Välkomna till Sverige? Svenska migrationspolitiska diskurser under 1900-talets andra hälft (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Linköping Studies in Arts and Science (del 344)
Antal sidor
282
Utgivningsdatum
2005-12-01
Upplaga
1. uppl
Förlag
Bokbox Förlag
Dimensioner
220 x 145 x 20 mm
Vikt
465 g
SAB
Ohd-c
ISBN
9789186980344
Välkomna till Sverige? Svenska migrationspolitiska diskurser under 1900-talets andra hälft (häftad)

Välkomna till Sverige? Svenska migrationspolitiska diskurser under 1900-talets andra hälft

Häftad Svenska, 2005-12-01
351
  • Skickas inom 5-8 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Migrations- och flyktingpolitik har blivit viktiga frågor i vår tid. Sverige framställs ofta som ett föregångsland på det migrations- och flykting politiska området. Men Sverige är en nationalstat som liksom många andra bedriver en reglerad invandring. Detta innebär att vissa migranter utestängs från möjligheten att stanna i Sverige. Christina Johansson undersöker här hur relationen mellan stat, nation och migrationspolitik gestaltar sig i en svensk kontext, från 1960-talets till 1990-talets mitt. Författaren fångar upp olika politikområden, som arbetskraftsinvandring, flyktinginvandring och återvandring.

Hur skriver och talar olika inflytelserika statliga aktörer om migranter, migrationspolitik och Sverige? Vilken betydelse har diskurserna för migrationspolitikens utformning?

En övergripande slutsats är att migranterna kategoriseras i nationella grupper och att vissa grupper pekas ut som svårintegrerade och hemmahörande någon annanstans än i Sverige. Vid periodens slut är det företrädesvis grupper som på olika sätt kan förknippas med islam som särbehandlas.

Christina Johansson är historiker och verksam vid Tema Etnicitet vid Linköpings universitet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Välkomna till Sverige? Svenska migrationspolitiska diskurser under 1900-talets andra hälft
  2. +
  3. Öppna hjärtan : Sveriges migration och integration

De som köpt den här boken har ofta också köpt Öppna hjärtan : Sveriges migration och integration av Martin Ståhlgren (häftad).

Köp båda 2 för 450 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Christina Johansson

Övrig information

Invandring är känsligt. I alla länder, nästan, och i alla tider, nästan, har främmande folk som knackar på gränskontrollen och vill komma in upplevts som ett hot. Att vara för eller emot invandring innebär ofta ett ställningstagande med långtgående konsekvenser för hur man uppfattas av övriga samhällsmedborgare, och hur man själv ser på dem. Svensk invandringspolitik är ständigt aktuell i den samhällspolitiska debatten, och har så varit under det senaste halvseklet. Det är denna period som är föremål för studium i historikern Christina Johanssons doktorsavhandling, Välkomna till Sverige? Svenska migrationspolitiska diskurser. Johansson undersöker hur olika infytelserika statliga aktörer talar och skriver om migranter, migration och Sverige.