Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
175
Utgivningsdatum
2023-08-16
Förlag
Bokförlaget Polaris
Dimensioner
210 x 134 x 20 mm
Vikt
296 g
SAB
Hc.01
ISBN
9789180660686

Jag som är kvar

(4 röster)  |   Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2023-08-16
246
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss imorgon
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
När författaren Lotta Olsson närmar sig femtio dör hennes make och stora kärlek sedan tjugo år tillbaka. Det är en händelse som släpper fram ett flöde av minnen och känslor: en del givna, som sorgen, och andra desto mer överraskande, som begäret, längtan efter erotik. Jag som är kvar är en bok som så ärligt som det bara går försöker lyssna inåt, inte skygga för några uttryck, hur främmande de än kan verka, utan lyfter fram större stycken och mindre skärvor av ett liv till förundrad beskådan.

Lotta Olsson har alltid varit en mästare på det poetiska uttrycket, det visade hon redan i debuten med sonettsamlingen Skuggor och speglingar. Men aldrig har hon skrivit så personligt, så avskalat som här. Samtidigt som boken tar avstamp i en erfarenhet som är hennes egen och i ett liv som är det hon levt, verkar boken genom sitt lågmält uppriktiga tilltal som en reflexion av läsarens egna upplevelser och livsdramer.

Nu sörjer jag att U dog och rakar benen för J, som ändå inte kommer att komma, men som jag tycker om att tänka på. När börjar ett sorgeår? Och när slutar det? Bor inte förlusten i förälskelsen från början? Döden i födelsen. Lidandet i lidelsen. Alltid bara så. Alltid skuggan fjättrad vid våra fötter. Vi fick tjugo år. Med T: fyra och sedan tolv, då vi knappast sågs. Med mamma: fyrtio. Och snart femtio med mig själv.

Lotta Olsson har en lång rad diktsamlingar, prosa- och barnböcker bakom sig. Hon debuterade som poet redan vid tjugo års ålder, och har dessutom skrivit sångtexter och översatt bland annat sångerna i JRR Tolkiens Ringarnas herre.

"Det är en historia som berör tack vare språket, som är målande, färgsprakande och som det förefaller, med lätthet växlar mellan djupaste sorg och finaste glädje." BTJ-häftet nr 16, 2023
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Jag som är kvar
  2. +
  3. Jävla karlar

De som köpt den här boken har ofta också köpt Jävla karlar av Andrev Walden (inbunden).

Köp båda 2 för 425 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Jag som är kvar. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Ensam efter dödsfall
    Bitta, 15 oktober 2023

    Ulf Nilssons bok "En liten bok om konsten att dö" gav mig väldigt mycket. Den är skriven med knapphändigt om hans tankar. Hans efterlämnade sambos bok "Jag som är kvar" är lika lättläst men det blir litet väl mycket av det knapphändiga och svårt att hålla reda på alla personer som bara kallas för en initial. Ändå vill jag inte ha den oläst.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Lotta Olsson