neue Zürcher Zeitung, en ledande dagstidning i Schweiz.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Reto U Schneider

  • Die Kunst des klugen Streitgesprächs

    Reto U Schneider

    »Ich streite nicht, ich erkläre nur, warum ich recht habe.« Haben wir nicht alle schon mal gedacht, die Welt wäre eine bessere, wenn gewisse Leute ihre Meinung ändern würden? Und waren diese Leute ohne Ausnahme niemals wir selbst? Dieses Buch erkl...

Övrig information

Hur mycket väger själen? Hurdant nät väver en drogad spindel? Kan en apunge uppfostras till människa? Vilken är den bästa raggningsrepliken? Finns det odödliga celler? Hur länge lever ett huvud efter giljotinering? Det är bara några av de många sällsamma frågor som vetenskapen har försökt att besvara. I denna bok finns över 100 märkliga och ofta galna experiment samlade från 1300-talet till nutid. Genom tiderna har forskare experimenterat med djur, barn och döda människor och utsatt sig själva för allt ifrån kvalster och ormgift till gula febern för att stilla sin och vår nyfikenhet. Pavlovs arbete med betingning av hundar och Harlows tygdockeexperiment med apungar är världsberömda. Men det finns också okända experiment utförda av stora vetenskapsmän och experiment som gav upphov till berömda litterära figurer som Frankensteins monster.