Villkorandets politik : fattigdomens premisser och samhällets åtgärder - då och nu (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
333
Utgivningsdatum
2008-11-11
Förlag
Ègalité
Dimensioner
245 x 170 x 22 mm
Vikt
920 g
SAB
Ohf:k,Oabka
ISBN
9789197657747
Villkorandets politik : fattigdomens premisser och samhällets åtgärder - då och nu (inbunden)

Villkorandets politik : fattigdomens premisser och samhällets åtgärder - då och nu

Inbunden Svenska, 2008-11-11

Slutsåld

I antologin medverkar 25 forskare och två journalister som från olika utgångspunkter undersöker selektiva insatser för fattiga människor, både historiskt och i nutid: skillnaderna mellan universella och selektiva rättigheter, hur fattigsystemen och deras lagar uppstått i Europa och vilka idéer som legat bakom dem samt den svenska utvecklingen sedan mitten av 1800-talet. Generella mekanismer i systemen blottläggs: det sociala arbetets moraliska bas, arbetslinjen, distinktioner som har gjorts och görs mellan värdiga och ovärdiga, hur fattiga har "fostrats till kön", och hur man sett på politiska rättigheter för fattiga understödstagare.
I boken får vi möta människor som samhällets företrädare har benämnt fattighjon, lösdrivare, alkoholister, brottsliga barn och "uppstudsiga" kvinnor. Vi får möta människor som sålts på fattigauktioner eller vuxit upp under statarsystemet. Vi får lyssna på dem som tagit hand om fattiga, från fattigvårdskvinnor till moderna socialarbetare.
I boken analyseras också vem som är fattig i dagens Sverige och livsvillkoren för fattiga barnfamiljer i dagens konsumtionssamhälle.
Antologin ges ut i samarbete med Centralförbundet för Socialt Arbete (CSA).
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna