Kalla det vad fan du vill (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
298
Utgivningsdatum
2006-02-01
Upplaga
1
Förlag
Ordfront Förlag
Medarbetare
Acedo, Sara R. (form)
Dimensioner
180 x 110 x 20 mm
Vikt
160 g
SAB
Hc.01
ISBN
9789170371998

Kalla det vad fan du vill

(36 röster)  |   Läs 6 recensioner
Pocket,  Svenska, 2006-02-01
79
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
» Jag vet faktiskt själv hur det är att vara utlänning.« Så tittade han snabbt på dom andra kring bordet för att se om det sista ordet hade varit opassande. Han var inte alltid medveten om dom aktuella politiskt korrekta orden. » Kommer själv ursprungligen från Glumslöv och sen Burlöv förstår du. Ja, jag kommer ihåg hur det var i början att vara i en ny stad och inte känna till saker och ting.«
Bahar hade inte uppfattat Bengt som en rolig person och det fanns inget spår av humor i hans ansikte. Mannen menade allvar.

I romanen Kalla det vad fan du vill står familjen Irandoust i centrum. De har lämnat Iran för Sverige och mötet med det nya landet och dess invånare är inte alltid smärtfritt, men med envishet och en positiv inställning går allt. Hoppas de.

Mot all förmodan blir deras öde i Marjaneh Bakhtiaris händer varken tragiskt eller tråkigt, utan istället en oväntat rolig läsning. Hon skildrar familjens och deras vänners liv med humor, ironi och sympati. Ingen går säker i den ena absurda eller rörande scenen efter den andra riktas strålkastarljuset mot både »gammalsvenskar« och »nysvenskar«. För vem gör rätt och vem gör fel? Är det kanske ändå lika långt från Glumslöv till Malmö som från Malmö till Teheran? Finns det egentligen något politiskt korrekt beteende, eller står vi alla trots vår goda vilja hela tiden med båda fötterna i klaveret? Och finns det kanske något sätt att trots våra olikheter mötas på lika villkor?

FÖRFATTAREN: Marjaneh Bakhtiari är född 1980 och bor i Malmö. Hon har studerat socialantropologi och läser nu journalistik. Kalla det vad fan du vill är hennes debut.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Kalla det vad fan du vill
 2. +
 3. Svinalängorna

De som köpt den här boken har ofta också köpt Svinalängorna av Susanna Alakoski (pocket).

Köp båda 2 för 158 kr

Kundrecensioner

Det finns 6 recensioner av Kalla det vad fan du vill. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Integration
  lena göransson, 20 juli 2016

  Läste boken för många år sedan när den kom ut. Tyckte att den var rolig och lärorik. Har en ny vän, flykting från Syrien som bott i Sverige i knappt två år. Han och hanns familj arbetsr på att integreras i det svenska samhället. Han pratar och förstår svenska mycket bra. Har gett boken till honom som ett instrument och hjälp in i samhället. Förhoppningsvis kan vi utbyta synpunkter på innehållet lite längre fram.
  Lena Göransson

 2. Superbra som ljudbok
  Marie W, 23 december 2015

  Den här boken kommer jag aldrig att glömma. Fast jag lyssnade på den -- faktiskt DÄRFÖR att jag lyssnade på den. Inläsningen av Sanna Persson ger en otrolig extra dimension av boken, det blir teater, helt enkelt.
  Jag vet inte hur hon gör, men det är skånska och rikssvenska och invandrarskånska och persiska om vartannat. Helbra! Jag ser att hon också läst in en annan bok av Marjaneh Bakhtiari. Den måste jag helt enkelt också lyssna på.

 3. Dålig bok
  Sandra, 19 november 2015

  Boken använder sig inte av korrekt stavning, utan skriver talspråk både när karaktärerna pratar svenska och engelska. Det var väldigt svårt att förstå och berättelsen var inte speciellt händelserik heller.

 4. Boken tar upp ett mycket aktuellt och intressant ämne,...
  Per-Olof Gösta Bengtsson, 24 september 2013

  Boken tar upp ett mycket aktuellt och intressant ämne, etnisk tillhörighet och assimilation till ett nytt samhälle.
  Det hela är skrivet med en ironisk distans och det finns mycket humor i boken. Dock utan att bli löjlig.
  Däremot, så uppfattar jag boken som rörig. Den hoppar mellan olika individers problem, och jag tappar tråden ibland. Dessutom, så blir Bakhtiaris grepp att skriva det mesta av dialogen på skånska och "invandrar-iranska" lite jobbigt ibland. Det blir lite FÖR bra.

 5. En sommarens måste
  Ana, 20 maj 2012

  Kalla det vad fan du vill är bok som fångar läsaren från första sidan. Med realism och skicklighet skildrar Bajrami stora och små bekymmer hos vuxna och barn, invandrare och svenskarna, arbetslösa och anställda... Hon finner ord för den vanligaste människa bland oss och i oss och även för de som döljer sig under våran ytan och är fortfarande tabu som t.ex.rasister, självmordare, tjuvar eller vanlig tånors tjej med utseende bekymmer. Boken är som en berg och dalbana där man tappar andan flera ... Läs hela recensionen

 6. Intelligent! Roligt! Läs den!
  Myggan, 8 mars 2007

  Har ni missat den här boken? På ett sätt avundas jag er lite, för det här är en underbar bok att ha framför sig. Den muntrar upp vilken grå vardag som helst. Samtidigt är det ingen ytlig komedi. Det känns nästan som att författaren har lite folkbildningsambitioner, för man får lära sig mycket som man inte visste innan, men inte alls på något torrt och träigt vis. Alltså, den här boken får ni bara inte missa! Det var länge sen jag både skrattade så mycket och fick så många nya tankar av en bok... Läs hela recensionen

Visa alla 6 recensioner

Fler böcker av Marjaneh Bakhtiari

Övrig information

I romanen Kalla det vad fan du vill står familjen Irandoust i centrum. De har lämnat Iran för Sverige och mötet med det nya landet och dess invånare är inte alltid smärtfritt, men med envishet och en positiv inställning går allt. Hoppas de.

Mot all förmodan blir deras öde i Marjaneh Bakhtiaris händer varken tragiskt eller tråkigt, utan istället en oväntat rolig läsning. Hon skildrar familjens och deras vänners liv med humor, ironi och sympati. Ingen går säker i den ena absurda eller rörande scenen efter den andra riktas strålkastarljuset mot både »gammalsvenskar« och »nysvenskar«.

För vem gör rätt och vem gör fel? Är det kanske ändå lika långt från Glumslöv till Malmö som från Malmö till Teheran? Finns det egentligen något politiskt korrekt beteende, eller står vi alla trots vår goda vilja hela tiden med båda fötterna i klaveret? Och finns det kanske något sätt att trots våra olikheter mötas på lika villkor?

»Jag vet faktiskt själv hur det är att vara utlänning.« Så tittade han snabbt på dom andra kring bordet för att se om det sista ordet hade varit opassande. Han var inte alltid medveten om dom aktuella politiskt korrekta orden.

»Kommer själv ursprungligen från Glumslöv och sen Burlöv förstår du. Ja, jag kommer ihåg hur det var i början att vara i en ny stad och inte känna till saker och ting.«

Bahar hade inte uppfattat Bengt som en rolig person och det fanns inget spår av humor i hans ansikte. Mannen menade allvar.