Vi kom över havet (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
174
Utgivningsdatum
2013-10-14
Förlag
Bonnier Pocket
Översättare
Ulla Roseen
Originaltitel
The Buddha in the Attic
Medarbetare
Form, Jojo (form)
Dimensioner
180 x 110 x 12 mm
Vikt
102 g
SAB
Hce
ISBN
9789174293517

Vi kom över havet

(110 röster)  |  Läs 17 recensioner
Pocket,  Svenska, 2013-10-14
89
 • Skickas från oss imorgon
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
1919. Ett fartyg är på väg över Stilla havet. Nere i dunklet på mellandäck trängs en grupp unga japanska kvinnor på rangliga metallbritsar. Deras koffertar är packade med allt som behövs för det nya livet på andra sidan havet: sidenkimonor för bröllopsnatten, kalligrafipenslar och rispapper för breven hem, små Buddhafigurer av mässing till lycka och beskydd. I händerna håller de foton och brev från sina blivande makar, främlingarna som lovat att möta dem på kajen i San Francisco. Kvinnorna drömmer om framtiden. Men framme i det nya landet väntar män de inte känner igen från fotografierna, umbäranden de inte har kunnat föreställa sig och en kultur som de kämpar för att förstå sig på.Vi kom över havet är lika mycket ett poetiskt porträtt av ett kollektivt öde som en rörande skildring av en mängd individuella upplevelser. Ömsint och omsorgsfullt ger Julie Otsuka liv åt de japanska kvinnor som kom till Kalifornien som postorderbrudar på 1920-talet - från den mödosamma båtresan fram till den dag i december 1941 då de tillsammans med sina familjer pekas ut som förrädare. Fram träder en del av nutidshistorien som ofta har förbisetts i historieböckerna.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Vi kom över havet
 2. +
 3. Simmarna

De som köpt den här boken har ofta också köpt Simmarna av Julie Otsuka (pocket).

Köp båda 2 för 178 kr

Kundrecensioner

Det finns 17 recensioner av Vi kom över havet. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Annorlunda
  Ingbritt Nyren, 24 mars 2022

  En kort roman som gav mig en helt ny kunskap. Japaners särskilt japanskors situation i det nya landet Amerika. De importerades och fick arbeta som tjänare i trädgårdar eller hushåll. Byggde ett litet samhälle i samhället. Små fruktstånd och annan affärsverksamhet. Men slet ont. Sen efter Pearl Habor deporterades de någonstans. Likt judars situation blev av med sina hem. Mycket läsvärd.

 2. Seg.....
  Agnes, 10 juli 2018

  Seg bok, handlingen går så långsamt framåt så det var svårt att ta sig igenom boken. Naturligtvis av intresse och historiskt är den mycket intressant.

 3. Briljant
  Mt Far, 13 februari 2017

  En fantastiskt välskriven och medryckande skildring av en sällan berättad historia om de japanska kvinnor som for över havet för att gifta sig med män de aldrig träffat. Vedermödorna i det nya landet. USA:s jakt på japaner 1941 - tvångsförflyyttningar, konfiskeringar av egendom ¿ Så mycket en aldrig läst om tidigare och detta i ett fantastiskt språk. Att den är skriven i vi-form är otroligt starkt.

 4. Mästerverk
  Josefin, 30 juni 2015

  Detta är den finaste bok jag läst på mycket länge. Historien är berättad ur ett vi-perspektiv utan någon riktig intrig eller dialog och ändå kan jag inte sluta läsa. De cirka 160 sidorna bidrar till att varje ord känns betydelsefullt, och trots sin ringa storlek hinner jag bli både berörd och arg under läsningen. Rekommenderar till alla!

  Vill också tillägga att boken är viktig ur ett historiskt perspektiv. Själv kände jag till mycket lite om japanernas situation i USA under första delen av 1900-talet.

 5. Fakta som poesi.
  Cina Kjellsson, 15 augusti 2014

  Om en inte så ofta omtalad grupp och händelser under andra världskriget som jag måste erkänna att jag inte kände till, mycket intressant. Och jag gillar språket jättemycket! Läs!

 6. vacker och viktig
  Yvonne Andersson, 25 juli 2014

  Det ovanliga berättarperspektivet gör berättelsen oerhört påträngande. Poetisk, grotesk, vacker och viktigt otäck om hur det var att komma från Japan till USA på 1920-talet.

 7. Minnesvärd vacker skildring
  AnnS., 8 juli 2014

  Finstämd, lågmäld men intensiv skildring av ett skede i historien som inte fått så mycket uppmärksamhet. En bestående tanke efter att ha läst boken är att de olika personer som snabbt skildras skulle ha kunnat vara vilket lands folk som helst med sina tankar och känslor. Det som gjorde att jag upplevde det som japansk kultur är de korta meningar som skjuts in där historien får ett västerländskt perspektiv. Visar bara än en gång att vi människor är så otroligt lika men att kulturen, arvet gör att vi tolkar varandra fel.

 8. Ögonöppnare
  C. Hultman, 9 juni 2014

  En fantastisk liten pärla! Jag gillade sättet boken var skriven på och handlingen är verkligen en blind fläck på min historiekarta.

 9. Skriven i viform
  Stefan Lindholm, 29 april 2014

  Boken är skriven i viform vilket inte är så vanligt. Författaren fick med det mesta som dessa japanska kvinnor råkade ut för i USA. Lättläst historia!

 10. Vacker
  Anna W, 10 februari 2014

  Boken var både vacker och intressant. För egen del saknades dock det personliga perspektivet. Det hade gjort boken än mer gripande och medryckande.

 11. Annorlunda bok om japanska brevbrudar...
  Märit Mårtensson, 28 januari 2014

  Intressant att få veta något om en företeelse som jag inte kände till tidigare. Det måste ha varit ett hårt liv och nödtvång att lämna sin familj och sitt land för att åka och gifta sig med någon man aldrig har sett. Någon, som ofta inte stämde med vem han utgett sig för att vara.
  Boken säger också mycket om hur det kan vara, att komma till ett land med en helt annan kultur och språk, än man är van vid.
  Texten väcker många tankar om vad vi kan göra för att underlätta för dem, som ko... Läs hela recensionen

 12. Boken beskriver verkliga händelser, som vi i Sverige...
  Berit Ek, 3 januari 2014

  Boken beskriver verkliga händelser, som vi i Sverige inte vet så mycket om - nämligen japanernas liv i USA. före och under andra världskriaget. Mycket skickligt och intressant beskrivet. Gripande människoöden

 13. En annorlunda berättelse om ett skeende som jag inte...
  Bitte, 20 december 2013

  En annorlunda berättelse om ett skeende som jag inte tänkt på, inte helt olikt det som många fortfarande måste uppleva verkligheten som invandrare i en ny kultur där de inte självklart är välkomna.
  Man vill veta mer om alla det personer som flimrar förbi i berättelsen - men behöver inte anstränga sig med att försköka komma ihåg relationer och händelser utan texten kan bara skölja över dig.

 14. Mycket bra skriven och man undrar ju om det verkligen...
  Annica Nilsson, 9 december 2013

  Mycket bra skriven och man undrar ju om det verkligen gick till så, hemskt i så fall. Vill gärna läsa något annat av den författaren!

 15. En helt undebar bok. Vilken fantastisk historia och så...
  kerstin olin, 1 december 2013

  En helt undebar bok. Vilken fantastisk historia och så ovanlig att berättarjaget är första person pluralis dvs, vi!
  En bok som man inte lägger ifrån sig i första taget. En resa över havet från Japan till USA, till en helt ny kultur med allt vad detta innebar. Undrar vad som hände med japanerna när de blev bortförda.
  Rekommenderar
  "Hotellet i Hörnet av Bitteer och ljuv" med liknande tema.

 16. Ett helt nytt grepp att skriva om ett kollektiv så att...
  Yvonne, 4 november 2013

  Ett helt nytt grepp att skriva om ett kollektiv så att man som läsare ändå kommer nära. Bokens subjekt. Inte helt lättillgänglig, men värd besväret.

 17. En utsökt, gripande roman, skriven i kollektiv form,...
  Emma, 25 oktober 2013

  En utsökt, gripande roman, skriven i kollektiv form, om en grupp människor som jag inte visste så mycket om tidigare.

Visa alla 17 recensioner

Fler böcker av Julie Otsuka