Innan jag glömmer (ljudbok)
Fler böcker inom
Format
Ljudbok
Filformat
Ljudbok, MP3 (5-minutersspår) (142.3 MB)
Språk
Svenska
Inläsare
Helene Arkhem, Niki Gunke Stangertz
Utgivningsdatum
2022-10-10
Förlag
The Book Affair
ISBN
9789198698824

Innan jag glömmer Ljudbok

(59 röster)  |   Läs 8 recensioner
Ljudbok,  Svenska, 2022-10-10

Styckköp

159
Billigast på PriceRunner

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
"Jag står på scenen, Stadsteaterns stora scen. Det sitter 714 personer i publiken och det är dags för min monolog. Plötsligt är det blankt i mitt huvud. Helt blankt. Jag minns inte texten. Det är det värsta som kan hända en skådespelare."

Nina Gunke, känd från många filmer och tv-serier, är bara 52 år när hon drabbas av oförklarliga minnesluckor. "Äsch, det är normalt, jag glömmer också", tröstar vännerna. Men Nina förstår att det inte bara är vanlig glömska. Och det blir värre.

Tretton år senare får Nina diagnosen Alzheimers sjukdom. En obotlig sjukdom som innebär att hjärnans nervceller förtvinar. Hon känner skam, blir deprimerad och isolerar sig. Efter ett år bestämmer sig Nina för att berätta öppet om sjukdomen. Hon vill ta bort skamstämpeln, försöka bromsa sjukdomen och få svar på varför just hon drabbades. Kan hennes livsstil, med mycket stress och lite sömn, vara orsaken?

I sin bok Innan jag glömmer berättar Nina Gunke öppet om sitt liv före och efter diagnosen Alzheimers sjukdom. Det är en personlig berättelse om hur livet förändras av en demenssjukdom för den drabbade och för de anhöriga.

Starkt, ömsint och drabbande berättar Nina om de första tecknen och sina aningar på inspelningsplatsen med tydliga problem att minnas. Sedan följer läkarbesök, utredning och tester och det ödesmättade beskedet. Hur hanterar man ett sådant besked? Kan man fördröja glömskan? Hur gör man upp med det skamfyllda och blottar hemligheten och hur lever man med alzheimer, vem är man när man inte längre minns?

Därefter får vi följa Nina på hennes minnesresa, från barndom och ungdom och den blyga flickan som älskade att spela teater och drömde om scenskolan. Livet på scenen, kändisskapet och hur hon hanterat livet som offentlig person och det privata med äktenskap och barn.

Och livet nu att leva med diagnosen alzheimer och tankar om framtiden. Nina ger också sina bästa råd till andra sjuka och anhöriga.

Nina Gunke, älskad och hyllad skådespelare, har skrivit boken tillsammans med journalisten och författaren Helene Arkhem. Helene har personligt engagemang och erfarenhet av Alzheimers sjukdom, hennes mamma Inger var en av de drabbade. I boken finns även en faktadel, där Sveriges ledande Alzheimerexpert svarar på frågor om sjukdomen.

Nina Gunke är en av Sveriges mest folkkära och kända skådespelare. Hon fick sitt genombrott med rollen som Märta i Hedebyborna 1978 och har sedan dess medverkat i över 50 tv-serier och filmer, bland dem Varuhuset, Skilda världar och Tomtenär far till alla barnen. Nina har även medverkat i många uppsättningar vid svenska teatrar. Hon bor i Stockholm, är gift och har två vuxna döttrar.

Helene Arkhem är journalist och författare med fokus på hälsa och relationer. Hon har skrivit ett flertal böcker bland dem Kärlekens språk och Stora bonusfamiljboken. Helene är även utbildad samtalsterapeut. Hon bor i Stockholm, är gift och har tre barn.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 8 recensioner av Innan jag glömmer. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Viktigt!
  -, 9 maj 2024

  En viktig bok som berör oss alla.

 2. Berörande
  -, 13 maj 2023

  En berörande bok om Ninas liv före och efter alzheimersdiagnosen. Pluspoäng för tonen i inläsningen av Ninas dotter. Nu hoppas jag på ett botemedel för Alzheimers. Tack för att du berättar och engagerar, Nina!

 3. Bra och tänkvärd läsning
  -, 10 april 2023

  Ger en bra bild av hur lätt livet kan förändras och hur viktigt det är att ha vänner som ställer upp!

 4. Såå bra
  -, 10 april 2023

  Helt suverän! Vilket underbart liv hon haft. Så klokt och dela med sig, innan hon glömmer.

 5. Innan jag glömmer
  -, 6 november 2022

  Så bra och informativ!

 6. Bra och viktig!
  -, 3 november 2022

  Denna biografi växlar mellan berättelsen om Nina Gunkes liv och karriär och hur hon inser att något inte är som det ska, söker läkare och får en sjukdomsdiagnos. Vi får följa dels den framgångsrika skådespelaren och den förtvivlade kvinnan med Alzheimers och ta del av hur det påverkar vardagen och livet. Vi får lyssna till makens, döttrarnas o vänners upplevelser av Nina. Men också höra författaren Helen Arkhems röst om hur hennes egen mamma drabbades.

  Slutligen får vi bra, tydlig oc... Läs hela recensionen

 7. Mycket läsvärd bok
  Monica, 27 oktober 2022

  Tack Nina för att du delar med dig av din livshistoria. Har lyssnat och nu även köpt boken, fin och varm bok.

 8. Berörde mig
  veronicas_bok_bak_liv, 15 oktober 2022

  Det här är en biografi där skådespelerskan Nina Gunde fått diagnosen Alzheimers. I boken berättar Nina om hur det är att leva med en demenssjukdom och även om sin karriär.

  En väldigt stark bok som berörde mig djupt. I den delen där Nina ska få besked om sin diagnos så fick jag en klump i magen, det var smärtsamt, det kändes ända in i hjärtat. Att få läsa om vad Nina upplever och hur sjukdomen påverkar henne, livet och familjen berör. I boken berättar Nina öppet om både sitt privata l... Läs hela recensionen

Visa alla 8 recensioner