Med uppenbar känsla för stil : Ett reportage om manlighet (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
128
Utgivningsdatum
2005-02-01
Upplaga
1
Förlag
Bokförlaget Atlas
Dimensioner
178 x 105 x 7 mm
Vikt
60 g
SAB
Ohjb-c
ISBN
9789173891745
Med uppenbar känsla för stil : Ett reportage om manlighet (pocket)

Med uppenbar känsla för stil : Ett reportage om manlighet

(18 röster)  |  Läs 1 recension
Pocket Svenska, 2005-02-01
45
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
"Oerhört intressant, fruktansvärt skrämmande ... Läs den!" (Yukiko Duke gav Med uppenbar känsla för stil fyra av fem i betyg i Gomorron Sverige/SVT)

"Reportagets största styrka är att det är så personligt. Mendel-Enk skriver bättre än de flesta skönlitterära debutanter. Och allt han berättar är sant 127 sidor lämnar efter sig en längtan efter mer." (Lena Kvist, Borås Tidning)

Med uppenbar känsla för stil är ett reportage om manlighet. Det handlar om hur våldet och frustrationen hänger ihop med den bild av manlighet som pojkar formas till. Stephan Mendel-Enk är journalist, detta är hans debut. Han har tidigare skrivit i fotbollsmagasinet Offside och varit krönikör i Dagens Nyheter Sporten.

I den mediedebatt som följde huliganmordet på Tony Deogan var analysen tydlig. Huliganerna bestod av våldsfixerade dårar som inte brydde sig om fotboll. De drevs av hat och de hade värderingar som kraftigt avvek från övriga samhällets. Men när Stephan Mendel-Enk intervjuade några av de mest ökända fann han dem vara en så brokig samling att medias alla försök till generella omdömen föll platt. Det fanns bara en sak som alla i Firman verkligen hade gemensamt, men den diskuterats aldrig: De var alla män.

Behärska dig, var lojal mot gruppen, offra dig för något större och viktigare än du själv. Den interna hierarkin. Den stenhårda uppdelningen offentligt/privat. Föraktet för svaghet. Samma logik, samma ideal som formade Firman kände han igen från andra sammanhang: från sin egen uppväxt, kompisar och skolan. Från de mansdominerade tidningsredaktioner han jobbat. Från filmer, tidningar, tv-serier och böcker med män som målgrupp.

"Om en tjej hade skrivit reportaget Med uppenbar känsla för stil och påstått att killar är dumma i huvudet, hade hon snart fått massa knullmail från män och epitetet feministhora i gubbkretsar." (Natalia Kazmierska, Expressen)

"Jag har inte läst något så klarsynt om manlighet sedan Joyce Carol Oates korta skrift om Boxning." (Robert Svensson, Resumé)

"Med uppenbar känsla för stil är konsekvent och kompromisslös i sin skildring av hur vårt samhälles norm samtidigt är vårt problem och hur alla män drar fördel av den kollektiva rädsla som finns för vad vissa män ska ta sig till om mäns privilegier hotas. Mendel-Enk är stenhård i sin uppgörelse med 'den manliga könsrollen " (Ulrika Westerlund, GP)
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Med uppenbar känsla för stil : Ett reportage om manlighet
 2. +
 3. Vi bara lyder : en berättelse om Arbetsförmedlingen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Vi bara lyder : en berättelse om Arbetsförmedli... av Roland Paulsen (pocket).

Köp båda 2 för 100 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Med uppenbar känsla för stil : Ett reportage om manlighet. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Sjuk bok
  Kungen, 10 augusti 2016

  Det här är en sjuk och obehaglig bok. Inte olikt rasister så använder författaren tricket att ta dom värsta avarterna av manlighet och påstå att män i allmänhet skulle bete sig så.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Stephan Mendel-Enk

 • Tre apor

  Stephan Mendel-Enk

  Samtidigt som den första intifadan utbryter i Israel är den judiska församlingen i Göteborg på väg att splittras. Trettonårige Jacob befinner sig i konfliktens mitt. Ett knappt halvår efter hans Bar mitzva har hans föräldrar skilt sig, mammans nya...

 • Oh Sweden! Oh Israel!

  Stephan Mendel-Enk

  Around the time of Jacob's bar mitzvah, his mother leaves his father for another man, and he is not even Jewish. It's 1987, the First Intifada is about to break out, and the Jewish community in Gothenburg, many of them descendants of Holocaust sur...

Bloggat om Med uppenbar känsla för stil : Ett report...

Övrig information

"MED UPPENBAR KÄNSLA FÖR STIL" är ett reportage om manlighet. Det handlar om hur våldet och frustrationen hänger ihop med den bild av manlighet som pojkar formas till. Stephan Mendel-Enk är journalist, detta är hans debut. Han har tidigare skrivit i fotbollsmagasinet Offside och varit krönikör i Dagens Nyheter Sporten.